5 onnodige functies in offline programmeersoftware

Welke functies zijn echt belangrijk voor offline programmeren? Met zoveel opties kan het verwarrend zijn om de juiste software voor uw robot te kiezen. Hier zijn 5 functies die u veilig kunt vermijden.

Enkele jaren geleden was ik op de markt aan het rondkijken naar een goede simulator voor mijn robotapplicatie. Na het testen van software, na software, na software, kwam ik nergens.

Elk pakket leek een aantal functies te hebben die het onbruikbaar maakten voor mijn behoeften. Eén software zou het heel gemakkelijk maken om een ​​nieuwe robot te maken, maar mist de mogelijkheid om via een API te communiceren. Andere software zou heel goed samenwerken met andere programma’s, maar de fysica zou volkomen onstabiel worden, schijnbaar willekeurig.

Ik begon mezelf af te vragen: “Wat zijn functies? Echt nodig voor mijn aanvraag?”

Ik realiseerde me ineens dat ik op zoek was naar de “beste” robotsimulator. In plaats daarvan had ik moeten zoeken naar het pakket dat mijn leven zo gemakkelijk mogelijk maakte, terwijl het alleen de functies bood die ik echt nodig had.

Bij offline programmeren is dit ook een goede strategie. Zoek naar software die uw leven gemakkelijk maakt en tegelijkertijd de functies biedt die u nodig hebt. Vermijd functies die niet nodig zijn of die uw leven moeilijker maken.

Onlangs schreef een behulpzame gebruiker een lijst met functieverzoeken op ons forum. Het viel me op. Sommige verzoeken waren heel logisch, maar een paar leken me onnodig voor offline programmeren. Het deed me denken aan mijn dilemma uit het verleden en zette me aan het denken:

Welke functies zijn niet nodig voor offline programmeren?

Straks vertel ik je er vijf.

Wat een offline programmeerpakket niet is

Laten we eerst duidelijk zijn over wat offline programmeersoftware is en wat niet.

Het doel van offline programmeersoftware is om u een manier te bieden om uw robot snel en gemakkelijk te programmeren en tegelijkertijd de productiviteit te maximaliseren.

Daarom moet software voor offline programmeren (OLP) gebruiksvriendelijk en betrouwbaar zijn en gericht zijn op het verbeteren van de productiviteit.

Dat is wat OLP is.

Dit is wat het niet is:

OLP is geen simulator voor zeer realistische modellen van een virtuele wereld. Een goed OLP-pakket zou niet moeten proberen om elk object, deeltje en lichtstraal nauwkeurig te modelleren in een ultrarealistisch model van de wereld.

Maar wat als ik een zeer realistische simulatie wil!?

Dan wil je geen offline programmering!

Een hoge mate van realisme in een simulator vereist een geheel andere set functies dan die nodig zijn voor een goede, efficiënte offline programmering.

De functies die dit realisme mogelijk maken, verminderen vaak de productiviteit van robotprogrammering en maken het moeilijker te gebruiken. Je moet veel prutsen om “de simulator goed te laten spelen”, wat meer programmeren en minder productiviteit betekent.

Als u zich in de situatie bevindt waarin u een ultrarealistische robotsimulator nodig heeft, bent u waarschijnlijk een soort onderzoeker (academisch of industrieel). U ontwikkelt waarschijnlijk complexe besturingsalgoritmen en wilt deze testen met de meest nauwkeurige gesimuleerde robot die u kunt vinden. Dit is geweldig, maar daar is offline programmeren niet voor.

5 onnodige functies in offline programmeersoftware

Hier zijn vijf functies die meestal niet nodig zijn in OLP-software. Ik zeg “meestal” omdat er enkele uitzonderingen kunnen zijn, maar in de meeste gevallen heb je geen software met deze functies nodig.

1. Natuurkunde

Dit is een grote. Veel robotsimulators bevatten physics-engines die de krachten in de virtuele wereld modelleren. Met fysica-engines kun je bijvoorbeeld een bal maken die op de grond valt en op een “realistische” manier stuitert.

Natuurkunde is nodig voor sommige soorten robotsimulatie; bijvoorbeeld bij het testen van algoritmen voor geavanceerde grijpplanners, looprobotsimulatie en traplopen. Het gebruik van natuurkunde brengt echter kosten met zich mee – het is een pijn in de nek! Ik kan je niet vertellen hoeveel uur ik heb besteed aan het proberen “de fysica aan het werk te krijgen” in plaats van aan het programmeren van de robot zelf.

Voor bijna alle OLP-toepassingen is realistische fysica gewoon niet nodig en het is de hoofdpijn niet waard. Je wilt bijvoorbeeld de robot eenvoudig kunnen programmeren om een ​​bal op te pakken en op tafel te leggen. Het maakt je niet uit hoe realistisch de bal stuitert als hij het tafelblad raakt.

2. Geavanceerde oppervlaktemodellering

Oppervlaktemodellering is alleen echt belangrijk als je een computerspel, productdemo of een CGI-film maakt. Hiermee kunnen grafische ontwerpers realistische oppervlakken en texturen aan hun modellen toevoegen, wat het niveau van realisme verbetert. Dit is echter puur een esthetisch kenmerk. Voor robotsimulaties is het zelden de moeite waard.

Met offline programmeren maakt het ons niet zoveel uit hoe realistisch de modellen eruit zien. Het is soms handig om de kleur van objecten te kunnen kiezen, zodat we ze kunnen onderscheiden, maar daar blijft het bij.

3. Schaduwen en complexe verlichting

Een vergelijkbare functie die geen zin heeft voor offline programmeren, is geavanceerde verlichting. Hoewel schaduwen en complexe lichtopstellingen de virtuele scène aantrekkelijker voor ons kunnen maken, helpt dit niet bij de prestaties van het robotprogramma.

U zou kunnen denken dat verlichting belangrijk is wanneer u robotvisie in uw toepassing gebruikt. Er is echter een probleem: het is erg moeilijk om een ​​visie-opstelling betrouwbaar te testen in een simulator, omdat de echte wereld altijd (visueel) rommeliger is dan een virtuele wereld. Een veel betere oplossing is om een ​​eenvoudige, fysieke test uit te voeren met uw zichtsensor en deze uit te testen in de echte omgeving.

4. High-definition weergave

Renderen is het proces waarbij een ruwe virtuele scène wordt omgezet in een mooie afbeelding of video. Het wordt meestal gebruikt wanneer u marketingmateriaal maakt voor producten die nog niet bestaan. Een CAD-pakket of 3D-modelleringssoftware kan het model omzetten in een scène, compleet met achtergronden, belichting en oppervlaktemodellering.

Voor offline programmeren is dit niveau van realisme gewoon niet logisch. Het voegt niets toe aan de functionaliteit van uw robotprogramma en vereist dat u veel onnodig werk doet (bijv. de verlichting instellen, oppervlakken en achtergronden kiezen, enz.).

5. Geavanceerde CAD/CAM-functionaliteit

Een OLP-pakket is geen Computer Aided Design of Manufacture (CAD/CAM)-pakket. Als u software vindt die beweert beide taken even goed uit te voeren, wees dan op uw hoede.

Voorbij zijn de dagen van het enkele softwarepakket dat werkelijk alles doet. Tegenwoordig is de beste software sterk gericht op een bepaalde set functionaliteiten. Met OLP is deze functionaliteit het programmeren van robots.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *