10 vreemde robot-eindeffectoren uit de toekomst

Er zijn een paar rare en prachtige eindeffectoren… en je zou RoboDK met elk van hen kunnen gebruiken! Hier zijn 10 van de meest interessante.

Elk jaar verschijnen er een paar nieuwe ongebruikelijke eindeffectoren in de robotica-media. Dit jaar is het een origami-grijper, vorig jaar was het een robothand die je een high-five kan geven.

Een groot voordeel van de manier waarop RoboDK met eindeffectoren omgaat, is dat het vrijwel met elke eindeffector kan worden gebruikt. U wordt niet beperkt door een kleine catalogus van beschikbare eindeffectoren. U kunt elke gewenste eindeffector gebruiken en in slechts 5 minuten aan de slag gaan.

Dit is geweldig nieuws als u een van de meer ongebruikelijke beschikbare eindeffectoren wilt gebruiken.

Hier zijn 10 van de vreemde en verbazingwekkende robot-eindeffectoren van de afgelopen jaren.

1. Gekko-grijper

Gecko Gripper van OnRobot is dit jaar echt een rijzende ster. Het werd bekroond met zilver tijdens de Edison Awards 2019, een prijs die innovatie op verschillende gebieden viert (de gouden prijs in robotica ging dit jaar naar een robotmetselaar).

Het is een grijper met een verschil. In plaats van vacuüm grijpen of gearticuleerde vingertoppen te gebruiken, maakt de Gecko Gripper gebruik van miljoenen microvezels. Deze kleven aan objecten via de krachtige “Van der Waals-kracht” die gebruik maakt van de sterke intermoleculaire krachten – dezelfde kracht waarmee gekko-hagedissen op steile muren kunnen klimmen.

2. Origami-bloemgrijper

De nieuwste futuristische eindeffector is afkomstig van een team van de universiteiten van MIT en Harvard. Het is een zuiggrijper die is geïnspireerd op een origamivorm die een Magic Ball wordt genoemd. Het lijkt een beetje op een bloem of een Venusvliegenvalplant.

De grijper bestaat uit een zacht inwendig skelet en een flexibele, luchtdichte huid. Wanneer het vacuüm wordt toegepast, vervormt de grijper om zich aan te passen aan de vorm van het object dat het grijpt. In termen van robotbesturing zou dit op een vergelijkbare manier kunnen worden gebruikt als elke vacuümgrijper, hoewel de grijper zich nog in de onderzoeksfase bevindt en dus momenteel niet op de markt is.

3. Octopustentakel

Een “beroemde” futuristische eindeffector van een paar jaar geleden komt van Festo, die gespecialiseerd is in biologisch geïnspireerde robotstofzuigertechnologieën. Hun op octopus geïnspireerde TentacleGripper is een vrij unieke eindeffector.

De grijper is gemodelleerd naar de vorm van een octopustentakel. Het heeft geen skelet waardoor het zich om een ​​object kan wikkelen en een goede grip kan krijgen. De besturing van deze kan lastig zijn, maar hij is erg flexibel.

4. Gezichtsvolgmagneet

Laten we voorlopig even afstand nemen van grijpers en kijken naar een intrigerende robot-eindeffector. In 2018 maakten ontwerpers in Zürich een door een robot aangedreven tafelblad dat de gezichten en bewegingen van mensen volgt alsof het een eigen leven leidt.

Het kunstwerk maakt gebruik van ferrovloeistoffen, een soort vloeistof die sterk wordt gemagnetiseerd in de aanwezigheid van een magnetisch veld. De robot is uitgerust met een op maat ontworpen magnetische eindeffector. Met behulp van een camera met gezichtsdetectie is de vloeistof geprogrammeerd om mensen te volgen wanneer ze naar het kunstwerk kijken.

5. Behendige hand

Een hand is waarschijnlijk niet de meest ongewone eindeffector die je kunt bedenken, maar het is de moeite waard om Shadow’s Dexterous Hand te noemen. The Shadow Robot Company maakt al meer dan 20 jaar robothanden.

De hand komt waarschijnlijk het dichtst in de buurt van het nabootsen van de menselijke hand door een eindeffector van een robot. Met de juiste programmering kan het vrijwel elk object oppikken dat een mens kan.

6. Fruitplukker

Fruitplukken is de afgelopen jaren een vrij populaire robottoepassing geworden. Het stelt fruittelers in staat om de kosten van het plukken te verlagen, maar het verbetert ook de kwaliteit doordat elke vrucht precies op het juiste moment geplukt kan worden voor optimale rijpheid.

Verschillende soorten fruit hebben een andere eindeffector nodig. Ik hou vooral van deze eindeffector voor het plukken van pepers, die een flexibele vacuümarm bevat om het fruit te grijpen en een schaar om de steel af te snijden (ja, peper is een fruit… tenminste botanisch gezien).

7. Vuilnisvingers

Het sorteren van recycling is een moeizame taak. Zou het niet geweldig zijn om het aan een robot te geven? Een andere eindeffector in de onderzoeksfase van dit jaar is de Rocycle van MIT. Het ongebruikelijke aan deze grijper is de manier waarop hij detectie in de vingertoppen van de robot verwerkt.

Op het eerste gezicht ziet de eindeffector er niet heel anders uit dan je gemiddelde tweevingerige robot. Maar onder zijn met teflon omhulde vingertoppen verbergt hij een innovatieve manier om je afval te sorteren. De geleidbaarheidssensor detecteert of een object van metaal is (bijv. blikken, blikken), zijn vingertoppen met variabele stijfheid detecteren de grootte van de objecten met een spanningssensor en het bevat druksensoren om te bepalen of een materiaal van papier of plastic is.

8. Touchscreen-stylus

Een taak waarvan je misschien niet denkt dat je er een robot voor nodig hebt, is het bedienen van een smartphone. Een paar jaar geleden heeft een team van Fraunhofer IPA echter precies daarvoor een eindeffector gemaakt.

De eindeffector bevat een touchscreen-stylus die kan worden gebruikt om verschillende gebruiksscenario’s voor mens-machine-interfaces te testen. Het voordeel van het gebruik van een robot voor deze taak is dat deze de levensduur van een touchscreen-apparaat in slechts enkele dagen kan testen.

Bedrijf Tactile Automation Inc heeft een soortgelijk systeem, dat zelfs een gereedschapswisselaar bevat om verschillende aanrakingen te simuleren.

9. Hoge vijf!

Deze robot-eindeffector is echt heel dom … maar leuk! De eindeffector, vorig jaar ontwikkeld door een onderzoeker aan de Universiteit van Zuid-Californië, stelt robots in staat mensen een “high five” te geven. Het is eigenlijk als een gigantische schuimhand.

Het doel van deze eindeffector is om sociale robots in staat te stellen “bi-directionele klapspelletjes” te spelen (zoals degene die je misschien als kind hebt gespeeld) om de betrokkenheid van mensen bij robots te verbeteren.

10. Elke eindeffector in uw verbeelding

Al deze vreemde en futuristische eindeffectoren kunnen worden gebruikt met RoboDK. Dat betekent dat elke eindeffector die u kunt bedenken – en bouwen – ook kan worden gebruikt. Jouw idee zou ertoe kunnen leiden dat de volgende futuristische eindeffector in een lijst als deze verschijnt.

Alles wat je nodig hebt is een 3D CAD-model van de eindeffector, een manier om het te programmeren en je bent klaar om te gaan! U kunt gemakkelijk in een mum van tijd programmeren.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *