5 stappen om te beoordelen of u een metrologierobot kunt gebruiken

Zou een metrologierobot de oplossing kunnen zijn voor uw inspectieknelpunt? Misschien. Hier leest u hoe u erachter kunt komen of een robot geschikt voor u is.

Uw productieproces is bijna perfect: uw productiestappen verlopen allemaal efficiënt, uw montage is gelikt, uw verpakking en levering zijn top.

Maar iets houdt uw hele operatie tegen: Inspectie.

Uw inspectiemonteurs werken keihard. Ze klagen dat ze hun pauzes moeten overslaan om de werkdruk bij te houden. Maar het maakt niet uit wat ze doen, er is nog steeds een groot knelpunt!

Wat kan je doen? Je zou de hoeveelheid inspectie gewoon kunnen verminderen, maar dan zou de kwaliteit van het product eronder gaan lijden. Dat risico kunt u zich niet veroorloven… maar u kunt het zich ook niet veroorloven om steeds te laat bestellingen te verzenden vanwege het inspectieknelpunt.

Hier zijn 5 stappen om te beoordelen of een metrologierobot uw bottleneckproblemen kan oplossen.

Stap 1: splits uw inspectietaken op

Hoewel u “inspectie” heeft geïdentificeerd als uw procesknelpunt, moeten we wat specifieker worden. Inspectie bestaat meestal uit meerdere, onderling afhankelijke taken. Sommige hiervan zullen geschikt zijn voor automatisering, andere niet.

Bij volledig handmatige inspectie doen de inspectie-ingenieurs al deze taken meestal zelf. Soms is het inspectieproces nooit op papier geformaliseerd – de ingenieurs gebruiken gewoon hun intuïtie en voeren metingen uit als dat nodig is.

Geautomatiseerde inspectie bij NASA Langley Research Center

U moet uw inspectie opsplitsen in afzonderlijke taken.

Het volgende voorbeeld van een dergelijke uitsplitsing is gebaseerd op het proces dat in dit onderzoeksdocument wordt beschreven:

 1. Richt het item op het detectieapparaat.
 2. Zoek het artikel visueel en/of door middel van aanraking op gebreken.
 3. Zoek het item op defecten met behulp van een inspectiesonde.
 4. Detecteer en log eventuele defecten.
 5. Classificeer de defecten per type.
 6. Bepaal de status van het item (geslaagd, gezakt, opnieuw bewerkt, enz.).
 7. Verzend het item naar de volgende stap.
 8. Noteer informatie over het item.

Verdeel uw inspectieproces op een vergelijkbare manier. Dit zal u helpen om de potentiële robottaken in elke sectie te identificeren.

Stap 2: Definieer uw gegevens

Uw inspectie bevat waarschijnlijk verschillende soorten gegevens. Het kan nuttig zijn om vast te stellen welke soorten gegevens bij elke stap worden vastgelegd. Robots zijn geschikter voor het verzamelen van sommige soorten gegevens (bijvoorbeeld eenvoudige visuele scans) dan andere (bijvoorbeeld tactiele oppervlakte-inspectie).

In het bovenstaande voorbeeldproces kunnen zowel de tweede als de derde stap verder worden opgesplitst in meerdere meettaken. Als ingenieurs het artikel bijvoorbeeld visueel inspecteren op meerdere mogelijke defecten, moet elk type defect afzonderlijk worden uitgesplitst. Evenzo, als er verschillende inspectiesondes worden gebruikt, moeten deze worden opgesplitst in afzonderlijke taken.

Definieer voor elke stap in uw inspectieproces naar welk type gegevens u op zoek bent en hoe u deze momenteel meet.

Stap 3: maak een lijst van uw apparaten

Inspectie met een API Radian Laser Tracker en een vProbe

Robots zijn het meest geschikt voor taken waarbij metingen met sensoren worden gedaan. Een sensor kan een inspectiesonde zijn, een zichtsensor, een coördinatenmeetmachine, een elektronische testmachine of een van de vele beschikbare inspectiesensoren.

Hier zijn enkele veelvoorkomende metrologie-apparaten die worden gebruikt voor inspectie in de productie:

 • Handsondes — Apparaten zoals handremklauwen komen vaak voor. Ze zijn echter vatbaar voor menselijke fouten en zijn niet geschikt voor robots.
 • Optische vergelijkers — Deze schijnen een licht door het gefabriceerde item en vergelijken het silhouet met de technische tekening. Deze worden steeds minder populair vanwege hun lage resolutie, hoge kosten en gebrek aan kwantitatieve gegevens.
 • Machinevisie — Deze gebruiken 2D- of 3D-camera’s om de vorm van items te detecteren. Het is gebruikelijk dat robotsystemen machinevisie integreren, dus dit kan een goede kandidaat zijn voor automatisering.
 • Vaste coördinatenmeetmachines (CMM’s) — Dit zijn mechanische apparaten met een plat bed die een inspectiesonde over het artikel plaatsen. Robots kunnen worden gebruikt om items op vaste CMM’s te picken en te plaatsen.
 • Draagbare CMM’s (PCMM’s) — Deze zijn ontworpen om met de hand te worden bediend, maar zijn zeer nauwkeurig. Sommige kunnen aan het uiteinde van de robotarm worden bevestigd.
 • Andere kwaliteitstestmachines — Elke branche heeft zijn eigen inspectieapparatuur. Sommige zijn geschikt voor robotintegratie, andere niet.

Stap 4: Beoordeel elke taak op geschiktheid voor robots

U zult het meeste succes hebben met robotinspectie als u begint met een enkele, eenvoudige taak. Zo gebruikte NASA RoboDK met een UR10-robot om vliegtuigrompen te meten met een ultrasone sensor. Dit was vrij eenvoudig, maar het nam een ​​zeer tijdrovende taak uit het werk van de inspectie-ingenieur.

Er zijn twee basismanieren waarop een robot kan worden gebruikt bij inspectie:

 1. De sonde of sensor zelf positioneren en bedienen — De sensor is bevestigd aan het uiteinde van de robotarm. De robot gaat dan in positie en de sensor neemt een meting. De haalbaarheid van het gebruik van deze methode voor uw toepassing hangt af van de nauwkeurigheid van de robot en of de sonde kan worden geactiveerd door het programma van de robot.
 2. Om de kwaliteitstestmachine te verzorgen – De robot wordt gebruikt om items in een testmachine te plaatsen, ze indien nodig te heroriënteren en ze te verwijderen zodra de inspectie is voltooid. Als uw inspectietaak afhankelijk is van het gebruik van een testmachine, kan dit een goede optie zijn. Er is geen zeer nauwkeurige robot voor nodig, omdat de testmachine de nauwkeurige metingen zal uitvoeren.

Doorloop elk van de taken die u hebt geïdentificeerd en beoordeel of een robot voor die taak kan worden gebruikt. Als een bepaalde taak niet kan worden uitgevoerd met een van de twee methoden, is het misschien geen goede optie voor robotautomatisering.

Stap 5: kies de beste taak

Hopelijk heb je nu een lijst met enkele inspectietaken die met robotica kunnen worden uitgevoerd.

Als dit niet het geval is, moet uw inspectie mogelijk handmatig worden uitgevoerd of (waarschijnlijker) heeft u een taak gemist die geautomatiseerd zou kunnen worden. Als u het niet zeker weet, neem dan contact op met een lid van ons team en zij zullen u helpen bepalen of uw inspectietaak met RoboDK kan worden uitgevoerd.

Nu hoef je alleen maar een van deze inspectietaken te kiezen en aan de slag te gaan!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *