15 tips voor het offline programmeren van robots

Hoe kunt u offline programmeren nog voordeliger maken voor uw bedrijf?

Offline programmeren voor robots helpt de programmeertijd op locatie te verminderen en de kwaliteit van uw robotoplossingen te verbeteren.

De traditionele benadering van robotprogrammering is online programmeren. Dit omvat het programmeren van de robot met zijn leerhanger terwijl hij naast de fysieke robot staat. Hoewel dit nog steeds een populaire benadering is, veroorzaakt online programmeren onnodige downtime en kan het de kwaliteit van uw programma’s verminderen doordat u onder druk wordt gezet om minder tijd te besteden aan het optimaliseren ervan.

Met offline programmeren kunt u gemakkelijker robotprogramma’s met meer functies maken, zonder tegelijkertijd de productiviteit te schaden.

Hier zijn enkele manieren om uw ervaring met offline programmeren nog waardevoller te maken:

1. Plan eerst uw programma

Plan voordat u uw robotprogramma maakt hoe u de verschillende stappen van uw taak gaat uitvoeren. Dit bespaart u op de lange termijn tijd en helpt u fouten te voorkomen.

Bij planning kan het gaan om het beslissen over de robotcomponenten die u mogelijk nodig heeft (zoals eindeffectoren of extra assen). Het kan ook zijn dat u zelf handmatig door de taak loopt om de stappen te begrijpen.

2. Simuleer en programmeer

Simulatietools kunnen u helpen fouten in uw robotprogrammering te voorkomen doordat u het programma in een virtuele omgeving kunt testen. Er zijn verschillende soorten simulatoren die u kunt gebruiken in een productiebedrijf.

Met een goede robotsimulator, zoals RoboDK, kun je naadloos robotsimuleren en offline programmeren in hetzelfde softwarepakket.

3. Gebruik programmeerwizards

Software voor het programmeren van robots evolueert voortdurend en we voegen altijd nieuwe functies en mogelijkheden toe.

U hebt toegang tot geavanceerde functionaliteit en de krachtige mogelijkheden van uw robot door de softwarewizards te gebruiken die door uw offline programmeersoftware worden geleverd. Zo bevat RoboDK verschillende wizards, waaronder die voor robotlassen en robotbewerking.

4. Leer van de juiste bronnen

Een goede offline programmeersoftware voor robots moet over veel bronnen beschikken om u te helpen leren hoe u de software moet gebruiken. Deze bronnen kunnen documentatie, online forums en videozelfstudies omvatten.

Met trainingsbronnen, zoals de gratis robottraining die door RoboDK wordt aangeboden, kunt u snel antwoorden vinden op uw vragen over het gebruik van specifieke functies van de software.

5. Maak uzelf vertrouwd met de gebruikersinterface

De gebruikersinterface (UI) van uw offline programmeersoftware is waar u de meeste tijd zult doorbrengen bij het maken van robotprogramma’s.

Voordat u begint met het maken van complexe programma’s, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe de gebruikersinterface werkt. Door wat extra tijd te nemen om vertrouwd te raken met de basis, bespaart u later tijd.

6. Begin met eenvoudige programma’s

Probeer niet te veel functionaliteiten tegelijk te programmeren. Het is belangrijk om klein te beginnen en geleidelijk de complexiteit van uw robotprogramma’s op te voeren.

Door eenvoudig te beginnen, voorkomt u fouten en krijgt u het vertrouwen en de ervaring die u nodig hebt om complexere robotprogramma’s te maken.

7. Wees niet bang om te experimenteren

Offline programmeren geeft u de mogelijkheid om nieuwe ideeën en programma-updates uit te proberen zonder de productie te beïnvloeden. Dit is erg waardevol omdat het u kan helpen nieuwe en betere manieren te vinden om de robot te programmeren in een risicovrije omgeving.

Door te experimenteren kun je ook aspecten van je robotprogramma optimaliseren, zoals de cyclustijd, meer dan je zou kunnen doen met online programmeren.

8. Test verschillende hardware gratis

In het verleden was de enige manier om een ​​nieuw robotmodel uit te proberen, de fysieke robot in handen te krijgen. Dit is niet langer het geval. Er zijn nu veel manieren om robots uit te proberen zonder zelf in de robot te investeren.

Profiteer van de robotbibliotheek in RoboDK waarmee u honderden robotmodellen gratis kunt uitproberen.

9. Houd uw programma’s georganiseerd

Het is gemakkelijk voor programmeerprojecten om snel uit de hand te lopen naarmate u meer en meer functionaliteiten aan uw programma toevoegt.

Houd je offline programma’s goed georganiseerd, zodat je gemakkelijk delen van het programma kunt vinden wanneer je ze nodig hebt. U kunt dit doen door subroutines te maken voor verschillende stappen van het programma of door de namen van doelen met beschrijvende labels te bewerken.

10. Krijg hulp wanneer je het nodig hebt

Er zijn veel bronnen beschikbaar om u te helpen bij het gebruik van uw offline programmeersoftware. Als u problemen ondervindt, aarzel dan niet om hulp te zoeken.

Door om hulp te vragen wanneer je die nodig hebt, kun je problemen snel oplossen en ervoor zorgen dat je altijd het maximale uit je software haalt.

11. Maak herbruikbare programma’s

Een ding dat offline programmeren bijzonder krachtig maakt, is dat u programma’s kunt maken die u geheel of gedeeltelijk kunt hergebruiken. Op deze manier hoef je niet elke keer opnieuw te beginnen als je de robot moet programmeren.

U kunt elementen van dezelfde programma’s hergebruiken voor verschillende taken en zelfs voor verschillende robots. Het kan een goed idee zijn om een ​​bibliotheek met programma’s aan te leggen die u voor verschillende toepassingen kunt gebruiken.

12. Deel programma’s met anderen

Een belangrijk voordeel van het gebruik van de juiste offline programmeersoftware is de mogelijkheid om uw programma’s met anderen te delen. Hierdoor kunt u feedback krijgen op uw robotoplossingen van uw collega’s en klanten.

RoboDK for Web is hiervoor de perfecte tool. Hiermee kunt u uw programma’s overal en met iedereen delen. Ze hoeven het programma niet eens op hun computer te installeren.

Er is een grote en actieve community voor robotprogrammering. Deze community is een geweldige hulpbron als je met een bepaald probleem zit en niet weet hoe je het moet oplossen.

Het RoboDK-forum is een geweldige plek om hulp te krijgen over het gebruik van RoboDK voor uw specifieke toepassing.

14. Test meerdere benaderingen

Een groot voordeel van robots is dat er vaak veel manieren zijn om dezelfde taak uit te voeren. Deze flexibiliteit kan een grote troef zijn wanneer u probeert een robot in uw workflow in te passen.

Offline programmeren maakt optimaal gebruik van deze flexibiliteit. U kunt alle tijd besteden aan het testen van meerdere benaderingen, zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit, zoals gebeurt bij online programmeren.

15. Blijf leren

Robottechnologie verandert en evolueert voortdurend. Er worden voortdurend nieuwe toepassingen, benaderingen en functionaliteiten ontwikkeld.

Met goede offline programmeersoftware kunt u deze veranderingen gemakkelijker bijhouden. Zo voegen we bij RoboDK continu nieuwe functionaliteiten toe aan de software om in te spelen op veranderingen op het gebied van robotica.

Robotica is ongetwijfeld een geweldige manier om taken in uw bedrijf te automatiseren. En met offline programmeren haalt u het meeste uit uw robotinvestering.

Door deze tips te volgen, kunt u uw ervaring met offline programmeren nog efficiënter en effectiever maken. U kunt in minder tijd betere programma’s maken.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *