10 perfecte pick-and-place-taken voor een robot

Welke pick-and-place-taken zijn de gemakkelijkste opties om aan de slag te gaan?

Zijn sommige pick-and-place-taken moeilijker voor robots dan andere?

Welke taak past het beste bij uw situatie?

We bespreken de 10 perfecte pick-and-place-taken voor een robot.

Het is niet altijd gemakkelijk om te zeggen welke taken je als eerste moet doen met een robot. Vaak hebben we veel taken die geautomatiseerd kunnen worden. Maar we weten misschien niet zeker welke het meest geschikt is voor robotautomatisering of welke taak ons ​​het meeste waar voor ons geld zal opleveren.

Pick and place is verreweg een van de meest populaire taken voor mensen die beginnen met robotica. Dat gezegd hebbende, merken zelfs ervaren robotgebruikers dat ze meer pick-and-place-taken inzetten dan andere typen.

Er zijn veel potentiële pick-and-place-taken.

Welke is de juiste voor jou?

In deze situatie kunnen we de neiging hebben om overhaast een beslissing te nemen. We zouden kunnen aannemen dat we weten welke taak we het beste als eerste kunnen automatiseren (en misschien weten we dat ook). We vergeten echter een volledige beoordeling te maken van alle potentiële taken die we zouden kunnen automatiseren. In onze haast missen we een of twee “quick wins” – taken die ons een snel rendement op onze investering kunnen opleveren met een onmiddellijke impact op onze activiteiten.

Om u te helpen bepalen welke taken geschikt voor u kunnen zijn, zijn deze 10 pick-and-place-taken vaak een goed begin:

1. Stapelen

Een eenvoudige pick-and-place-taak is om uw robot te programmeren om onderdelen te stapelen die van een productielijn of van een eerdere bewerking komen: dit is een goed voorbeeld van een taak zonder toegevoegde waarde en is daarom perfect voor een robot.

Met dat gezegd zijnde, zou een voorbeeld van een stapeltaak kunnen zijn waarbij je een semi-automatische reeks bewerkingen voor de robot hebt, maar daarna enkele handmatige bewerkingen op de onderdelen uitvoert: de robot zou de onderdelen stapelen als een buffer.

2. Sorteren

Een geweldige pick-and-place-taak is om verschillende objecten op afzonderlijke stapels of op afzonderlijke transportbanden te sorteren. Dit vereist meestal robotvisie om de verschillende objecttypen te detecteren. Dit is echter niet altijd het geval; Sorteren kan ook worden gecombineerd met andere taken, zoals verpakken, zodat de robot onderdelen kan sorteren terwijl deze naar de volgende fase in hun bewerking worden verplaatst.

Een veel voorkomend voorbeeld van een sorteertaak is het gebruik van een snelle deltarobot om defecte onderdelen van een bewegende transportband te verwijderen.

3. Verpakking

Verpakken bestaat uit het oppakken van voorwerpen uit een deel van de werkruimte en deze in een doos, bak, zak of een andere verpakkingscontainer plaatsen. Het is waarschijnlijk een van de meest voorkomende pick-and-place-taken. Robots zijn geschikt voor beide soorten verpakkingstaken: primaire verpakking (met het onbewerkte product) en secundaire verpakking (met reeds verpakte producten).

Een voorbeeld van een verpakkingstaak is om afgewerkte producten van een lopende band te halen en ze in een open doos te plaatsen.

4. Binpicking

Bin-picking is minder een toepassingsgebied en meer een geavanceerde benadering van pick-and-place. Met andere woorden, het gaat om het detecteren van ongesorteerde objecten die op een stapel, emmer of bak zijn gerangschikt. De detectiesystemen van de robot zijn geavanceerd genoeg om de locatie en oriëntatie van de onoverzichtelijke objecten te kunnen detecteren.

Als gevolg hiervan is een voorbeeld van een bin-picking-taak het detecteren van ongesorteerde, onafgewerkte onderdelen in een lade en deze rangschikken voor een afwerkingsbewerking.

5. Kwaliteitscontrole

Pick-and-place wordt vaak gebruikt bij kwaliteitscontroletaken direct na een inspectiestap. Het inspectiesysteem identificeert welke producten defect zijn en de robot verplaatst ze naar een locatie voor herbewerking of afkeuring.

Een voorbeeld van een kwaliteitscontroletaak is in de voedselproductie, waarbij de robot kapotte koekjes uit de productielijn verwijdert.

6. Palletiseren

Palletiseren is een heel specifiek soort pick-and-place-taak waarbij verpakte producten of andere objecten op een pallet of tray worden geplaatst. Het belangrijkste verschil met palletiseren is het gestructureerde patroon waarin de onderdelen zijn gerangschikt. Programmeertools voor palletiseren (zoals die in RoboDK) maken het gemakkelijk om het vereiste patroon op de pallet te creëren.

Een voorbeeld van een palletiseertaak is het op een pallet plaatsen van vaten bier voor verzending.

7. Depalletiseren

Een vergelijkbare taak als palletiseren, depalletiseren betekent eenvoudigweg items van een pallet halen en ze op een manier plaatsen die nuttig is voor de volgende fase in het proces. Het komt vaak voor dat u onderdelen of grondstoffen van een leverancier ontvangt en deze naadloos in uw geautomatiseerde of semi-geautomatiseerde proces moet invoeren.

Een voorbeeld van een depalletiseringstaak is het nemen van platen metaal van een pallet en deze invoeren in een andere fabricagestap.

8. Machinaal onderhoud

Bij veel robottoepassingen wordt de robot gebruikt om andere autonome handelingen te ondersteunen, machinebelading is hier een perfect voorbeeld van. Dit houdt in dat objecten van een stapel, bak of transportband worden geplukt en in een machine (bijvoorbeeld een CNC-machine) worden geplaatst. Wanneer de werking van de machine is voltooid, verwijdert de robot de afgewerkte onderdelen.

Een voorbeeld van een machinetaak is het verplaatsen van afgewerkte producten in en uit een producttestmachine.

9. Montage

Assemblage is een heel ander type robottaak, waarbij acties zoals inbrengen, uitlijnen en schroeven betrokken zijn. Sommige assemblageacties zijn echter slechts eenvoudige pick-and-place-taken. U moet objecten naast elkaar verplaatsen en een andere robot of machine voltooit de assemblageactie.

Een voorbeeld van een pick-and-place-assemblagetaak is het plaatsen van elektronische chips voor oppervlaktemontage op een printplaat.

10. Regelen

Ten slotte hebben veel pick-and-place-taken een bepaald niveau van rangschikking: elke keer dat de robot een object neerlegt, rangschikt hij het op zijn plaats. Maar u kunt het arrangement ook als een op zichzelf staande robottaak nemen, waarbij de enige taak van de robot is om de objecten in een goede lay-out te plaatsen voor een andere taak.

Een voorbeeld van een ordeningstaak is om onderdelen in de juiste volgorde op een schaal te plaatsen voordat ze naar een warmtebehandeling gaan.

Welk type pick-and-place-taak u ook kiest, het programmeren zou geen moeilijke stap moeten zijn. Bekijk ons ​​webinar over het programmeren van pick-and-place-taken voor praktische instructies.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *