U hebt besloten dat een FANUC-robot de beste keuze is voor de door u gekozen toepassing.
Maar wat is de beste manier om een FANUC te programmeren?
Heb je een echte keuze of moet je de standaardoptie van de fabrikant gebruiken?
Met hun kenmerkende felgele robots is de Japanse robotfabrikant FANUC een populaire keuze voor mensen die robotautomatisering aan hun bedrijf willen toevoegen.
U wilt er zeker van zijn dat u het meeste uit uw gekozen robot haalt… en dat betekent dat u de beste programmeermethode moet kiezen.
Waarom de standaardmanier om een FANUC te programmeren beperkend is
U zou kunnen aannemen dat u verplicht bent om de standaard programmeermethode van FANUC te gebruiken. Dit is een algemene veronderstelling; het is zeker waar dat veel mensen de standaardmethode gebruiken om hun FANUC-robots te programmeren.
Er zijn 2 standaard programmeermethoden met een FANUC-robot.
Dit zijn:
- TP — Dit is de taal die wordt gebruikt door FANUC teach pendants. Ze kunnen worden bewerkt door de leerhanger en worden opgeslagen als een binair bestand.
- Karel — Dit is een van Pascal afgeleide programmeertaal (zoals veel industriële robottalen). Dit kan worden gebruikt om de robot te programmeren met behulp van een teksteditor.
Als u of iemand in uw team Karel-programmeerervaring heeft, of als u ervaring hebt met het gebruik van FANUC teach pendants, zijn deze programmeermethoden wellicht een haalbare optie voor u.
De standaardmethoden voor het programmeren van robots zijn echter vaak veel moeilijker te gebruiken dan ze zouden moeten zijn. Ze missen ook de krachtige functionaliteit die bij andere programmeermethodes hoort.
U zou meer intuïtieve, krachtige programmering kunnen missen als u gewoon voor de standaardoptie kiest.
5 deskundige manieren om een FANUC-robot te programmeren
De beste manier om een robot te programmeren is er een die uw bestaande vaardigheden ten volle benut. Een die je ook toegang geeft tot alle mogelijkheden die je nodig hebt van de robot.
Hier zijn 5 geweldige manieren waarop u uw FANUC-robot kunt programmeren; manieren die het beste gebruik maken van uw vaardigheden en de capaciteiten van de robot:
1. Met de Teach-hanger
De standaardmanier om een robot te programmeren wordt natuurlijk veelvuldig gebruikt door experts in FANUC-programmering. Met de leerhanger die bij de robot wordt geleverd, hebt u toegang tot veel aspecten van de kernfunctionaliteit.
Het aanleren van hangerprogrammering brengt veel werk met zich mee; knop indrukken, door menu’s navigeren en de robot met het oog naar de gewenste positie duwen (een techniek die bekend staat als “joggen”). Het maken van een programma van enige redelijke omvang en complexiteit is een lang proces. Het is een vergelijkbaar moeizaam proces om later wijzigingen in het programma aan te brengen.
Leren hanger programmeren kan krachtig zijn in de juiste handen. Het grote probleem is echter dat het een online programmeermethode is die lang duurt. Dit betekent dat de robot buiten werking moet worden gesteld om hem te herprogrammeren, wat zijn productiviteit vermindert.
2. Met op tekst gebaseerde offline programmering
U kunt de negatieve effecten van online programmeren verminderen door in plaats daarvan offline programmeren te gebruiken met uw FANUC-robot. Dit betekent dat je het programma op een computer maakt. Je kunt het dan naar de controller van de robot sturen als het klaar is.
De meest rudimentaire vorm van offline programmeren is om het programma in een teksteditor te coderen; met behulp van de Karel-programmeertaal van FANUC. Dit vereist echter dat je veel ervaring hebt met het programmeren van FANUC-robots. Het ontbreekt je aan een manier om het programma gaandeweg te debuggen. Als gevolg hiervan zal de foutopsporingsfase op de fysieke robot langer zijn en vergelijkbare vertragingen veroorzaken bij online programmeren.
3. Met grafische offline programmering
Een betere manier om uw FANUC-robot offline te programmeren, is door speciale software voor offline programmeren te gebruiken. Hiermee kunt u het programma van de robot maken en debuggen. U kunt dit doen met behulp van een grafische simulator voordat u de robot ooit uit productie moet halen.
Natuurlijk zijn sommige offline programmeertools gemakkelijker te gebruiken dan andere. RoboDK is bijvoorbeeld offline programmeer- en simulatiesoftware die iedereen kan gebruiken, zelfs zonder ervaring met robotica.
RoboDK biedt een intuïtieve grafische interface en voegt extra mogelijkheden toe aan uw robotprogrammering. Deze zijn niet beschikbaar met conventionele methodes zoals; speciale bewerkingswizard, 3D-printmogelijkheden en nog veel meer.
4. Met uw favoriete programmeertaal
Als u een ervaren programmeur bent, maar niet veel specifieke ervaring hebt met FANUC’s of robotica, vraagt u zich misschien af of u uw robot kunt programmeren met uw favoriete taal.
In het verleden zou dit moeilijk zijn geweest, omdat hiervoor wrapperbibliotheken en mogelijk netwerkcommunicatiebibliotheken moesten worden gemaakt om te communiceren met de controller van de robot. Maar nu is het zowel mogelijk als gemakkelijk.
Met RoboDK kunt u een van de verschillende programmeertalen op hoog niveau gebruiken om uw FANUC te programmeren. U kunt het programma offline testen in de simulator voordat u het naar de robot brengt.
5. Met een draagbare sonde
Alle vier de voorgaande methoden omvatten op zijn minst enig begrip van geometrie en robotprogrammering. Zelfs met grafische offline software, waarbij je de robot rond kunt slepen in de grafische simulatie. U moet nog steeds nadenken over hoe de gesimuleerde omgeving zich verhoudt tot de echte wereld.
Dat gezegd hebbende, er is nog een deskundige manier om een FANUC-robot te programmeren die nog gebruiksvriendelijker is dan alle andere.
Met RoboDK TwinTrack kunt u het programma eenvoudig maken door de gewenste beweging van de robot te volgen met behulp van een draagbare sonde. De robot herhaalt vervolgens die exacte beweging. TwinTrack is ook compatibel met offline programmeren, zodat het de productie van de robot niet hoeft te beïnvloeden.
Wat is de beste manier om uw FANUC-robot te programmeren?
Dus, welke van deze programmeermethoden is het beste voor u?
Zoals eerder vermeld, is de beste programmeermethode er een die het beste gebruik maakt van uw bestaande vaardigheden als programmeur en u toegang geeft tot de meeste mogelijkheden van de robot.
Natuurlijk, de standaardmethode die bij FANUC-robots wordt geleverd, voldoet mogelijk aan deze criteria.
Met de andere opties die in dit artikel worden genoemd, hebt u gemakkelijker toegang tot krachtigere functionaliteit. U hoeft niet eindeloos op knoppen op de leerhanger van de robot te drukken of uzelf in de knoop te leggen met de Karel-programmeertaal.