Συμβουλές για να διαμορφώσετε την καλή οικονομική συμπεριφορά για τα παιδιά σας

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνοντας και παρατηρώντας τα πάντα γύρω τους. Αυτό που βλέπουν, στο τέλος το κάνουν. Είτε μοιράζονται τα υπάρχοντά τους με άλλους, πώς να αντιμετωπίσουν τον θυμό και τις απογοητεύσεις με υγεία, είτε ακόμα και μιλώντας για τα συναισθήματά τους, τα παιδιά θα ενθαρρύνονται να κάνουν αυτά τα πράγματα μόνα τους αν δουν τους γονείς τους να το κάνουν επίσης. Εάν είστε γονιός, θα γνωρίζετε τη σημασία του να βοηθήσετε στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του παιδιού σας μέσω των πράξεών σας. Ωστόσο, οι γονείς σχεδόν πάντα αφήνουν έξω μια πτυχή της συμπεριφοράς, και αυτή είναι η καλή διαχείριση των χρημάτων.

Ως γονιός, πόσο συχνά (αν καθόλου) έχετε μιλήσει στα παιδιά σας για χρήματα; Αν είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες, αυτές οι συζητήσεις είναι απαραίτητες, καθώς μπορούν να διαλύσουν πολλούς μύθους που μπορεί να έχουν προσυπογράψει βλέποντάς σας να ασχολείστε με τα χρήματα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες για καθημερινά έξοδα. Σε αυτήν την περίπτωση, το παιδί σας μπορεί ήδη να πιστεύει ότι μια πιστωτική κάρτα ισοδυναμεί με πρόσβαση σε απεριόριστα μετρητά. Ή, μπορεί να πιστεύει ότι η λήψη ενός μικρού προσωπικού δανείου είναι δυνατή για όλους. Η κατάρριψη τέτοιων μύθων είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνα λάθη στο μέλλον. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορείτε, ως γονέας, να χρησιμοποιήσετε για να διδάξετε στα παιδιά σας να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα χρήματα:

1.Διαλύστε το χαρτζιλίκι

Μία από τις πιο κοινές παρερμηνείες που έχουν τα παιδιά για το χαρτζιλίκι είναι ότι μπορούν να το ξοδέψουν όπως νομίζουν. Αν και αυτό προφανώς δεν είναι αλήθεια, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνεις τους έφηβους να δουν το λόγο αν έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν το χαρτζιλίκι τους με συγκεκριμένο τρόπο. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δώσετε στα παιδιά σας ένα μάθημα στο Budgeting 101 είναι να σπάσετε το χαρτζιλίκι τους. Διδάξτε τους ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψετε κάθε ρούπι για το πιο πρόσφατο βιντεοπαιχνίδι/ζεύγος αθλητικών παπουτσιών. Όταν παίρνουν χαρτζιλίκι ή ελάχιστα χρηματικά ποσά ως δώρα από συγγενείς, βάλτε στην άκρη ένα μέρος για αποταμίευση επίσης.

2.Έχετε έναν στόχο αποταμίευσης

Εάν τα παιδιά σας έχουν στραμμένα τα μάτια τους σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο που θέλουν να αγοράσουν, μπορεί να είναι δύσκολο να τα κάνετε να αλλάξουν γνώμη. Το να ξοδεύουν ένα μεγάλο κομμάτι από το χαρτζιλίκι τους για ένα μόνο πράγμα είναι επίσης επικίνδυνο, καθώς μπορεί να συνηθίσουν να αγοράζουν παρορμητικά στο μέλλον. Ως γονείς, εδώ μπορείτε να παρέμβετε και να τους διδάξετε να διατηρούν στόχους αποταμίευσης. Για παράδειγμα, αν ο γιος σας λαμβάνει 2.000 ₹ κάθε μήνα και θέλει να αγοράσει το πιο πρόσφατο iPad Air, ενημερώστε τον ότι θα χρειαστούν επιμελείς εξοικονομήσεις ενός έτους για να εξοικονομήσετε αυτό το ποσό. Αν θέλει να ξοδέψει 500 ₹ σε ρούχα, θα τον καθυστερήσει να πετύχει τον στόχο του. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μάθημα που πρέπει να μάθουν τα παιδιά αντί να ξοδεύουν το χαρτζιλίκι τους σε παρορμητικές αγορές.

3.Always Comparison Shop

Γνωστή και ως αγορές σύγκρισης, αυτή είναι μια τακτική που θα βοηθήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να εξοικονομούν περισσότερα κατά τις αγορές τους. Έτσι, όσο νωρίτερα διδάξετε τα παιδιά σας να ψωνίζουν σύγκριση, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο μοντέλο smartphone μπορεί να κοστίζει λιγότερο στο Amazon από ότι στο Flipkart. Υπάρχουν πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών στην Ινδία σήμερα που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά σας (σχεδόν) ό,τι θέλουν. Έτσι, θα βοηθούσε πάντα αν αναζητούσαν το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικές πλατφόρμες, καθώς υπάρχει ακόμα πιθανότητα να αποκτήσουν μεγάλη προσφορά ή έκπτωση σε μία από αυτές. Μαζί με τη σύγκριση τιμών, διδάξτε στα παιδιά σας να εξασκούνται και στην ανάγνωση κριτικών πελατών. Αυτό θα τους βοηθήσει να αποφύγουν να ξοδέψουν χρήματα σε κακά/ψεύτικα προϊόντα.

4. Αφήστε τους να μάθουν από τα λάθη σας

Τα παιδιά σας είναι βέβαιο ότι θα κάνουν λάθη ενώ μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα χρήματα με τον σωστό τρόπο, και αυτό είναι εντάξει. Όσο νωρίτερα γνωρίζουν (όταν δεν υπάρχουν πολλά χρήματα), τόσο το καλύτερο. Θα βοηθούσε επίσης αν τους μιλήσατε για τα λάθη που κάνατε κατά τη διαχείριση των χρημάτων σας, ώστε να μπορούν να μάθουν από αυτά και να αποφύγουν να κάνουν τα ίδια λάθη. Η αθέτηση των EMI ενός μικρού προσωπικού δανείου, η μη έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών της πιστωτικής σας κάρτας ή η αίτηση για πάρα πολλές πιστωτικές δυνατότητες ταυτόχρονα – όλα αυτά είναι λάθη από τα οποία μπορούν να μάθουν τα παιδιά σας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην κάνουν αυτά τα λάθη οι ίδιοι.

Συμπερασματικά

Τα παραπάνω σημεία είναι μερικές συμβουλές που μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας να μάθουν την αξία των χρημάτων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο καλύτερος τρόπος για να τους διδάξετε είναι να γίνετε παράδειγμα για αυτούς. Απαντήστε σε όποιες ερωτήσεις μπορεί να έχουν σχετικά με τις πιστώσεις, τα πιστωτικά αποτελέσματα ή τα προσωπικά δάνεια όσο καλύτερα μπορείτε, καθώς θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσα γνωρίζουν ήδη τα παιδιά σας για τα οικονομικά. Μιλώντας για προσωπικά δάνεια, εάν θέλετε να πάρετε ένα μικρό δάνειο για να καλύψετε τις οικονομικές σας ανάγκες, είναι μια επιλογή που μπορείτε να εξετάσετε. Ολόκληρη η διαδικασία αίτησης δανείου είναι γρήγορη και εντελώς διαδικτυακή στην εφαρμογή για κινητά, από τη δημιουργία προφίλ έως την εκταμίευση.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *