11 geweldige toepassingen voor robotsnijden die u zou moeten proberen

Gerobotiseerd snijden is een uitstekende manier om uw robot te gebruiken. Maar welke snijtoepassingen zijn geschikt voor robotautomatisering?

Misschien heeft u een paar snijtaken in gedachten die u wilt automatiseren. Er zijn verschillende voordelen aan geautomatiseerd snijden, waaronder verbeterde kwaliteit en materiaalgebruik, lagere arbeidskosten en hogere flexibiliteit.

Hier is een lijst met 11 toepassingen voor robotsnijden die u misschien wilt proberen.

1. Gerobotiseerd plasmasnijden

Bij plasmasnijden wordt een straal geïoniseerd gas gebruikt bij temperaturen boven de 20.000°C. Fabrikanten gebruiken het in veel situaties, waaronder metaalproductie, landbouwonderhoud en autoreparatie. Ze voorzien de robot van een plasmasnijgereedschap en trekken het langzaam langs de snijlijn. De geïoniseerde straal smelt het materiaal en blaast tegelijkertijd afvalmateriaal uit de snede.

In vergelijking met andere snijmethodes heeft gerobotiseerd plasmasnijden een relatief hoog stroomverbruik.

2. Gerobotiseerd lasersnijden

Een veel voorkomende robottoepassing, lasersnijden, omvat het plaatsen van een krachtig lasergereedschap op de pols van de robot. Gerobotiseerd lasersnijden wordt gebruikt in industrieën zoals de automobielindustrie, de productie van sieraden en medische hulpmiddelen.

Lasersnijrobots zijn een zeer efficiënte manier om materialen te snijden en verbruiken weinig energie. Maar de productiesnelheid die u met lasersnijden kunt bereiken, verschilt afhankelijk van het type en de dikte van het materiaal dat u snijdt.

3. Gerobotiseerd houtsnijden

Misschien een minder gebruikelijke toepassing dan de vorige twee, “robotisch houtsnijden” verwijst naar het materiaal dat wordt gesneden in plaats van naar de snijmethode, zoals bij de vorige voorbeelden. Voor het zagen van hout kunnen verschillende gereedschappen worden gebruikt, waaronder lasers en cirkelzagen.

Gerobotiseerd houtzagen is geschikt als u de nauwkeurigheid en efficiëntie van uw zaagwerkzaamheden wilt verbeteren. Robots blinken ook uit in het snijden van ingewikkelde ontwerpen, wat u gemakkelijk kunt bereiken met de juiste robotprogrammeersoftware

4. Gerobotiseerd pijpsnijden

Pijpsnijden is het doorsnijden van een holle buis of pijp met een robot. Gebruikelijke materialen zijn metaal en kunststof.

Verschillende snijmethoden zijn geschikt voor het gerobotiseerd snijden van buizen, waaronder schuurmiddelen, zagen en lasersnijden. Elk kan een iets andere aanpak nodig hebben bij het programmeren van de robot. Bij lasersnijden kan de laser bijvoorbeeld op de robot zelf worden gemonteerd. Terwijl bij het snijden met een lintzaag de robot het werkstuk zou vasthouden en verplaatsen.

In onze casestudy over Sunrob Robotics ziet u een voorbeeld van een robot die wordt gebruikt om plastic buizen door te snijden

5. Geautomatiseerd snijden met hete draad

Bij het snijden met hete draad wordt een verwarmde metalen draad gebruikt om polystyreenschuim te snijden. Als gevolg hiervan wordt het vaak gebruikt om rekwisieten te maken voor films en door architecten. Een groot voordeel is dat het risico van blootstelling van werknemers aan de schadelijke dampen die door het brandende schuim worden geproduceerd, wordt verminderd.

Er zijn twee benaderingen voor het snijden van hete draad met een robot. Een daarvan is om de hete draad aan het uiteinde van de robot te bevestigen. De andere is om de robot het polystyreen werkstuk te laten vasthouden en door een vaste verwarmde draad te laten bewegen.

6. Gerobotiseerd bundelsnijden

Bij gerobotiseerd snijden van balken wordt een robot gebruikt om balken van metaal, hout of ander materiaal te snijden. Het gebruik van automatisering voor het afwerken van structurele I-balken zorgt bijvoorbeeld voor sneden van betere kwaliteit met minder fouten dan handmatig snijden.

Afhankelijk van het materiaal dat u gebruikt, kunt u kiezen voor lasersnijden, zagen, vlamsnijden, plasmasnijden of een andere snijmethode.

Veel metalen kunnen met een robot worden gesneden, waaronder staal, aluminium en ijzer. Je kunt ook verschillende snijmethoden gebruiken om het metaal te snijden, waaronder enkele die we al hebben genoemd.

Bovendien merken onderzoekers op het gebied van machinegereedschappen op dat een belangrijke factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het snijden van metaal met een robot, de stijfheid van het materiaal is. U moet een robot kiezen met voldoende stijfheid, zodat deze tijdens het snijden de nodige kracht op het materiaal kan uitoefenen.

8. Robotisch vlamsnijden

Vlamsnijden omvat het gebruik van zuurstof en een brandstofbron zoals gas om een ​​hoogenergetische vlam te creëren. Dit gereedschap is bevestigd aan het uiteinde van de robot, die het gebruikt om het materiaal te smelten en te snijden. Robotisch vlamsnijden kan worden gebruikt met materialen zoals metaalkoolstofstaal, laaggelegeerde staalsoorten en gietijzer.

Een voordeel van vlamsnijden is dat er geen extra voedingen nodig zijn zoals bij andere methoden. U hebt dus alleen cilinders voor zuurstof en gas en het vlamsnijgereedschap nodig.

9. Gerobotiseerd plastic snijden

Kunststof kan worden gesneden met veel van de bovengenoemde methoden van robotsnijden. Een methode die we echter nog niet hebben genoemd, is ultrasoon snijden. Bij deze methode van robotsnijden wordt ultrasone energie gebruikt om door het plastic te snijden.

Een voordeel van ultrasoon snijden van kunststof is dat het mooie sneden oplevert dankzij het samensmeltingseffect langs de snijlijn. Ten slotte geeft het ook minder warmte af dan andere snijmethoden.

10. Gerobotiseerd steenhouwen

Computer numerieke besturing (CNC) zagen worden al enkele jaren gebruikt in de steenbewerkingsindustrie. Gerobotiseerd steenhouwen wordt echter steeds populairder voor steenhouwtoepassingen.

In vergelijking met conventionele snijmethoden merken steenfabrikanten dat robots minder onderhoud vergen en een kleinere voetafdruk hebben. Ze helpen ook om de efficiëntie te verbeteren en de prestaties van het productieproces te verhogen.

11. Gerobotiseerd waterstraalsnijden

Ten slotte is gerobotiseerd waterstraalsnijden een populaire methode om in verschillende sectoren te snijden. In de medische industrie wordt bijvoorbeeld waterstraalsnijden gebruikt om chirurgische instrumenten uit te snijden en kunstledematen te snijden. Bij de glasproductie wordt het gebruikt om glas in lood en keukenachterwanden te maken.

Bij waterstraalsnijden wordt een krachtige waterstraal gebruikt om door het materiaal te snijden. Hierdoor is het een zeer duurzame vorm van snijden. Het snijden met deze methode kan echter extra tijd kosten in vergelijking met andere methoden.

Welke vorm van robotsnijden u ook kiest, u wilt het zo gemakkelijk mogelijk maken om uw snijgereedschap te integreren met uw robot om te programmeren. Raadpleeg voor tips over hoe u dit kunt doen onze 5 minuten durende handleiding voor het gebruik van elke eindeffector met RoboDK.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *