Είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζεστε καλά τα οικονομικά κάθε μήνα. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στη σταθερότητα των οικονομικών και υπάρχουν πολλά οφέλη από τον προγραμματισμό των δαπανών κάθε μήνα. Όταν ένα άτομο έχει ένα σταθερό εισόδημα, διαφορετικά μέρη του μπορούν να διατεθούν σε επαναλαμβανόμενα μηνιαία έξοδα ή απαιτήσεις.
Κατά τον προϋπολογισμό του μήνα, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ένα σταθερό ποσό θα πηγαίνει για ενοίκια και λογαριασμούς κάθε μήνα. Το ποσό που απομένει είναι συνήθως γνωστό ως διαθέσιμο εισόδημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες αγορές, αποταμιεύσεις ή ακόμα και επενδύσεις. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα γίνονται μηνιαίες πληρωμές για εκκρεμή χρέη, όπως στεγαστικά δάνεια, δάνεια οχημάτων, πληρωμές EMI, ακόμη και λογαριασμούς πιστωτικών καρτών. Όλες αυτές οι πληρωμές θα λάβουν επίσης ένα ορισμένο ποσοστό του συνολικού εισοδήματος για την αποπληρωμή των χρεών.
Τι είναι ο δείκτης χρέους προς εισόδημα;
Για να ανακεφαλαιώσουμε αυτό που μόλις καλύψαμε – με απλά λόγια, ο λόγος χρέους προς εισόδημα (DTI) υποδεικνύει ποιο μέρος ή ποσοστό του εισοδήματος ενός ατόμου δαπανάται κάθε μήνα για πληρωμές για την εκκαθάριση των χρεών του. Εξετάζοντας την αναλογία DTI, οι δανειστές είναι σε θέση να υπολογίσουν τον κίνδυνο ενός δανειολήπτη και να μετρήσουν την ικανότητά τους να αναλάβουν περισσότερα χρέη.
Γιατί το DTI έχει σημασία για το δάνειό σας
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν δάνεια για μεγάλες αγορές όπως σπίτια, γη και υλικά κατασκευής. Αυτό είναι πιο λογικό καθώς οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν μόνο την προκαταβολή επί τόπου και το χρέος που κουβαλούν συνήθως εκπίπτει φόρου. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εξοφλούν κάποιο είδος χρέους σε τακτική βάση.
Όταν κάποιος χρειάζεται ένα νέο δάνειο, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα εξετάσει ο δανειστής είναι το ποσό του υπάρχοντος χρέους που έχει το άτομο. Θα υπολογίσουν ποιο ποσοστό του εισοδήματος του ατόμου πηγαίνει για την εξόφληση των υφιστάμενων χρεών και εάν μπορούν να αποπληρώσουν το νέο χρέος με το υπόλοιπο ποσοστό του εισοδήματός τους σε μηνιαία βάση. Αυτό υπολογίζει τον δείκτη χρέους προς εισόδημα, βάσει του οποίου οι περισσότεροι δανειστές θα εγκρίνουν το νεότερο δάνειο αφού προσδιορίσουν ότι ο δανειολήπτης μπορεί να διαχειριστεί τις νέες μηνιαίες πληρωμές παράλληλα με το αρχικό χρέος.
Βασικά – όσο χαμηλότερος είναι ο λόγος χρέους προς εισόδημα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές σας να λάβετε νέο δάνειο, καθώς υποδηλώνει ότι είστε σε θέση να μειώσετε τα χρέη και το εισόδημά σας κατάλληλα. Με υψηλότερο ποσοστό, οι δανειστές μπορεί συχνά να ανησυχούν για το πώς θα διαχειριστείτε περισσότερο χρέος προχωρώντας περαιτέρω.
Πώς να υπολογίσετε τον δείκτη χρέους προς εισόδημα
Δεν είναι περίπλοκο θέμα να υπολογίσουμε το ποσοστό του εισοδήματος που πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους. Υπάρχει ένας τυπικός τύπος αναλογίας χρέους προς εισόδημα που χρησιμοποιούν πολλοί δανειστές και νομισματικοί αλγόριθμοι.
Με απλά λόγια, το ποσό που καταβάλλεται για την πληρωμή του χρέους θα πρέπει να διαιρεθεί με το συνολικό εισόδημα και στη συνέχεια να πολλαπλασιαστεί με το 100 για να γίνει μια ποσοστιαία αξία (Ποσό αποπληρωμής χρέους x 100 / συνολικό εισόδημα). Αν και αυτή η τιμή δεν σχετίζεται άμεσα με το CIBIL ή τα πιστωτικά σκορ ενός ατόμου, θεωρείται εξίσου σημαντική κατά τη λήψη ενός δανείου τουλάχιστον.
Φόρμουλα DTI:
Αναλογία χρέους προς εισόδημα (DTI) = Συνολικό μηνιαίο χρέος/ Ακαθάριστο μηνιαίο εισόδημα
- Εάν ο λόγος χρέους προς εισόδημα είναι μικρότερος από 30% – 35%, είναι πιο πιθανό ότι ένας δανειστής θα εγκρίνει ένα δάνειο χωρίς καμία ταλαιπωρία.
- Ένας λόγος χρέους προς εισόδημα που κυμαίνεται μεταξύ 35% – 50% έχει μόνο μέτριες πιθανότητες να εγκριθεί ένα δάνειο.
- Ένας δείκτης DTI άνω του 50% έχει πολύ μικρές πιθανότητες να εγκριθεί ένα δάνειο από τους περισσότερους δανειστές.
Αυτό συμβαίνει επειδή σίγουρα θα είναι δύσκολο για τον δανειολήπτη να διαχειριστεί τις μηνιαίες πληρωμές του όταν περισσότερο από το ήμισυ του εισοδήματός του πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.
Εάν η διαδικασία υπολογισμού του DTI εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη, οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να βρει έναν Υπολογιστή αναλογίας χρέους προς εισόδημα στο διαδίκτυο για να μάθει αυτόματα την τιμή.
Διαχειριστείτε μια καλύτερη αναλογία χρέους προς εισόδημα για ομαλή ιστιοπλοΐα
Κάθε άτομο που θέλει ένα δάνειο ή αναμένει να λάβει δάνειο στο μέλλον θα πρέπει να προσπαθήσει όσο μπορεί για να διατηρήσει μια καλή αναλογία χρέους προς εισόδημα. Όσοι έχουν υψηλότερη αναλογία DTI θα πρέπει να προσπαθήσουν σκληρά να τη μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Η έγκαιρη πραγματοποίηση πληρωμών θα βοηθήσει με τους συνολικούς τόκους και τις καθυστερήσεις, ενώ η προπληρωμή ή το προ-κλείσιμο των δανείων θα βελτιώσει σημαντικά και αποτελεσματικά την αναλογία εισοδήματος προς χρέος.
Κανείς δεν πρέπει να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται επειγόντως κεφάλαια και δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα δάνειο λόγω του δείκτη DTI. Όταν διαχειρίζεται σωστά, το χρέος μπορεί να σταθεροποιήσει το γενικό εισόδημα και να βελτιώσει την ποιότητα και την προμήθεια διαφόρων περιουσιακών στοιχείων. Ένας πολύ καλός λόγος χρέους προς εισόδημα θα κάνει ένα άτομο μια πολύτιμη προοπτική για έναν δανειστή, στο άτομο θα προσφερθεί μια ποικιλία δανείων με ελκυστικά επιτόκια αντί να χρειάζεται να τρέχει για αυτό.
συμπέρασμα
Συμπερασματικά, ένας χαμηλός λόγος χρέους προς εισόδημα είναι εξαιρετικά χρήσιμος κατά τη λήψη δανείου και θα πρέπει πάντα να προσπαθεί κανείς να διαχειρίζεται τα οικονομικά του αρκετά καλά ώστε να επιτυγχάνει το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό.