Wilt u uw activiteiten met een robot verbeteren, maar weet u niet waar u moet beginnen?
Welke toepassingen zullen het beste zijn voor uw specifieke bedrijf?
Welke toepassingen zijn betrouwbaar in de kunststofindustrie?
Een verscheidenheid aan potentiële robottoepassingen kan gunstig zijn voor uw bedrijf. Maar het kan soms moeilijk zijn om te weten of u een goede beslissing neemt wanneer u een nieuwe robottoepassing overweegt.
Zou het nuttig zijn om applicaties te zien waarvan al is aangetoond dat ze werken in uw branche?
Wat houdt bedrijven tegen om robots te adopteren in de kunststofindustrie
Mensen hebben vaak bedenkingen als ze robotautomatisering overwegen, zeker als ze nog niet eerder robots in hun bedrijf hebben ingezet.
Zelfs als u de voordelen erkent die een robot voor uw bedrijf kan bieden, twijfelt u misschien nog. Misschien heb je beperkte ruimte beschikbaar voor een robot. Misschien maak je je zorgen dat je niet genoeg robotvaardigheden in huis hebt. Of misschien maakt u zich zorgen dat robots mensen van hun baan kunnen verdringen.
Al deze zorgen zijn begrijpelijk. Ze zijn echter niet altijd realistisch.
Tegenwoordig zijn er robots beschikbaar voor bijna elke taak en elke behoefte. Er bestaan oplossingen waarmee u de meeste twijfels die u op dit moment zou kunnen hebben, kunt wegnemen.
Hoe robotica de kunststofindustrie verandert
Nu, 40 jaar later, zijn robots goed ingeburgerd in sommige kunststofbedrijven en worden ze in andere minder gebruikt. Met name kleinere kunststofbedrijven die voorheen afhankelijk waren van handmatige of offshore-arbeid, erkennen nu de voordelen van het gebruik van robots in hun activiteiten.
5 bewezen manieren waarop de kunststofindustrie robots kan gebruiken
Er zijn veel goede robottoepassingen die je kunt inzetten in een kunststofbedrijf. In feite zijn de meeste toepassingen die we elders op deze blog noemen, net zo toepasbaar op kunststoffen als op elke andere industrie.
Hier zijn echter 5 veelvoorkomende toepassingen die gebruikmaken van robots, met enkele praktijkvoorbeelden:
1. Spuitgieten
Een veel voorkomende taak voor robotica is spuitgieten. Dit omvat stappen zoals het communiceren met de spuitgietmachine, het laden van de machine en het opruimen van de werkstukken na het gieten.
Een voorbeeld van een spuitgietrobot wordt getoond in deze video van Limac Formplast in Zweden. De cel maakt gebruik van een ABB IRB 1600 om een reeks taken uit te voeren in het spuitgietproces.
In de video legt Anders Granstrand van integratiebedrijf Animex uit hoe zij een trend zien waarbij kleinere bedrijven dergelijke automatiseringsoplossingen inzetten in de kunststofindustrie.
2. Blaasvormen
Een verwante toepassing is blaasvormen. Dit proces wordt onder andere gebruikt om plastic flessen te maken en robots zijn een goede optie om die flessen te hanteren nadat het blaasvormen is voltooid.
Deze video toont een industriële robot met een aangepaste eindeffector die wordt gebruikt om grote waterflessen te hanteren nadat ze zijn gevormd in een blaasvormmachine. Dergelijke toepassingen voorkomen dat menselijke werknemers urenlang slopende handarbeid moeten verrichten, wat hen behoedt voor RSI (Repetitive Strain Injury).
3. Kunststoflassen
Robots zijn een betrouwbare optie voor veel verschillende soorten lassen, waaronder puntlassen en booglassen van metalen. Ze zijn even geschikt voor kunststof lasprocessen en zijn met succes ingezet in verschillende bedrijven.
Deze video toont een bepaald lasproces van kunststof zoals uitgevoerd door een industriële robot. Dit verbetert de laskwaliteit en consistentie. Net als bij andere soorten robotlassen, kan het ook de hoeveelheid afval verminderen.
4. Sorteren
Er zijn tal van items die moeten worden gesorteerd in een kunststofproductiebedrijf. Robots zijn een goede optie voor het consistent sorteren van producten in grote hoeveelheden en hoeven niet te veel ruimte in te nemen, een veel voorkomend probleem in de kunststofindustrie.
Deze video toont een toepassing waarin SCARA-robots worden gebruikt, die populair zijn in de kunststofindustrie vanwege hun geringe ruimtebeslag. Het laat zien dat frisbees worden geplukt en op een transportband worden geplaatst.
5. Schilderen
Schilderen is een noodzakelijke klus voor veel kunststof producten. Het heeft een aantal specifieke vereisten wanneer het robotisch wordt gedaan. Zo moet je er voor sommige soorten schilderwerk voor zorgen dat je een robot hebt die explosieveilig is vanwege de brandbare vernevelde verf. Om deze reden zijn er speciale verfrobots op de markt.
Deze video laat een robot zien die plastic laptoptassen spuit.
Met welke robottaak te beginnen en hoe
Deze 5 voorbeelden zijn slechts enkele van de vele robottoepassingen die u in uw bedrijf zou kunnen inzetten.
Maar welke moet je kiezen?
Het is een goed idee om te beginnen met een taak die voor u relatief eenvoudig uit te voeren is en die u een snel rendement op uw investering oplevert. Vanaf dat moment kunt u overstappen naar complexere toepassingen.
U kunt uw implementatie nog eenvoudiger maken door het juiste programmeersysteem te kiezen. Een goede tool voor het programmeren van robots vermindert de tijd die u besteedt aan het inzetten van de robot en stelt u in staat de programmering van uw robot bij te werken, zelfs als u geen uitgebreide robotervaring heeft.
Is robotprogrammering flexibel genoeg?
Wat als u uw robot in realtime wilt besturen, maar met offline programmeertools?
Hoe kun je hardware- en software-elementen die niet werken out-of-the-box verbinden met de robot?
Het programmeren van sockets kan het antwoord zijn op uw problemen!
Al deze tools kunnen nuttig zijn, maar er is soms een probleem…
De tools zijn niet eenvoudig te integreren met uw robot.
Het is moeilijk om de robot naadloos te besturen met behulp van softwaretools die niet standaard worden ondersteund door de fabrikant. Uiteindelijk heb je vaak geluk als je gewoon automatisch een robotprogramma kunt genereren met de tools die je vervolgens handmatig naar de controller van de robot kunt kopiëren.
En als je de functionaliteit wilt gebruiken voor realtime of online programmeren, loop je vast.
Hoe flexibel is robotprogrammering eigenlijk?
Ondanks recente vorderingen in het programmeren van robots, worstelen veel robotgebruikers met de inflexibiliteit van de meeste programmeeropties.
Ze voelen zich gebonden aan de beperkingen van de controller van de robot. Eenvoudige programmeeropties of meer geavanceerde functionaliteit lijken buiten hun bereik.
Als hun robotfabrikant een functie niet levert, denken ze dat ze die niet kunnen gebruiken.
Maar de waarheid is dat programmeren extreem flexibel kan zijn, ongeacht welk robotmodel u gebruikt. Wanneer u de juiste software “lijm” gebruikt, kunt u bijna elke gewenste softwaretool aan elkaar plakken.
Een essentieel type programmeerlijm is de programmeersocket.
Hoe kan het programmeren van sockets u helpen?
Het programmeren van sockets is een gevestigde methode om tweerichtingscommunicatie te genereren tussen twee willekeurige processen in een netwerk. Programmeurs gebruiken ze veel bij netwerkprogrammering en ze zijn uiterst flexibel.
Als uw robot kan worden aangesloten op een netwerk – en dat kunnen ze bijna allemaal – dan kunt u hoogstwaarschijnlijk socketcommunicatie gebruiken.
Hoe socketprogrammering werkt
De basisfunctionaliteit van een socket wordt uitgevoerd door twee programmeer-“knooppunten” met elkaar te verbinden: een clientknooppunt en een serverknooppunt. De server “luistert” naar nieuwe informatie die via het netwerk binnenkomt. Wanneer de client wat informatie verzendt, ontvangt de server die informatie en kan deze gebruiken.
De controller van uw robot kan bijvoorbeeld als server fungeren en luisteren naar nieuwe instructies van het netwerk. Je programma stuurt een nieuwe positie naar de robot. De controller hoort deze positie en beweegt de robot dienovereenkomstig.
Een groot voordeel van programmeersockets is dat ze extreem flexibel zijn. Het maakt niet uit welk type programma de informatie verstuurt, in welke programmeertaal het is geschreven of welk type informatie wordt verzonden.
Hoe het programmeren van sockets nuttig is in de robotica
Deze flexibiliteit betekent dat u vrijwel elk software-element met elkaar kunt verbinden en kunt gebruiken om uw robot rechtstreeks te besturen.
Wilt u een algoritme voor bewegingsbesturing gebruiken, maar het is niet beschikbaar in de door u gekozen robottaal? Geen probleem, voer het algoritme gewoon uit op een computer en stuur de resultaten via een socket naar de robot.
Wilt u offline programmeertools gebruiken om uw robot in realtime te besturen? Geen probleem, sluit de tool gewoon aan op de robot via een stopcontact.
Wilt u een eindeffector besturen die niet standaard beschikbaar is door de controller van uw robot? Geen probleem, stuur de stuurcommando’s gewoon via een stopcontact.
Robotstuurprogramma’s: een perfect voorbeeld van stopcontacten in actie
U kunt de resultaten van het gebruik van stopcontacten zien als u RoboDK gebruikt om uw robot in realtime te besturen.
Deze drivers maken van de offline programmeeromgeving een krachtige online programmeertool. Wanneer je de robot in de simulatie beweegt, zal de fysieke robot ook bewegen.
Dit betekent ook dat u alle extra geavanceerde functionaliteit die RoboDK biedt ook in realtime kunt gebruiken, inclusief onze CAD/CAM-plug-ins, motion control-algoritme, botsingsdetectie, enz.
Hoe u uw robot bestuurt met behulp van programmeeraansluitingen
De stuurprogramma’s zijn een van de gemakkelijkste manieren om socketcommunicatie te gebruiken en kunnen worden gebruikt met zowel de RoboDK GUI als de API.
Op het moment van schrijven hebben we zojuist onze FANUC-driver geüpdatet en we werken ze voortdurend bij om bij te blijven met de laatste wijzigingen. Door onze stuurprogramma’s te gebruiken, hoeft u het wiel niet opnieuw uit te vinden door functionaliteit te implementeren die we al hebben opgelost.
U hoeft misschien niet eens regels code te typen!
U heeft echter altijd de mogelijkheid om uw eigen socketcommunicatie voor uw robot te ontwikkelen als dat beter aansluit bij uw behoeften. Door de flexibiliteit van deze programmeermethode kun je ermee doen wat je wilt.