Τι είναι το Repo Rate; Πώς επηρεάζει την οικονομία;

Το τρέχον επιτόκιο repo της Ινδίας ανέρχεται στο 6,50%. Αυξήθηκε το οικονομικό έτος 2022-2023 κατά 250 μονάδες βάσης[1]. Πρέπει να το έχετε διαβάσει παντού στο διαδίκτυο, αλλά τι ακριβώς σημαίνει και γιατί είναι σημαντικό;

Μην ανησυχείτε, σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα, από το τι είναι το επιτόκιο επαναγοράς, μέχρι το πώς επηρεάζει την οικονομία.

Τι είναι το Repo Rate;

Το επιτόκιο με το οποίο η RBI δανείζει χρήματα σε εγχώριες τράπεζες είναι γνωστό ως επιτόκιο επαναγοράς ή συμφωνία επαναγοράς.

Το επιτόκιο repo είναι ένα βασικό επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται χρήματα από την Reserve Bank of India (RBI). Είναι επίσης γνωστό ως «επιτόκιο επαναγοράς», καθώς αναφέρεται στο επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν χρήματα πουλώντας τους τίτλους τους στην RBI και αγοράζοντας τους πίσω σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Εάν το επιτόκιο των repo αυξηθεί, οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα ως τόκοι στην RBI, και αυτές με τη σειρά τους, μετακυλίουν αυτήν την επιπλέον χρέωση στους πελάτες. Έτσι, εάν το επιτόκιο των repo αυξηθεί, τα δάνεια γίνονται πιο δαπανηρά για το ευρύ κοινό.

Πώς λειτουργεί το Repo Rate;

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας χρησιμοποιεί το επιτόκιο repo για να ελέγξει τη ροή χρήματος στην αγορά. Πως? Ας εξηγήσουμε.

Για να ελέγξει τον πληθωρισμό, η RBI αυξάνει το επιτόκιο επαναγοράς. Όταν οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν αυξημένους τόκους για τα δάνειά τους, περιορίζουν το ποσό δανεισμού τους, το οποίο με τη σειρά του μειώνει το ποσό των χρημάτων που εισρέουν στην αγορά και συμβάλλει στον περιορισμό του πληθωρισμού ως ένα βαθμό.

Σε περίπτωση ύφεσης, τα επιτόκια επαναγοράς μειώνονται επίσης, ώστε να υπάρχουν αρκετά χρήματα στην αγορά, καθώς οι τράπεζες μπορούν στη συνέχεια να δανειστούν περισσότερα από την RBI και να δανείσουν περισσότερα στους πολίτες.

Απλό, σωστά;

Αλλά όλα αυτά σίγουρα θα είχαν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας – διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς.

Πώς επηρεάζει το ποσοστό Repo την οικονομία;

Έτσι, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ήδη ότι το επιτόκιο επαναγοράς είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ροής χρήματος, του πληθωρισμού και της ρευστότητας της χώρας μας.

Ας δούμε τώρα τις επιπτώσεις του στην οικονομία μας.

Στη διάρκεια πληθωρισμός, όταν η RBI αυξάνει το επιτόκιο επαναγοράς, οι επενδύσεις και η προσφορά χρήματος επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες στην αγορά. Αυτό με τη σειρά του εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ ελέγχει τον πληθωρισμό.

Το αντίθετο ισχύει επίσης. Όταν χρειάζεται η RBI ελέγχουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια στην αγορά, μειώνει το επιτόκιο repo. Τότε οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες έχουν εισροή επενδύσεων και συνολική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο, το επιτόκιο επαναγοράς μπορεί να τονώσει ή να περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της Ινδίας.

Τι είναι το Reverse Repo Rate;

Το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται για την εξάντληση της ρευστότητας της αγοράς, μειώνοντας την ικανότητα των επενδυτών να δανείζονται χρήματα.

Το επιτόκιο reverse repo είναι όταν η RBI δανείζεται χρήματα από τράπεζες (σε περιπτώσεις όπου η αγορά ξεχειλίζει από κεφάλαια). Οι τράπεζες κερδίζουν τόκους για τους τίτλους τους με την RBI.

Έτσι, κατά τη διάρκεια υψηλού πληθωρισμού στην αγορά, η RBI αυξάνει το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς.

Οι τράπεζες μπορούν πλέον να κερδίζουν υψηλότερους τόκους στις συμμετοχές τους από την RBI. Προσθέτουν τα πλεονάζοντα χρήματά τους στα ταμεία της RBI και μένουν με περιορισμένα χρήματα για δανεισμό σε ανθρώπους. Αυτό βοηθά στη μείωση του πληθωρισμού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ποσοστού Repo και του Reverse Repo Rate;

Ακολουθούν ορισμένες διαφορές μεταξύ του επιτοκίου επαναγοράς και του επιτοκίου επαναγοράς:

Repo RateReverse Repo Rate

Είναι το επιτόκιο που πληρώνουν οι τράπεζες στην RBI για δάνεια που τους έχουν χορηγηθεί. Είναι το επιτόκιο που καταβάλλει η RBI στις τράπεζες έναντι των δανείων από αυτές.
Είναι μεγαλύτερο από το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς. Είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο repo.
Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πληθωρισμού στην αγορά. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υπερβολικής ροής χρήματος στην αγορά.
Περιλαμβάνει την πώληση τίτλων που μπορούν να επαναγοραστούν αργότερα. Περιλαμβάνει τη μεταφορά κεφαλαίων από έναν λογαριασμό σε άλλο.
Το τρέχον επιτόκιο repo στην Ινδία είναι 6,25%. Το τρέχον επιτόκιο reverse repo είναι 3,35%.

συμπέρασμα

Για να τα συνοψίσουμε όλα, το επιτόκιο repo είναι το επιτόκιο με το οποίο η RBI δανείζει χρήματα σε άλλες τράπεζες και ελέγχει τον πληθωρισμό. Το αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί η RBI για να μειώσει την επιπλέον ροή χρήματος και τον δανεισμό.

Αυτοί είναι δύο εξαιρετικά σημαντικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα. Το επιτόκιο επαναγοράς και το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς μπορούν ακόμη και να επηρεάσουν τη συνολική οικονομία της χώρας σε μεγάλη κλίμακα. Η εκπαίδευση του εαυτού μας σχετικά με το θέμα θα μας βοηθήσει να είμαστε ενήμεροι και να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα. Εξετάστε προσεκτικά αυτούς τους μηχανισμούς πριν πάρετε ένα δάνειο ή λάβετε μακροπρόθεσμες οικονομικές αποφάσεις.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *