17 industriële robottoepassingen voor slimme fabrikanten

Industriële robots zijn in de loop der jaren steeds populairder geworden in productieomgevingen.

U kunt nu een robot toepassen op een groot aantal verschillende toepassingen, waardoor u de efficiëntie, consistentie en productiviteit van uw gehele productie- en logistieke proces kunt verbeteren. Het is belangrijk dat je bekend bent met deze reeks toepassingen, zodat je het maximale uit robotautomatisering kunt halen.

In dit artikel onderzoeken we 17 van de meest voorkomende industriële robottoepassingen die fabrikanten gebruiken om voorop te blijven lopen.

Deze robottoepassingen, in alfabetische volgorde weergegeven, zijn:

1. Montage

Assemblage omvat het combineren van onderdelen om een ​​volledig voltooid product te creëren. Het kan moeilijk zijn om producten met de hand te blijven assembleren naarmate uw bestellingen groeien en assemblagewerkzaamheden meer precisie vereisen.

Robots zijn in veel gevallen de perfecte oplossing voor montagetaken. Ze zijn nauwkeuriger en consistenter dan zelfs de meest bekwame menselijke arbeider.

2. Snijden

Snijden is het splijten van een deel of stuk materiaal met een van de vele snijgereedschappen (bijvoorbeeld een zaag, een laser of water onder hoge druk).

Veel fabrikanten gebruiken robots om te helpen bij snijbewerkingen of om de hele taak autonoom uit te voeren. Ze verbeteren zowel de efficiëntie als de consistentie van het snijden in vergelijking met handmatig snijden.

3. Tekenen

Tekenen en graveren worden vaak gebruikt in de laatste fase van de productie. Ze zijn een geweldige manier om personalisatie in uw producten op te nemen.

In vergelijking met handmatig tekenen kunnen robots een veel consistenter patroon creëren. Ze kunnen zelfs afbeeldingen produceren op een schaal die eruitziet alsof ze met de hand zijn gemaakt.

4. Boren

Boren is het proces van het maken van gaten in materialen met behulp van een boor. Bijvoorbeeld voor het indraaien van schroeven of andere bevestigingsmiddelen, of het maken van doorgangen voor bedrading.

Boren kan een inspannende en tijdrovende taak zijn als het met de hand wordt gedaan. Het kan moeilijk zijn om de boor recht te houden en gemakkelijk om onbedoeld het materiaal te beschadigen. Robotboren is nauwkeuriger dan handmatig boren en kan vaak veel sneller.

5. Lijmen

Lijmen is het aan elkaar plakken van delen van uw product met lijm of een andere lijm. Het kan met de hand of met behulp van geautomatiseerde machines worden gedaan.

Voordelen van robotlijmen zijn onder meer minder verspilling van lijm, consistenter lijmen en minder menselijke blootstelling aan schadelijke oplosmiddelen.

6. Inspectie

Inspectie omvat het controleren van producten aan het einde van het productieproces. Dit zorgt ervoor dat er geen defecten zijn en dat het product voldoet aan uw kwaliteitsnormen.

Robotinspectie is de perfecte oplossing om “het inspectieknelpunt” weg te nemen — een veelvoorkomende situatie waarbij afgewerkte producten uw bedrijf niet kunnen verlaten vanwege het inspectieproces.

7. Machinaal onderhoud

Machinebelading omvat het laden, lossen en bedienen van een CNC-machine. Dit wordt vaak met de hand gedaan, maar het is een tijdrovende taak die niet de beste besteding is van de kostbare tijd van uw werknemers.

In plaats daarvan kunt u eenvoudig een robot programmeren om een ​​CNC-machine te bedienen, zodat uw werknemers taken met meer toegevoegde waarde kunnen uitvoeren.

8. Bewerking

Bewerking verwijst naar elk proces waarbij materialen op maat worden gesneden of gevormd met behulp van een machine. Het is een kerntaak voor veel fabrikanten.

Over het algemeen biedt robotbewerking verschillende voordelen ten opzichte van conventionele CNC-bewerking, waaronder betere flexibiliteit en een grotere werkruimte.

9. Frezen

Frezen is een specifiek bewerkingsproces waarbij gebruik wordt gemaakt van roterende frezen om materiaal van een werkstuk te verwijderen. In horizontale of verticale richting.

Een belangrijk voordeel van robotfrezen ten opzichte van meer conventionele methoden is echter dat u zeer complexe vormen met hoge precisie kunt maken. Met andere woorden, een robot kan het freesgereedschap in bijna elke richting en oriëntatie bewegen.

10. Palletiseren

Palletisering is het proces waarbij producten of andere artikelen op een pallet worden geplaatst voor verzending, transport of opslag. Handmatig palletiseren kost veel tijd en moeite, met aanzienlijke fysieke gevaren voor de werknemers als ze repetitieve bewegingen uitvoeren.

Gerobotiseerd palletiseren is een steeds populairdere taak in productieomgevingen. Bovendien kunt u met de RoboDK Palletizing Plugin de taak snel en eenvoudig programmeren.

11. Plukken en plaatsen

Picken en plaatsen is een veel voorkomende taak in elke productieomgeving. Het gaat gewoon om het verplaatsen van items, zoals bij inpaktaken.

Gerobotiseerd picken en plaatsen is vaak effectiever dan het equivalente handmatige proces. Robots bewegen sneller en nauwkeuriger dan mensen. De repetitieve aard van de taak is ideaal voor automatisering.

12. 3D-printen

Er zijn verschillende manieren om 3D-geprinte onderdelen te vervaardigen, maar de meeste methoden produceren laag voor laag een driedimensionaal product. Een voordeel van elk 3D-printproces is dat u complexe vormen kunt maken die met andere productiemethoden onmogelijk zouden zijn.

Gerobotiseerd 3D-printen biedt nog meer voordelen omdat robots flexibeler zijn en veel grotere werkruimten hebben dan conventionele 3D-printers.

13. Producttesten

Het testen van producten is een belangrijke stap in het productieproces. Net als inspectie helpt het om ervoor te zorgen dat alle producten voldoen aan de kwaliteitsnormen van uw bedrijf voordat u ze vrijgeeft aan klanten.

Robots kunnen het testproces van producten aanzienlijk versnellen. Ze kunnen ook helpen de fouten te verminderen die kunnen optreden bij het handmatig testen van producten.

14. Schroeven

Schroeven is het proces waarbij twee stukken materiaal aan elkaar worden bevestigd met behulp van een schroef of een ander bevestigingsmiddel met schroefdraad. In veel productieomgevingen is dit proces halfautomatisch omdat operators een schroefpistool of een moeraanzetter gebruiken.

Robotisch schroeven biedt nog meer automatisering door het hele schroefproces over te laten aan een robot. Dit is een zeer flexibele benadering van schroeven.

15. Sorteren

Werknemers voeren meestal de taak uit om producten of andere items te sorteren. Ze kunnen bijvoorbeeld items scheiden op type, maat, bestelnummer of een andere kwaliteit. Dit is een tijdrovend en moeizaam proces.

Daarom kunnen robots een geweldige manier zijn om een ​​deel van deze druk van menselijke werknemers te verlichten. Zelfs met simpele sensoren kun je een robot programmeren voor allerlei sorteertaken.

16. Oppervlakteafwerking

Oppervlakteafwerking verwijst naar een verzameling processen voor het gladmaken, polijsten of anderszins voorbereiden van het oppervlak van uw producten. Dit wordt meestal gedaan om esthetische redenen, om de duurzaamheid van het materiaal te verbeteren. Bovendien kan het worden gebruikt om het voor te bereiden op verdere verwerking.

Kortom, gerobotiseerde oppervlakteafwerking kan zowel de consistentie van het proces verbeteren als de efficiëntie verhogen.

17. Lassen

Ten slotte omvat lassen het samenvoegen van twee stukken materiaal met behulp van een van de verschillende lasmethoden. Denk hierbij aan booglassen, weerstandlassen of gaslassen.

Robotlassen is een beproefde manier om de tijd te verminderen die lassers besteden aan routinematige lastaken. Veel fabrikanten kampen met een tekort aan vakbekwame lassers. Het toevoegen van een robot is voor veel bedrijven enorm waardevol.

Zoals u kunt zien, zijn er veel robottoepassingen die u kunt kiezen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *