10 industriële robotbedrijven die toonaangevend zijn in de branche

Of u nu op zoek bent naar een nieuwe robot of gewoon vertrouwd wilt raken met de industrie, u wilt waarschijnlijk weten… welke industriële robotbedrijven het populairst zijn?

Veel grote industriële robotbedrijven zijn uw aandacht waard. Maar sommige bedrijven zijn al tientallen jaren toonaangevend in de branche.

Sommige mensen voelen zich meer op hun gemak bij het kiezen van een toonaangevend merk.

Ze denken dat hoe meer mensen een robotmerk gebruiken, hoe beter de robots zullen zijn. Er zit zeker een logica in het kiezen van een merk dat al tientallen jaren populair is.

In werkelijkheid zijn er nu honderden industriële robotbedrijven die betrouwbare, veelzijdige en productieve robots aanbieden. Het is de moeite waard om naar de hele markt te kijken, aangezien elke fabrikant uitblinkt op verschillende gebieden.

Maar sommige robotbedrijven zijn zeker toonaangevend in de branche.

En robots van al deze fabrikanten worden ondersteund door RoboDK.

Wat maakt een toonaangevend merk voor industriële robots?

De onderstaande robotmerken zijn wat we “toonaangevend in de branche” zouden noemen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Een industrieel robotbedrijf kan inderdaad om verschillende redenen opvallen, waaronder:

  • Het heeft een hoge jaaromzet of andere tekenen van groot financieel succes
  • Het is al tientallen jaren een vaste waarde in de robotica-industrie
  • De robots zijn alomtegenwoordig in sommige industrieën of voor sommige toepassingen
  • Het was een pionier in een verandering in de industrie

Deze markeringen vertellen niet het hele verhaal, maar ze kunnen nuttig zijn om een ​​breed overzicht te krijgen van de ‘hoofdspelers’ in de roboticamarkt.

De 4 grootste industriële robotbedrijven

Jarenlang werd de robotica-industrie geleid door een reeks bedrijven die vaak “The Big 4” worden genoemd.

Sterker nog, de robots van deze bedrijven zijn te vinden in duizenden faciliteiten over de hele wereld en samen hebben ze ongeveer 75% van de markt voor robotica in handen. Daarom zijn ze vaak direct herkenbaar dankzij de verschillende branding en het productontwerp van elk bedrijf.

1. ABB

U herkent een ABB-robot meestal aan de witte kleur met het kenmerkende rode logo.

ABB is opgericht in 1988 en is gevestigd in Zürich, Zwitserland. Naast robotica is het gespecialiseerd in andere automatiseringstechnologie en elektrische apparatuur.

Het bedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer 28 miljard dollar en was in 2002 het eerste bedrijf ter wereld dat 100.000 robots verkocht.

2. Fanuc

Een Fanuc-robot herken je meestal aan zijn felgele kleur.

Fanuc werd opgericht in 1972 en is gevestigd in Oshino, Japan met het hoofdkantoor aan de voet van de iconische berg Fuji. Het bedrijf is gespecialiseerd in robotica en andere automatiseringsapparatuur, met name CNC-machines.

Het bedrijf heeft een jaaromzet van 4,7 miljard dollar en heeft wereldwijd meer dan 750.000 robots geïnstalleerd.

3. KUKA

Een robot van KUKA herken je meestal aan de opvallende oranje kleur.

KUKA werd opgericht in 1898 toen het begon als fabrikant van acetyleengas. Het bedrijf waagde zich voor het eerst in industriële automatisering in 1956 met een automatisch lassysteem en creëerde zijn eerste lasrobot in 1971.

Het bedrijf is gevestigd in Augsburg, Duitsland, en heeft een jaaromzet van 2,5 miljard dollar, waarvan 899 miljoen dollar in robotica.

4. Yaskawa

Het Motoman-assortiment robots wordt geproduceerd door Yaskawa, die je meestal kunt herkennen aan hun witte en blauwe kleur.

Yaskawa werd opgericht in 1915, maar hun eerste robot kwam uit in 1974. Het was de eerste elektrisch aangedreven industriële robot in Japan, aangezien robots voor die tijd allemaal hydraulisch aangedreven waren.

Het bedrijf is gevestigd in Fukuoka, Japan, en heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer $ 1,7 miljard, waarvan ongeveer $ 597 miljoen in robotica.

Hoewel The Big 4 hierboven een enorme plaats inneemt op de roboticamarkt, zou je kunnen zeggen dat deze andere industriële roboticabedrijven ook op hun eigen manier toonaangevend zijn in de industrie.

U vindt robots van deze bedrijven in veel vestigingen over de hele wereld. Zoals met alle gevestigde bedrijven in de robotica, zijn ze allemaal gevestigd in Japan of Europa.

5. Comau

Comau is een fabrikant van automatisering en robotica gevestigd in Turijn, Italië.

Het bedrijf werd opgericht in 1973 en ontwikkelde in de jaren tachtig de eerste laserrobot voor General Motors. Onlangs is het overgestapt op collaboratieve robotica en heeft zijn Aura-cobot het grootste laadvermogen op de markt (170 kg).

Het bedrijf heeft een jaaromzet van 1,2 miljard dollar.

6. Epson

Als u aan Epson denkt, denkt u misschien eerst aan hun desktopprinters. De robotica-tak van Epson is echter een grote speler in de branche.

Epson is opgericht in 1942 en is gevestigd in Nagano, Japan. Het bedrijf bracht zijn robots voor het eerst op de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt in 1984.

Het hele bedrijf heeft een jaaromzet van 9,6 miljard dollar, waarvan ongeveer 1,32 miljard dollar in draagbare en industriële producten.

7. Kawasaki

Kawasaki is een Japanse industriële fabrikant die waarschijnlijk het best bekend staat om zijn motorfietsen, motoren en ruimtevaartapparatuur.

Het bedrijf werd opgericht in 1896, maar begon in 1968 met het maken van robots toen het een overeenkomst sloot met Unimation (’s werelds eerste industriële robotbedrijf) om lokaal robots te maken.

Het bedrijf heeft een jaaromzet van 1,3 miljard dollar en heeft wereldwijd meer dan 160.000 robots geïnstalleerd.

8. Mitsubishi

Een bedrijf dat vooral bekend staat om zijn elektrische producten, de robots van Mitsubishi Electric zijn een ander veel voorkomend onderdeel in de branche.

Mitsubishi Electric (zelf onderdeel van Mitsubishi) werd opgericht in 1921 en is gevestigd in Tokio, Japan.

Het bedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer 11,6 miljard dollar, waarvan ongeveer 3 miljard dollar uit industriële automatiseringssystemen bestaat.

9. Staubli

Stäubli-robots zijn een andere sterke speler in de robotica-industrie en zijn te vinden in veel faciliteiten over de hele wereld.

Het bedrijf werd opgericht in 1892 en is gevestigd in Horgen, Zwitserland. Begonnen als een fabrikant van weefautomatisering, diversifieerde het zich in robotica in 1982 toen het Unimation overnam.

Het bedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer 1,2 miljard dollar.

10. Universele robots en de cobotmarkt

Ten slotte liep het nieuwste bedrijf op deze lijst voorop bij een van de nieuwste trends op het gebied van robotica: collaboratieve robots (ook wel cobots genoemd).

Universal Robots is opgericht in 2005 en is gevestigd in Odense, Denemarken. Het bedrijf heeft waarschijnlijk de term ‘collaborative robot’ bedacht om een ​​robot aan te duiden die kan werken zonder veiligheidshekken. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 219 miljoen dollar.

Omron en de groei van cobots

Sindsdien zijn er tientallen andere collaboratieve robotbedrijven opgericht en hebben ook de grotere spelers in de markt hun eigen cobots geproduceerd.

Een van die bedrijven die met groot succes de markt voor collaboratieve robotica betrad, is Omron.

Omron is een industrieel automatiseringsbedrijf gevestigd in Kyoto, Japan. Ze werkten in 2018 samen met Techman Robot en voegden een reeks succesvolle collaboratieve robots toe aan hun bestaande brede catalogus van industriële robots, waaronder mobiele robots, SCARA’s en Delta-robots. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 6,9 miljard dollar.

Welk merk industriële robot moet u kiezen?

Over het algemeen kunnen al deze industriële robotbedrijven en meer een goede keuze zijn voor uw volgende robot.

Maar hoe weet je welke robot de juiste is? Het kan overweldigend zijn om te zien dat er zoveel verschillende robots beschikbaar zijn.

Een goede plek om te beginnen is om te beslissen welke eigenschappen uw robottoepassing nodig heeft. Welk laadvermogen bijvoorbeeld en welke reikwijdte is er nodig voor uw taak?

Vanaf dat moment kunt u uw onderzoek voortzetten met een beter begrip van wat u zoekt in een robot.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *