Τι είναι η παγίδα χρέους; | Πώς να αποφύγετε να πέσετε σε αυτό;

Αν ψάχνετε τρόπους για να αποφύγετε τις παγίδες του χρέους, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι η παγίδα χρέους, τι την προκαλεί και 10 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε σε αυτήν.

Στη σημερινή εποχή, τα πράγματα έχουν γίνει πιο εύκολα στην κατοχή, αλλά έχουν κόστος. Με το διαρκώς αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο αλλά με δυσανάλογους μισθούς, οι άνθρωποι εισάγονται στον κόσμο του χρέους και κάποιοι παγιδεύονται εκεί.

Λοιπόν, τι είναι μια παγίδα χρέους; Ας δούμε.

Τι είναι η παγίδα χρέους;

Με απλά λόγια, μια παγίδα χρέους είναι μια κατάσταση στην οποία το χρέος σας ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Καθώς οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο άνετοι στη λήψη δανείων, γίνονται όλο και πιο επιρρεπείς στο να πέφτουν θύματα παγίδων χρέους.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι ή αιτίες για αυτό, που κυμαίνονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έως καθαρή αμέλεια ή έλλειψη προγραμματισμού.

Με την πάροδο του χρόνου, το χρέος σας συνεχίζει να συσσωρεύεται και οι τόκοι σε αυτό συνεχίζουν να συσσωρεύονται, στο βαθμό που πρέπει να λάβετε πρόσθετα δάνεια για να αποπληρώσετε το υπάρχον χρέος.

Αυτό ξεκινά έναν κύκλο από τον οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να βγούμε. Καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται, η ικανότητα αποπληρωμής σας συνεχίζει να μειώνεται ενώ το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται.

Τι προκαλεί μια παγίδα χρέους;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, παγίδες χρέους μπορεί να προκληθούν από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κακές επενδύσεις ή ακόμα και κακό σχεδιασμό. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να κυμαίνονται από πράγματα εντελώς ανεξέλεγκτα έως πράγματα που προκύπτουν από άγνοια.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες παρακάτω:

 1. Απώλεια εισοδήματος ή χαμηλό εισόδημα
 2. Υψηλά EMI για υπάρχοντα δάνεια (πάνω από το 50% του εισοδήματός σας)
 3. Σταθερά έξοδα πάνω από το 70% του εισοδήματός σας
 4. Υπερχρησιμοποιημένο πιστωτικό όριο
 5. Πολλαπλά δάνεια
 6. Κακή διαχείριση χρημάτων
 7. Δάνεια για την εκπαίδευση
 8. Έκτακτες καταστάσεις
 9. Εξάρτηση από πιστωτικές κάρτες
 10. Μικρότερη εξοικονόμηση από την απαιτούμενη
 11. Υψηλό κόστος ζωής

Τώρα που γνωρίζουμε τις αιτίες, ας δούμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις παγίδες χρέους.

Πώς να αποφύγετε μια παγίδα χρέους;

1. Αναλύστε το πρόβλημα

Το πρώτο βήμα για την επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος ή την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος είναι να το αναλύσετε. Μόνο αν αναλύσετε μια κατάσταση θα μπορέσετε να την ελέγξετε και να βρείτε μια λύση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε απλώς να βρείτε μια λύση ενώ αξιολογείτε την κατάστασή σας. Ακόμα κι αν δεν το κάνει, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο δράσης για να εργαστείτε για να βγείτε από την παγίδα του χρέους.

2. Κάντε έναν προϋπολογισμό για να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας

Αυτό μας φέρνει στο δεύτερο σημείο, που είναι ο προϋπολογισμός των εξόδων σας και η ιεράρχηση των αναγκών σας. Αν αναλύσετε προσεκτικά τον προϋπολογισμό σας, θα δείτε ότι έχει κάποια έξοδα που δεν χρειάζεστε.

Όλοι μας είμαστε ένοχοι ότι ξοδεύουμε χρήματα για ιδιοτροπίες και φαντασιώσεις, και μερικές φορές ξεφεύγει από τον έλεγχο, εξ ου και η παγίδα του χρέους στην οποία βρισκόμαστε.

Το κόλπο για να ανακαλύψετε τις ανάγκες σας είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Κατανοήστε τις ανάγκες, τα θέλω και τις φαντασιώσεις σας, δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες σας για λίγο έως ότου μπορέσετε να ξεφύγετε από την παγίδα του χρέους και επιμείνετε μόνο σε αυτά τα έξοδα.

3. Ενοποιήστε πολλαπλά χρέη κάτω από ένα μόνο

Οι άνθρωποι συνήθως καταλήγουν να παίρνουν πολλά δάνεια επειδή χρειάζονται διαφορετικά χρηματικά ποσά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ή για διαφορετικούς λόγους και πέφτουν σε παγίδες χρέους επειδή δεν συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο βουνό δημιουργούν αυτά τα μικρά χρέη.

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτά τα χρέη είναι να τα ενοποιήσετε σε ένα. Συμφωνούμε, αυτό ακούγεται ότι θα έχετε ένα τεράστιο δάνειο αντί για πολλά μικρότερα δάνεια, αλλά το ποσό δεν μειώνεται.

Αν και, αν ενοποιήσετε το χρέος σας, πρέπει να πληρώσετε μόνο EMI για ένα δάνειο και ένα επιτόκιο για ολόκληρο το ποσό της πίστωσης.
Τα προσωπικά δάνεια (όπως τα δάνεια για μισθούς) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξυγιάσετε το χρέος σας και να αρχίσετε να το εξοφλείτε με ευκολία. Είναι γρήγορα δάνεια που μπορείτε να πάρετε και εσείς άνετα.

Εύκολα προσωπικά δάνεια για περίπλοκες καταστάσεις

Εφαρμογή τώρα

4. Δημιουργήστε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης

Ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητο για όλους μας να επανέλθουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και σε άλλες περιπτώσεις.

Είναι ιδανικά ένα χρηματικό ποσό που μπορεί να σας συντηρήσει για 3 έως 6 μήνες εάν βρεθείτε σε έλλειψη κεφαλαίων. Αυτό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την εξόφληση του χρέους σας σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αυτή η επιλογή είναι καλύτερη από τη λήψη άλλου δανείου για την εξόφληση του υπάρχοντος χρέους.

5. Επιμείνετε σε μια ρουτίνα αποταμίευσης

Υπάρχουν πολλές επιλογές αποταμίευσης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν τις αποταμιεύσεις τους, αλλά ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλες. Για κάποιους, ο κανόνας 50-30-20 κάνει το κόλπο. άλλοι χρησιμοποιούν τον κανόνα 80-20 και μπορούν να εξοικονομήσουν άφθονα.

Θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και να επιμείνετε σε αυτόν.

Μην συνεχίσετε να πειραματίζεστε με διαφορετικές μεθόδους όταν καταλαβαίνετε μια που ταιριάζει καλά στον προϋπολογισμό σας.

6. Αποφύγετε τις προσφορές πιστωτικών καρτών

Οι πιστωτικές κάρτες είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να πέσετε σε παγίδες χρέους, επειδή όταν έχετε μια πιστωτική κάρτα, είναι εύκολο να ξοδέψετε πολλά χρήματα χωρίς να τα σκεφτείτε ως δάνειο ή πίστωση.

Οι πιστωτικές κάρτες προσφέρουν και ενθαρρύνουν αυτό και παρασύρουν τους ανθρώπους στην παγίδα του χρέους χωρίς να το καταλάβουν. Έτσι, για να αποφύγετε να πέσετε σε παγίδα χρέους, είναι καλύτερο να αποφύγετε απλώς τις προσφορές πιστωτικών καρτών.

7. Πληρώνετε πλήρως τον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας κάθε μήνα

Απλώς θεωρήστε αυτό ως επέκταση του προηγούμενου σημείου. Η πλήρης εξόφληση του λογαριασμού της πιστωτικής σας κάρτας κάθε μήνα θα σας βοηθήσει να μην πέσετε σε παγίδα χρέους, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι πιο δύσκολο να εξοφλήσετε το αρχικό ποσό που έχουν συσσωρεύσει στις κάρτες τους.

Καταλήγουν να πληρώνουν μόνο τους τόκους ή τις ελάχιστες πληρωμές (μικρά μέρη του χρέους τους) των λογαριασμών. Αυτό με τη σειρά του προσθέτει στο υπάρχον χρέος.

8. Δανειστείτε μόνο ό,τι χρειάζεστε

Η παγίδα του χρέους εμφανίζεται όταν το χρέος σας υπερβαίνει το εισόδημά σας ή την ικανότητα αποπληρωμής σας, επομένως είναι λογικό να δανειστείτε μόνο το ποσό που χρειάζεστε σε απόλυτη ανάγκη, εάν θέλετε να αποφύγετε να πέσετε σε αυτό.

Θα πρέπει ακόμη και να προπληρώσετε τα δάνειά σας αν μπορείτε. Αυτό θα κάνει τα πράγματα πιο ευνοϊκά για εσάς μακροπρόθεσμα.

9. Διατηρήστε το πιστωτικό αποτέλεσμά σας ισχυρό

Οι άνθρωποι που πέφτουν σε παγίδες χρέους καταλήγουν να βλάπτουν το πιστωτικό αποτέλεσμά τους αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν την πίστωσή τους εγκαίρως.

Οι ίδιες οικονομικές συνήθειες που ακολουθούν οι άνθρωποι για να διατηρήσουν το πιστωτικό τους σκορ ισχυρό, είναι αυτές που πρέπει να ακολουθήσετε για να μην πέσετε σε παγίδα χρέους.

10. Λάβετε επαγγελματική βοήθεια (αν χρειάζεται)

Εάν δυσκολεύεστε πολύ να ξεφύγετε από μια παγίδα χρέους, μπορείτε να αναζητήσετε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε καλύτερα τον προϋπολογισμό σας και να διαχειριστείτε όλο το χρέος σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μερικοί επαγγελματίες μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να διαπραγματευτείτε με τον δανειστή σας και να κάνουν τους όρους του δανείου σας πολύ πιο ευνοϊκούς για εσάς.

Πώς μπορεί η ενοποίηση χρέους να είναι μια καλύτερη επιλογή για να βγείτε από την παγίδα του χρέους;

Έχουμε ήδη μιλήσει για τη σταθεροποίηση του χρέους νωρίτερα, και εδώ θα αναλύσουμε την ιδέα και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτήν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή που αναφέρθηκε παραπάνω.

 1. Τα πολλαπλά δάνεια μπορεί να έχουν διαφορετικά επιτόκια και όλα αυτά που αθροίζονται μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλά. Εάν ενοποιήσετε τα δάνειά σας, αντιμετωπίζετε μόνο ένα επιτόκιο.
 2. Η διαχείριση μιας πληρωμής EMI είναι πολύ πιο εύκολη από τις πολλαπλές πληρωμές κάθε μήνα.
 3. Με την ενοποίηση του χρέους, έχετε μόνο μία θητεία δανείου για να ανησυχείτε αντί για διαφορετικές θητείες για ξεχωριστά δάνεια. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να προπληρώσετε ολόκληρο το χρέος σας με την αποπληρωμή μόνο ενός δανείου σε τέτοιες περιπτώσεις, αντί να κάνετε πολλές πληρωμές.
 4. Με τα δάνεια εξυγίανσης χρέους, έχετε περισσότερο έλεγχο του χρέους σας και μπορείτε να το χειριστείτε καλύτερα.
 5. Γίνεται πιο δύσκολο να λάβετε νέα δάνεια όταν οι δανειστές βλέπουν ότι έχετε πολλά δάνεια σε εξέλιξη τα οποία εξακολουθείτε να αποπληρώνετε (ανεξάρτητα από το ποσό). Εάν ενοποιήσετε τα δάνειά σας, οι πιθανότητές σας να πάρετε νέο δάνειο αυξάνονται σημαντικά.

Αυτοί οι λόγοι καθιστούν τη σταθεροποίηση του χρέους μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για να βγείτε από την παγίδα του χρέους με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.

συμπέρασμα

Μέχρι τώρα, ελπίζουμε να έχετε κατανοήσει τι είναι η παγίδα χρέους, ποιοι λόγοι μπορούν να την προκαλέσουν και πώς μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύματα της. Συνιστούμε να ενοποιήσετε το χρέος σας με ένα άμεσο προσωπικό δάνειο που μπορεί να κάνει την αποπληρωμή όλου του χρέους σας εύκολη.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *