Τι είναι η ύφεση;

Είτε θέλετε να αγοράσετε ένα σπίτι είτε να επενδύσετε σε ακίνητα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι η ύφεση και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά κατοικίας. Αν και μπορεί να μην είναι δυνατό να αποτραπεί η εμφάνιση υφέσεων, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να λάβετε για να προστατευθείτε από τις επιπτώσεις τους.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τι είναι η ύφεση και τα σημάδια ότι μπορεί να συμβαίνει μια ύφεση. Μάθετε πώς η ύφεση επηρεάζει διάφορα μέρη της οικονομίας και λάβετε συμβουλές για την προστασία σας από το οικονομικό στρες κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Ολοκληρώστε με μια προοπτική για την οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ορισμός ύφεσης

Η ύφεση θεωρείται συνήθως ως μια περίοδος πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας που συμβαίνει όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώνεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα ή περισσότερο.

Ωστόσο, αυτός ο ορισμός δεν είναι το μόνο μέτρο ύφεσης. Για παράδειγμα, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) μετρά ένα καλειδοσκόπιο μακροοικονομικών παραγόντων, από τις λιανικές πωλήσεις έως τη βιομηχανική παραγωγή, για να αποφασίσει εάν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Ανεξάρτητα από το τι, για να χαρακτηριστεί ως «σε ύφεση», ο αντίκτυπος πρέπει να είναι αισθητός σε ολόκληρη την οικονομία, όχι μόνο σε έναν τομέα. Για παράδειγμα, εάν η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μειωμένη, αλλά οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται και οι μισθοί αυξάνονται, αυτό δεν είναι ύφεση.

Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν συχνά μειωμένη ζήτηση και κέρδη, οδηγώντας σε απολύσεις και μειωμένους μισθούς. Οι καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να μειωθούν καθώς οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο σίγουροι για την οικονομική τους κατάσταση. Αυτές οι επιπτώσεις συχνά διαρκούν πολύ μετά την κήρυξη της ύφεσης και μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στα οικονομικά και στη λήψη αποφάσεων των ατόμων.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη υφέσεων. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται αλλά οι τιμές αυξάνονται, είναι μια πληθωριστική ύφεση. Αυτά είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε γιατί τα επιτόκια και η ανεργία συχνά αυξάνονται. Όταν οι τιμές πέφτουν καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, είναι μια αποπληθωριστική ύφεση. Αυτά έχουν συνήθως χαμηλότερα επιτόκια επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να ενθαρρύνει τις δαπάνες για να αναγκάσει την οικονομία να αναπτυχθεί ξανά.

Σημάδια ύφεσης

Όπως και η αγορά ακινήτων, ο οικονομικός κύκλος βιώνει περιόδους επέκτασης και υποχώρησης. Η επιτροπή γνωριμιών NBER Business Cycle διατηρεί μια χρονολογία σημείων δεδομένων που μετρούν τους κύκλους. Το πόσο διαρκούν αυτές οι περίοδοι δεν είναι καθορισμένο. Η προηγούμενη επέκταση διήρκεσε 128 μήνες, από τον Ιούνιο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Διάφοροι παράγοντες, όπως μια σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο ή μια τραπεζική κρίση, μπορούν να πυροδοτήσουν οικονομική συρρίκνωση. Τα σημάδια ότι μπορεί να σημειωθεί ύφεση περιλαμβάνουν μείωση του ΑΕΠ, αυξημένες απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Το γνωρίζουμε από προηγούμενες ύφεση, όπως η Μεγάλη Ύφεση και η Μεγάλη Ύφεση του 2008. Η Μεγάλη Ύφεση προκλήθηκε από οικονομικές και τραπεζικές κρίσεις που προκάλεσαν πτώση του ΑΕΠ κατά 10% και την ανεργία να αγγίξει το 20%. Η Μεγάλη Ύφεση το 2008 ήταν μια παγκόσμια οικονομική κρίση όπου το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,3% και η ανεργία κορυφώθηκε στο 10%. Πρωταρχικός καταλύτης ήταν η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας που υποκινήθηκε από ληστρικές πρακτικές δανεισμού, προκαλώντας μια οικονομική κρίση της οποίας οι επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας παρέμειναν για μια δεκαετία.

Η πιο πρόσφατη ύφεση είναι μοναδική στο ότι οι ρίζες της ήταν σε μια παγκόσμια πανδημία, κάτι που οι οικονομολόγοι δεν είχαν βιώσει πριν.

Οι οικονομικοί φύλακες σαρώνουν συνεχώς βασικούς δείκτες για το τι συμβαίνει στην αγορά για να προβλέψουν καλύτερα και να προετοιμαστούν για το μέλλον. Ένα μέτρο στο οποίο τείνουν να βασίζονται οι οικονομολόγοι είναι η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, η οποία σηματοδοτεί δέκα ύφεση στις ΗΠΑ από το 1955. Μια κανονική καμπύλη αποδόσεων έχει βραχυπρόθεσμες αποδόσεις επενδύσεων χαμηλότερες από τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Όταν η απόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων μειώνεται και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ανεβαίνουν, δημιουργείται η ανεστραμμένη καμπύλη. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το μέτρο δεν είναι αλάνθαστο, καθώς δεν μεταφράζεται κάθε περίοδος αντεστραμμένων αποδόσεων σε ύφεση.

Λόγω των συχνών αλλαγών στην οικονομία και των καθυστερήσεων στα στοιχεία αναφοράς, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε πότε ξεκίνησε μια ύφεση και πότε τελείωσε μέχρι να περάσει αρκετός χρόνος.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο NBER ανέφερε ότι η οικονομία γνώρισε τη μικρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί τον Απρίλιο του 2020. Η παγκόσμια πανδημία οδήγησε στη δίμηνη ύφεση, με τις διεθνείς οικονομίες να πατούν φρένο.

Πώς οι υφέσεις επηρεάζουν τις αγορές μας

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι υφέσεις επηρεάζουν διαφορετικά μέρη της οικονομίας είναι σημαντικό, ώστε να μπορείτε να προετοιμαστείτε οικονομικά.

Προσωπικό εισόδημα

Οι ύφεση συνήθως οδηγούν σε χαμηλότερα προσωπικά εισοδήματα, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μένουν άνεργοι και μειώνονται οι μισθοί. Οι άνθρωποι μπορεί να εργάζονται λιγότερες ώρες λόγω οικονομικής ύφεσης, μειώνοντας τα εισοδήματά τους ακόμα κι αν εξακολουθούν να εργάζονται.

Η απασχόληση είναι μια κρίσιμη πτυχή του τρόπου με τον οποίο η ύφεση επηρεάζει την οικονομία. Οι περισσότερες υφέσεις βλέπουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, μειώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις δαπάνες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι μειωμένες δαπάνες διαρρέουν την οικονομία. Με λιγότερους ανθρώπους στην εργασία να παράγουν αγαθά και την υποχώρηση των προσωπικών δαπανών, συρρικνώνει το ΑΕΠ και επιδεινώνει την ύφεση.

Αγαθά και Εφοδιαστική Αλυσίδα

Η μειωμένη παραγωγή καθιστά τα αγαθά και τις υπηρεσίες συνήθως πιο ακριβά κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα, επομένως υπάρχει λιγότερη ζήτηση για αυτά τα αγαθά. Οι εξαγωγές μειώνονται. Οι πρώτες ύλες τείνουν να αυξάνουν το κόστος λόγω της μικρότερης παραγωγικής δραστηριότητας.

Οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με αυξημένο κόστος που σχετίζεται με τα επιδόματα ανεργίας. Επιπλέον, η οικονομική ύφεση μπορεί να κάνει τις αλυσίδες εφοδιασμού να είναι λιγότερο αποτελεσματικές και πιο δαπανηρές καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ακίνητα

Όταν οι άνθρωποι είναι λιγότερο σίγουροι για την οικονομική τους κατάσταση, οι αγορές ακινήτων μπορεί να υποφέρουν λόγω της μειωμένης ζήτησης για σπίτια και άλλα ακίνητα. Αυτό μπορεί να κάνει την πώληση ενός σπιτιού πιο δύσκολη επειδή υπάρχουν λιγότεροι αγοραστές στην αγορά. Το απόθεμα μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχει λιγότερη ζήτηση αγοραστών, γεγονός που επηρεάζει περαιτέρω τα κέρδη ανατίμησης. Οι αξίες του σπιτιού συχνά αυξάνονται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Αντίθετα, οι αγοραστές μπορεί να κληθούν να αγοράσουν ένα σπίτι επειδή τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά ή επειδή δεν υπάρχει αρκετό απόθεμα στο επίπεδο τιμολόγησης τους. Η αυξανόμενη ανεργία και οι στάσιμοι μισθοί συχνά συνοδεύουν την ύφεση και επηρεάζουν την εμπιστοσύνη του αγοραστή να κάνει μια μεγάλη αγορά σαν ένα σπίτι.

Άλλες πτυχές του κλάδου των ακινήτων επηρεάζονται επίσης, όπως η δημιουργία στεγαστικών δανείων, οι νέες κατασκευές και η ανακαίνιση σπιτιού.

Χρηματιστήρια

Οι επενδυτές γίνονται πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές. Οι εταιρείες αγωνίζονται να διατηρήσουν την κερδοφορία και η υποχώρηση στις αγορές ρίχνει τις τιμές των μετοχών τους. Αυτό επηρεάζει τα χαρτοφυλάκια και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που επενδύονται σε μεγάλο βαθμό στο χρηματιστήριο, καθιστώντας τα λιγότερο πολύτιμα και κερδοφόρα.

Ενώ οι μετοχές ενδέχεται να πέφτουν κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, να θυμάστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν επίσης να βιώσουν περιόδους οικονομικής επέκτασης και ανάκαμψης από τις επιπτώσεις μιας ύφεσης.

Πληθωρισμός

Σε μια αποπληθωριστική ύφεση, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών ενδέχεται να μην αυξηθούν τόσο γρήγορα, οδηγώντας σε χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού. Τα επιτόκια δανεισμού τείνουν να πέφτουν σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τις δαπάνες. Αυτό μπορεί να ωφελήσει ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να σημαίνει ότι οι τιμές για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες παραμένουν προσιτές παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής.

Ωστόσο, σε μια πληθωριστική ύφεση, συμβαίνει το αντίθετο. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, επομένως τα αγαθά και οι υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβά, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των δαπανών από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Προστατεύοντας τον εαυτό σας σε μια ύφεση

Οι οικονομολόγοι συνιστούν τη διατήρηση ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, τη μείωση του χρέους και την αύξηση των αποταμιεύσεων για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις μιας ύφεσης. Είναι πάντα μια σοφή ιδέα να ζεις με τις δυνατότητές σου. Μείνετε ενημερωμένοι για τις οικονομικές τάσεις και παρακολουθήστε τις αλλαγές στα επιτόκια που ορίζει η Fed.

Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις σας. Εξετάστε τα περιουσιακά στοιχεία που δεν αντιστέκονται στην ύφεση, τα οποία είναι παραδοσιακά σταθερές επενδύσεις και παράγουν εισόδημα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης. Η ακίνητη περιουσία τείνει να είναι μία από τις κατηγορίες «ανθεκτική σε ύφεση», αλλά μόνο για ορισμένους τύπους ακινήτων. Η τοποθεσία έχει επίσης σημασία στα ακίνητα, καθώς τα ακίνητα σε περιοχές με σταθερή ανάπτυξη θέσεων εργασίας προστατεύονται περισσότερο από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Άλλες επιλογές που έχουν ιστορικά καλή απόδοση σε περιόδους ύφεσης περιλαμβάνουν χρυσό, ομόλογα δημοσίου και προσόδους.

Όταν επενδύετε, σκεφτείτε τη μακροπρόθεσμη απόδοση και όχι τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Αντί να εξετάζετε το χαρτοφυλάκιό σας καθημερινά ή εβδομαδιαία, ελέγξτε την απόδοση με την πάροδο του χρόνου, όπως μηνιαία ή τριμηνιαία. Λάβετε αποφάσεις με βάση δεδομένα και όχι εντερικά συναισθήματα.

Πρόληψη υφέσεων

Είναι δυνατό να αποτραπεί η ύφεση ή τουλάχιστον να μειωθεί η διάρκεια και οι οικονομικές επιπτώσεις τους, αν και οι οικονομολόγοι διαφωνούν σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους. Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve καθορίζει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ορισμένα προηγούμενα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και φαίνεται να βοηθούν στον μετριασμό των επιπτώσεων περιλαμβάνουν την ασφάλιση ανεργίας και τη μείωση του ομοσπονδιακού επιτοκίου.

Γενικά, οι οικονομολόγοι προτείνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν επεκτατική νομισματική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια για τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη επενδύοντας σε έργα υποδομής και παρέχοντας φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις που διευκολύνουν τα έξοδά τους.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ύφεσης

Ακόμα κι αν μια ύφεση μπορεί να τελειώσει επίσημα, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επουλωθεί πλήρως η οικονομία. Τα ποσοστά ανεργίας τείνουν να παραμένουν υψηλότερα για μήνες μετά το λεγόμενο τέλος της ύφεσης, επειδή οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι συντηρητικές όσον αφορά τις προσλήψεις ή την αύξηση των μισθών. Το μειωμένο εισόδημα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας οικογένειας να αποταμιεύει, να παρέχει ποιοτική εκπαίδευση ή υγειονομική περίθαλψη και να προετοιμάζεται για τη συνταξιοδότηση.

Η κερδοσκοπική δύναμη των νέων επαγγελματιών που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης μπορεί επίσης να μειωθεί, γεγονός που επηρεάζει όταν λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους, όπως η αγορά της πρώτης τους κατοικίας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες συχνά καθυστερούν καθώς απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τους, γεγονός που καθυστερεί την οικονομική ανάκαμψη.

Οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ

Συνήθως, η απάντηση της κυβέρνησης σε μια ύφεση είναι να τονώσει τις επενδύσεις με τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό δεν συνέβη σε αυτήν την πιο πρόσφατη ύφεση λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, σηματοδοτώντας ότι βρισκόμαστε σε πληθωριστική ύφεση. Αντίθετα, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια επτά φορές το 2022.

Οι προοπτικές για την οικονομία τα επόμενα χρόνια είναι διφορούμενες λόγω των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο και των πολιτικών εντάσεων. Συνολικά, οι ειδικοί βλέπουν την οικονομία των ΗΠΑ να εισέρχεται σε περίοδο οικονομικής ύφεσης το 2023, με τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες να δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνεται.

Από τις αρχές του 2023, η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει ξανά τα βασικά της επιτόκια, αν και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η στρατηγική φτάνει στο αποκορύφωμά της. Τα επιτόκια αναμένεται να σταθεροποιηθούν ή να διατηρηθούν έως το 2023. Το τι θα συμβεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός.

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι ευάλωτη σε πιθανούς οικονομικούς κλυδωνισμούς, όπως οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις ή μια μακροπρόθεσμη οικονομική επιβράδυνση.

Η αγορά ακινήτων έχει βιώσει δραματικές επιπτώσεις από την αύξηση του πληθωρισμού και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Οι αγοραστές έβαλαν φρένο στα σχέδια αγορών τους καθώς οι τιμές δανεισμού και κατοικιών έγιναν πιο ακριβές. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού επέλεξαν να παραμείνουν στη θέση τους εκτός εάν χρειαζόταν οπωσδήποτε να μετακινηθούν. Αυτό άσκησε περαιτέρω πίεση στο χαμηλό απόθεμα σε ολόκληρη τη χώρα – ωστόσο, η ανάγκη για στέγαση παραμένει, η οποία προστατεύει τις αξίες των σπιτιών από σημαντικές απώλειες ανατίμησης.

Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι είναι γενικά αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, καθώς πολλές χώρες έχουν λάβει μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων και πακέτων τόνωσης. Μια σταθεροποιητική αγορά θα πρέπει να βοηθήσει την αγορά κατοικίας, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα πρέπει να ακολουθούν σε είδος. Καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές προσαρμόζονται στο νέο κανονικό του υψηλότερου κόστους δανεισμού, ο ρυθμός των αποθεμάτων και των πωλήσεων θα πρέπει να αυξηθεί.

Κατανόηση της ύφεσης

Η διαφοροποίηση σε ακίνητα μπορεί να στηρίξει το οικονομικό σας μέλλον έναντι της ύφεσης, καθώς τείνει να έχει καλύτερη απόδοση μακροπρόθεσμα από άλλες αγορές. Με αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα και προσεκτικό σχεδιασμό, είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε με επιτυχία μια ύφεση. Και οι επενδυτές ακινήτων μπορούν να βρουν ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ύφεσης με μεγάλες προσφορές για ακίνητα που πρέπει να ξεφορτώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της ύφεσης μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα οικονομικά σας και να προετοιμαστείτε για το μέλλον. Με την ενημέρωση για τις οικονομικές τάσεις, τη διατήρηση ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης και τη μείωση του χρέους, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι είστε οικονομικά προετοιμασμένοι για περιόδους οικονομικής ύφεσης.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *