5 manieren waarop gerobotiseerde offline programmering uw bedrijf ten goede kan komen

Robots worden steeds meer een basistechnologie in verschillende industrieën. Ze bieden efficiëntievoordelen ten opzichte van conventionele processen in termen van snelheid, nauwkeurigheid en consistentie… maar niet alles aan robots is altijd efficiënt.

Een van de grootste knelpunten die we bij veel industriële robots zien, is de behoefte aan “online” programmeren. U moet de robot uit productie nemen om nieuwe programma’s te maken en oude bij te werken.

Dit kan tijdrovend en duur zijn – elk moment dat de robot uit productie is, gaat er mogelijk geld verloren.

Robotic offline programmeren is een geweldige oplossing waarmee u uw robot kunt programmeren zonder dat deze op de computer is aangesloten. Dit helpt de uitvaltijd te verminderen. Het verbetert ook de flexibiliteit en aanpassing waartoe u toegang hebt dankzij de extra functies van goede offline programmeersoftware.

Wat is offline programmeren en hoe werkt het?

Robotic offline programmeren is het proces van het maken of wijzigen van een robotprogramma zonder dat de fysieke robot aanwezig is. Hiervoor wordt een speciale softwaretool gebruikt die een digitale mockup of simulatie van de robot gebruikt.

Je hebt 2 basisopties bij het zoeken naar offline programmeersoftware:

  • U kunt de software gebruiken die wordt aangeboden door uw robotfabrikant. Dit vergroot de kans dat de software compatibel is met uw specifieke robot. Deze optie is echter behoorlijk beperkend, omdat u hiermee niet kunt rondkijken naar de beste softwaretool voor uw behoeften.
  • U kunt een betrouwbare softwaretool van derden vinden die veel verschillende robots ondersteunt. Software zoals RoboDK kan enorm veel tijd en energie helpen besparen door krachtige robotprogrammeerfuncties te bieden in een gebruiksvriendelijke interface.

5 krachtige voordelen van gerobotiseerd offline programmeren

Er zijn verschillende voordelen die een robot offline programmeertool voor uw proces kan bieden. Deze kunnen uw bedrijf helpen door de manier waarop u uw producten maakt en distribueert of uw diensten levert, te verbeteren.

5 belangrijke voordelen van gerobotiseerd offline programmeren zijn:

1. Verbeterde efficiëntie

Robots zelf kunnen helpen om de efficiëntie van uw processen te verbeteren door saaie en repetitieve taken uit de handen van menselijke werknemers te nemen.

Offline programmeren verbetert dit nog verder door de tijd dat uw robots uit productie zijn te verkorten. Door uw robots te programmeren terwijl de fysieke robots nog aan het werk zijn, verbetert u de algehele efficiëntie.

2. Bespaar tijd

Offline programmeren kan u ook op verschillende manieren helpen tijd te besparen, waaronder het verkorten van opstarttijden voor nieuwe opstellingen en het verkorten van omschakelingen.

Ook al is die tijdswinst van korte duur, ze kunnen over een heel jaar al bijdragen aan een flinke tijdswinst.

3. Lagere kosten

Zowel robots als offline programmeren kunnen ook helpen om de kosten in uw bedrijf te verlagen.

Vanuit programmeerperspectief kunt u programma’s die u al hebt gemaakt gemakkelijker hergebruiken. Dit helpt u herhalend codeerwerk te voorkomen, zoals u misschien wel zou moeten doen met conventionele online programmeermethoden.

4. Betere kwaliteit

In veel gevallen kan offline programmeren helpen om de nauwkeurigheid van uw robottoepassingen te verbeteren in vergelijking met het “aansporen” van de positie van de robot met zijn leer-afstandsbediening.

Deze nauwkeurigheid helpt de algehele kwaliteit en consistentie te verbeteren van de producten die u met uw robot maakt.

5. Verhoogde flexibiliteit

Misschien wel het grootste voordeel van offline programmeren is de flexibiliteit die het biedt in vergelijking met conventionele robotprogrammering.

Door de robot in een simulator te programmeren, kun je veel meer mogelijkheden uitproberen voordat je het robotprogramma in productie neemt. Dit betekent dat u meer experimentele en innovatieve oplossingen kunt testen dan anders mogelijk zou zijn geweest.

Waarom uw robotprogrammeersoftware zo belangrijk is

Hoe krijgt u toegang tot deze voordelen?

Bij offline programmeren is het kiezen van de juiste software essentieel. De software die u kiest, bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk het is om uw robot te programmeren. Uw keuze heeft ook invloed op de kwaliteit van de programma’s die u maakt, wat weer van invloed is op het feit of de robot fouten maakt.

Als u een software kiest die moeilijk te gebruiken is, kunt u vele vruchteloze uren verspillen om erachter te komen.

Omgekeerd, als je een robot kiest die goed geschikt is voor offline programmeren, wordt je leven een stuk eenvoudiger.

De door u gekozen software moet u in staat stellen om eenvoudig krachtige robotprogramma’s te maken zonder uitgebreide expertise op het gebied van robotica.

Aan de slag met offline programmeren

De eerste stap om aan de slag te gaan met offline programmeren is het kiezen van de juiste programmeertool. Idealiter wil je een tool die compatibel is met veel robotmerken en -modellen en een reeks handige extra functies biedt.

Als je je tool hebt gekozen, maak je er dan vertrouwd mee. Voor complexere tools kan het nodig zijn om persoonlijke trainingsevenementen bij te wonen. Met meer intuïtieve tools kun je wellicht grote stappen maken door de gratis training te volgen (zoals in onze gratis RoboDK online training).

Begin met het programmeren van uw robot om eenvoudige taken uit te voeren, zoals pick-and-place of palletiseren. Wanneer u vertrouwd bent geraakt met de tool, gaat u verder met complexere toepassingen die wat meer programmeervaardigheid vereisen.

Haal het meeste uit uw offline programmering

Wanneer u de juiste offline programmeersoftware heeft gekozen, hoe kunt u er dan voor zorgen dat u er het meeste uit haalt?

Een paar goede tips om je op weg te helpen zijn:

  1. Maak eerst kennis met de tool. Met een beetje praktijkervaring kom je al een heel eind.
  2. Omschrijf je taak duidelijk. Het helpt om precies te weten wat u probeert te bereiken met uw robot voordat u begint met programmeren.
  3. Foutopsporing in uw code voordat u deze in productie neemt. In de offline programmeeromgeving moet u de meeste van uw fouten verwijderen. Dit helpt de kans op fouten in de fysieke robot te verkleinen.

Wanneer u de juiste offline programmeertool aanschaft en het juiste proces volgt, kunt u enkele belangrijke voordelen zien. Uw programmeerworkflow zal soepeler verlopen en u zult merken dat u veel meer kunt bereiken met uw robot.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *