10 robotcomponenten die uw opstelling kunnen verbeteren

Elk jaar verschijnen er nieuwe robotonderdelen. Welke zijn geschikt voor jou? Hoe blijf je op de hoogte van de trends? Hier zijn de nieuwste soorten.

Het nieuwe decennium staat voor de deur! Dit betekent dat er een nieuwe set robotcomponenten op de markt komt. Het betekent ook meer keuze welke componenten je in je robotcel kunt gebruiken.

Maar met meer keuze komen er meer mogelijkheden voor verwarring. Het is moeilijk om te weten welke robotcomponenten het belangrijkst zullen zijn voor u en voor de bredere robotindustrie.

Hier zijn 10 robotcomponenten die trends gaan worden en die op uw radar zouden moeten staan…

1. Extra assen

Traditioneel zijn industriële robots beperkt tot 6 assen of minder. Deze beperking bestaat echter niet meer. Extra assen zijn nu gemakkelijker beschikbaar dan ooit tevoren, waardoor robotbewerking nog flexibeler wordt.

De toename van assen is ook een trend in de bredere CNC-bewerkingsindustrie. Volgens Xometry’s CNC Trends van 2020, onlangs “er zijn verbeteringen aangebracht aan de bewerkingshardware en -apparatuur, waardoor [extra axes] capabeler en betaalbaarder dan ooit tevoren.” Hierdoor kunnen fabrikanten het aantal opstellingen dat ze moeten uitvoeren verminderen en de bewerkingskosten verlagen.

2. Rupsbanden en wielen

Rupsbanden en wielen zijn beide specifieke soorten extra assen. Ze zorgen voor mobiliteit, een van de nieuwste toevoegingen aan industriële robotica van de afgelopen jaren. Mobiele robots zijn er in alle soorten en maten, van autonome mobiele robots tot industriële robots gemonteerd op mobiele platformen.

Volledig mobiele robots kunnen een uitdaging zijn om te programmeren, maar een eenvoudigere optie is om de robot op een enkelassige of meerassige baan te monteren die relatief eenvoudig kan worden geprogrammeerd.

3. 3D-visie

Visie is al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van robotsystemen. Lange tijd was het complex en duur, maar 3D-visie heeft de afgelopen tien jaar een lange weg afgelegd en is nu gemakkelijker te gebruiken dan ooit.

3D-visie is de volgende mijlpaal in de robotica. Hoewel er veel systemen beschikbaar zijn, ondergaan ze nog steeds een proces van verbetering om ze gebruiksvriendelijker te maken.

Volgens het RoboGlobal 2019 trendsrapport, 3D vision “lijkt te ontploffen” in het komende jaar, aangezien verschillende nieuwe en gevestigde sensorfabrikanten de technologie blijven verbeteren en de vraag toeneemt.

4. Grijpers

Qualcomm’s Chair of Robotic Systems Henrik Christensen noemde 2019 “het jaar van de robotgrijper” dankzij de vooruitgang in zowel hardware- als softwarematige grijpertechnologie.

Natuurlijk zijn grijpers zeker niets nieuws in de robotica. Het afgelopen jaar hebben we echter veel nieuwe grijpers en manipulatietoepassingen gezien. Het ziet er niet naar uit dat het zal vertragen. We hebben zelfs enkele innovatieve robotachtige eindeffectoren gezien die eruit zien alsof ze uit de toekomst komen. Ze maken het mogelijk om een ​​nog breder scala aan objecten vast te pakken dan voorheen mogelijk was.

5. Gereedschap

Gereedschapsopties (bijv. boren, frezen, snijden) worden elk jaar beter en gemakkelijker beschikbaar. Dit is een groot voordeel voor zowel fabrikanten die traditionele CNC-machines gebruiken als voor degenen die robotbewerking gebruiken.

Robotbewerking is een steeds populairdere optie voor fabrikanten. Een robot kan zelfs beter presteren dan een CNC-machine, vooral wat betreft meer werkruimte, flexibiliteit en betaalbaarheid. De opkomst van gereedschapstypes en universele opspanning betekent dat u met weinig poespas een grote verscheidenheid aan bewerkingen kunt uitvoeren.

6. Cobots

Collaboratieve robots (ook wel cobots genoemd) zijn op dit moment zeker populair. In de afgelopen tien jaar zijn ze van een “twijfelachtige nieuwsgierigheid” uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende robottypen.

Cobots zijn in wezen normale industriële robots waaraan veiligheidsmaatregelen zijn toegevoegd om ze veilig rond mensen te laten werken zonder veiligheidshekken.

Er zijn heel veel verschillende cobots van verschillende fabrikanten, waaronder grote namen als ABB, Fanuc en KUKA, tot meer gespecialiseerde fabrikanten zoals AUBO, Kinova en Precise. Veel daarvan zijn te vinden in onze Robotbibliotheek.

7. Veilige eindeffectors

Om verder te gaan met het onderwerp veiligheid: veiligere eindeffectoren winnen momenteel ook aan populariteit. Dit kan variëren van eenvoudige vacuümgrijpers tot unieke, vervormbare grijpers.

Het doel van veilige eindeffectoren en tools is niet alleen om veilig werken in de buurt van mensen mogelijk te maken. Velen van hen bieden ook een meer delicate aanraking voor het hanteren van zachte voorwerpen, zoals zacht fruit in de voedselverwerkende industrie.

8. Lasers

Het idee om een ​​robot een laser te geven, kan sommige mensen ertoe brengen zich een sciencefiction-dystopisch beeld van de toekomst voor te stellen. Maar in de productie is het slechts de volgende logische uitbreiding van een CNC-lasersnijder en -graveerder.

Lasermarkeren met robots wordt steeds populairder vanwege de behoefte aan meer traceerbaarheid van producten, bijvoorbeeld in de auto-industrie.

Het programmeren van dit type graveertoepassing is heel eenvoudig met behulp van offline programmeren en er kunnen verschillende soorten eindeffectoren worden gebruikt om verschillende materialen te markeren.

9. Kleine onderdelen

Een toenemende trend op dit moment is de afnemende omvang van sommige robots. Er zijn nu robots die helemaal tot op microscopische schaal gaan. Al hun componenten zijn even klein, inclusief grijpers, schakels en motoren.

De kleinste robot in onze robotbibliotheek is momenteel de Mecademic R3. Het is niet bepaald microscopisch klein, maar met een bereik van slechts 330 mm is het vrij klein voor een industriële robot.

Deze verandering naar robots op kleinere schaal suggereert dat mensen afstand nemen van de robots voor algemeen gebruik uit het verleden. In plaats daarvan lijken ze robots te kiezen die passen bij de maat die nodig is voor hun specifieke toepassing.

10. Slimme bewaking

Ten slotte is het Internet of Things (IoT) een trend die de robotica zeker gaat veranderen. Slimme monitoring van robots zorgt ervoor dat ze minder onderhoud vergen en verbetert de productiviteit door downtime te verminderen.

Welke nieuwe componenten u ook kiest voor uw robot, zorg ervoor dat u ervoor zorgt dat u alleen onderdelen kiest die uw toepassing daadwerkelijk ten goede komen. Er zijn veel nieuwe componenten!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *