Είτε είστε ιδιοκτήτης μικρού ή μεσαίου μεγέθους επιχείρησης, θα συμφωνήσετε μαζί μου όταν λέω ότι κάθε επιχείρηση χρειάζεται επαρκή χρήματα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να λειτουργεί ομαλά. Το να έχετε αρκετά χρήματα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργίας των εργασιών, την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, την αγορά του απαραίτητου αποθέματος ή εξοπλισμού, ακόμη και για την αξιοποίηση των καλών ευκαιριών επέκτασης της επιχείρησης. Επομένως, είναι φυσικό να επενδύσετε την ενέργειά σας στη δημιουργία και την πώληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του προϊόντος σας. Τι γίνεται όμως με τη διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησής σας; Πρέπει να διαχειριστείτε τα χρήματα που βγάζει η επιχείρησή σας για να αποκομίσετε κέρδη και να αποφύγετε αρνητικές ταμειακές ροές. Με απλά λόγια, η διαχείριση χρημάτων παρακολουθεί τα έξοδα και τα έσοδά σας και διασφαλίζει ότι ακολουθείτε έναν προϋπολογισμό. Ακολουθούν πέντε συμβουλές διαχείρισης χρημάτων που κάθε ιδιοκτήτης μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχείρησης πρέπει να γνωρίζει:
1. Δημιουργήστε έναν προϋπολογισμό
Η βάση οποιουδήποτε καλού σχεδίου διαχείρισης χρημάτων – είτε αφορά εσάς είτε την επιχείρησή σας – είναι ένας καλά σχεδιασμένος προϋπολογισμός. Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης, πώς μπορείτε να παραμείνετε στην κορυφή των οικονομικών της επιχείρησής σας χωρίς προϋπολογισμό; Κατά τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την επιχείρησή σας, πρέπει να συμπεριλάβετε όλα τα βασικά σας έξοδα, όλα τα αναμενόμενα έσοδα και ολόκληρο το αναμενόμενο κέρδος σας. Όσον αφορά την ώρα, θα ήταν καλύτερο να δημιουργήσατε αυτόν τον προϋπολογισμό για ολόκληρο το έτος (χρησιμοποιώντας προβλεπόμενους αριθμούς, φυσικά). Από εκεί, ανάλογα με τη φύση της επιχείρησης, χωρίστε την σε τρίμηνα και μετά σε μήνες. Μια τέτοια άσκηση θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τα οικονομικά σας πολύ πιο αποτελεσματικά. Θα ξέρετε πότε μπορείτε να περιμένετε πλεόνασμα εισοδήματος (ώστε να μπορείτε να επενδύσετε σε νέα περιουσιακά στοιχεία) και πότε τα χρήματα θα είναι περιορισμένα (και πότε να πάρετε ένα διαδικτυακό επιχειρηματικό δάνειο, ίσως). Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας προϋπολογισμός κρατά την επιχείρησή σας μακριά από οικονομικά προβλήματα.
2. Να είστε ενήμεροι για τις επερχόμενες πληρωμές
Αφού δημιουργήσετε τον προϋπολογισμό σας, το επόμενο βήμα είναι να μάθετε πότε είναι ληξιπρόθεσμες όλες οι πληρωμές σας. Η έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών σας έχει πολλαπλά οφέλη για την επιχείρησή σας. Μπορείτε να ενισχύσετε τις σχέσεις με τους δανειστές σας, οι οποίοι δεν θα ανησυχούν μήπως αθετήσετε τις πληρωμές σας. Θα βελτιώσετε επίσης το πιστωτικό ιστορικό σας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν είστε ιδιοκτήτης μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχείρησης. Ένα ισχυρό πιστωτικό σκορ θα σας βοηθήσει να πληροίτε τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερα διαδικτυακά επιχειρηματικά δάνεια στο μέλλον (σε περίπτωση που χρειάζεστε). Το πιο σημαντικό, θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια πιστωτική φήμη ως οικονομικά υπεύθυνος ιδιοκτήτης επιχείρησης που τιμά πάντα τις πληρωμές του στην ώρα τους. Επομένως, είτε πρόκειται για EMI επιχειρηματικού δανείου, για λογαριασμό πιστωτικής κάρτας ή ακόμα και για πληρωμές κοινής ωφέλειας, παρακολουθήστε τα όλα και πληρώστε τα εγκαίρως.
3. Παρακολουθήστε τις δαπάνες σας επιμελώς
Κάθε επιχείρηση επιβαρύνεται με σημαντικό κόστος στις καθημερινές της δραστηριότητες. Από τις πληρωμές ενοικίων/υποθηκών έως το κόστος μισθοδοσίας, είναι εύκολο να κατακλυστείτε από τον τεράστιο αριθμό των αντικειμένων αρχικά. Εδώ είναι χρήσιμος ένας προϋπολογισμός και γιατί είναι καλή πρακτική να παρακολουθείτε όλα τα έξοδά σας. Είναι πολύ εύκολο να υποβάλετε αίτηση για ένα διαδικτυακό επιχειρηματικό δάνειο, εάν έχετε επαγγελματικά έξοδα να φροντίσετε. Αν και δεν είναι κακό αν δεν έχετε επιλογές, προσθέτετε στα \επίπεδα του χρέους σας. Και είναι εύκολο να βάλεις κάτι στην πιστωτική σου κάρτα και να το ξεχάσεις, κάτι που τελικά θα σε κάνει να ξεπεράσεις τον προϋπολογισμό σου. Επομένως, κάθε φορά που επιβαρύνεστε με έξοδα για την επιχείρησή σας, καταγράψτε το (ακόμα και αν είναι 100 ₹). Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη συνήθεια να παρακολουθείτε τα έξοδά σας και να αποφύγετε τις υπερβολικές δαπάνες.
4. Παραμείνετε στην κορυφή των εισπρακτέων λογαριασμών σας
Η πραγματοποίηση μιας πώλησης είναι πάντα εξαιρετική, αλλά έχει πολύ μικρή σημασία αν δεν συλλέξετε τα χρήματα που σχετίζονται με αυτήν αρκετά γρήγορα. Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, οι απαιτήσεις των λογαριασμών σας αναφέρονται στα χρήματα που σας οφείλουν όλοι οι πελάτες/οφειλέτες σας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους προσφέρατε. Έτσι, ενώ τα στοιχεία των πωλήσεών σας μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη της υγείας της εταιρείας σας, σημαίνει πολύ λίγα εάν δεν συλλέγετε τα χρήματα αρκετά γρήγορα. Κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικό κύκλο συλλογής με βάση τον κλάδο της. Είναι καλή πρακτική να διατηρείτε το κενό μεταξύ της ημερομηνίας του τιμολογίου σας και της ημερομηνίας λήψης των χρημάτων μικρός όσο το δυνατόν. Κανένας πελάτης/οφειλέτης δεν πρέπει να μείνει πολύ πίσω στις πληρωμές του προς εσάς και πρέπει να το παρακολουθείτε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς.
5. Να έχετε Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περίοδοι όπου οι πωλήσεις δεν είναι εξαιρετικές για κάθε επιχείρηση. Ή, δεν μπορείτε να εισπράξετε τις απαιτήσεις των λογαριασμών σας αρκετά γρήγορα. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να αφήνετε τις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες να επηρεάζονται ακόμη και σε τέτοιες περιόδους. Επομένως, η διατήρηση ενός αποθεματικού χρημάτων έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητη. Αυτό θα σας βοηθήσει να καλύψετε απροσδόκητα έξοδα χωρίς να επηρεάζετε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό είναι το “ταμείο έκτακτης ανάγκης” για την επιχείρησή σας και πρέπει να το δημιουργήσετε και να το δημιουργήσετε ως τέτοιο.