6 stappen om een ​​industriële robot op de juiste manier een nieuwe bestemming te geven

In een snel veranderende productiesector komen en gaan operaties. Wat als het werk van uw robot overbodig wordt? Hier is de juiste manier om het opnieuw te gebruiken.

In het verleden was de taak van een robot ‘voor het leven’. De vereisten van massaproductie betekenden dat de robot hoogstwaarschijnlijk voor altijd dezelfde bewerking zou uitvoeren. Zelfs als je overschakelde naar een andere productlijn, paste je het programma van de robot een beetje aan en ging hij door met dezelfde bewerking als voorheen.

Bij high-mix, low-volume of small-batch productie is dit niet noodzakelijkerwijs meer het geval.

Natuurlijk probeer je de robot zoveel mogelijk dezelfde handeling te laten doen. Maar het is heel goed mogelijk dat de werking van de robot overbodig wordt.

Mensen zijn bang dat robots hun baan overbodig maken.

Moet u zich zorgen maken als uw robot “zijn baan verliest”?

Niet als je het kunt hergebruiken.

Kan een robot gemakkelijk een andere taak krijgen?

Het snelle antwoord op deze vraag is: Ja!

Robots kunnen eenvoudig worden hergebruikt voor nieuwe taken. Dat is zelfs een van de grootste sterke punten van robots als productietechnologie: ze zijn extreem flexibel.

Zelfs als je je robotcel hebt uitgerust met veel op maat gemaakte extra’s, is de onderliggende robot nog steeds dezelfde die je in de eerste plaats hebt gekocht. Als gevolg hiervan heeft het dezelfde inherente flexibiliteit die het altijd al had.

Natuurlijk zijn sommige robots meer herbruikbaar dan andere.

Palletiseerrobots zijn bijvoorbeeld alleen echt geschikt voor palletiseertaken (hoewel het misschien mogelijk is om ze opnieuw te gebruiken voor machinale bewerkingen)

Delta-robots zijn ook vooral geschikt voor pick-and-place-taken.

Toch is het heel goed mogelijk dat u, welke robot u ook heeft, deze kunt toewijzen aan een andere operatie binnen uw productie.

Als u een industriële robot met 6 Vrijheidsgraden (DoF) heeft, zijn uw mogelijkheden vrijwel eindeloos.

Waarom u een robot zou willen hergebruiken

Stel je voor dat je een 6-DoF-robot in je productielijn hebt. Het doet zijn taak – het puntlassen van stalen staven tot een rechthoekig raster – al bijna een jaar.

Op een dag vind je een nieuwe leverancier die staven kan aanbieden die voorgelast zijn in de vorm en afmetingen die je nodig hebt. Bovendien kunnen ze de stukken tegen veel lagere kosten aanbieden dan voorheen, rekening houdend met materiaalkosten, stroom naar de robot en verspilling.

In een ideaal scenario zou u de robot kunnen verplaatsen naar een nieuwe puntlastaak. Dit zou zeer snel te herprogrammeren zijn, afhankelijk van de methode die u gebruikt om uw robot te programmeren.

Maar wat als u geen andere lastaken heeft?

Misschien hebt u de robot oorspronkelijk binnengehaald omdat de enige getrainde lasser in uw team alleen de roosterlastaak deed en af ​​en toe eenmalige lastaken. Nu de taak van het roosterlassen voorbij is, kan hun tijd veel beter aan andere werkzaamheden worden besteed. De roosters waren de enige echte kandidaat voor robotlassen.

Uw robot staat een paar maanden stil op de werkvloer.

Het wordt duidelijk dat het alleen maar stof ligt te vergaren.

Als u er eenmaal zeker van bent dat de robot geen puntlastaken hoeft uit te voeren, is het tijd om na te denken over het opnieuw toewijzen van de robot aan een nieuwe taak.

Dit soort situaties kan elk bedrijf met elke productieactiviteit overkomen.

6 stappen om een ​​industriële robot op de juiste manier een nieuwe bestemming te geven

Hier zijn de zes stappen die je moet nemen als je hebt besloten om je werkloze robot een nieuwe taak te geven:

1. Stel vast dat de oude taak echt niet nodig is

Zorg er, zoals hierboven vermeld, eerst voor dat de oude taak van de robot echt niet nodig is. Zelfs de snelste robots om in te zetten kosten tijd (meestal weken of maanden).

U wilt geen uren van uw kostbare tijd verspillen om er vervolgens achter te komen dat u toch die oude robotlascel nodig had.

2. Identificeer potentiële nieuwe taken

Maak een lijst van alle potentiële taken die goede kandidaten zouden kunnen zijn voor automatisering.

Robots zijn geweldig voor een verscheidenheid aan verschillende bewerkingen, waaronder schilderen, plukken en 3D-printen.

Identificeer vervolgens de belangrijkste taak of taken die u wilt proberen te automatiseren.

3. Maak een simulatie

Voordat je erover nadenkt om de fysieke robot aan te raken, gebruik je een robotsimulator om een ​​virtuele mock-up te maken van de nieuwe taak in software.

Simulatie is veel sneller dan het opzetten van een fysieke mock-up en stelt u in staat om te bepalen of de taak mogelijk zal zijn met de robot voordat u zelfs maar uw sleutel tevoorschijn haalt.

4. Probeer de robot in de nieuwe gesimuleerde taak

Laad je robotmodel in de simulator en probeer het uit met de door jou gekozen taak.

Op dit moment bent u niet op zoek om uw toepassing zo veel mogelijk te optimaliseren. U krijgt slechts een idee of de taak geschikt is voor uw bestaande robot.

5. Beoordeel of de robot geschikt is

Bepaal of de robot de nieuwe taak zal kunnen volbrengen.

Zo niet, probeer de taak dan met een aantal verschillende robotmodellen om te zien of uw robot echt het probleem is of dat u uw simulatie moet verbeteren. Als de robot nog steeds niet overeenkomt, probeer hem dan op een van de andere taken op je lijst.

Wanneer de robot geschikt is voor de door u gekozen taak, kunt u verder gaan en deze daadwerkelijk inzetten.

6. Implementeer de nieuwe taak

Nu is het tijd om het ontwerp van je robotcel af te ronden, deze zoveel als nodig te optimaliseren en de sleutel eruit te halen om de robot te verplaatsen.

Deze fase zal de tijd kosten, maar je hebt al veel van het moeilijkste werk gedaan bij het ontwerpen en ontwikkelen van het programma voor de robot.

Als uw robotsimulator offline programmeermogelijkheden heeft, kunt u deze gebruiken om de robot direct te programmeren zonder dat u verder hoeft te programmeren.

Wat te doen als de robot voor geen enkele taak geschikt is

Het kan zijn dat de robot voor geen enkele taak in uw bedrijf geschikt is. In dit geval heeft u twee opties:

  1. Bewaar het – Je zou kunnen besluiten om “af te wachten” en te kijken of er later een geschikte taak opduikt. Zet over een paar maanden een automatische herinnering in je agenda en beoordeel de situatie dan opnieuw.
  2. Verkoop het – Het is mogelijk om gebruikte robots te verkopen en een deel van uw initiële aankoopkosten terug te verdienen, die u kunt gebruiken om een ​​geschiktere robot te kopen. Sommige robotmerken (bijvoorbeeld ABB en KUKA) kopen uw robot van u terug en er zijn ook gespecialiseerde robotwederverkopers.

Een bijkomend voordeel van dit proces is dat u waarschijnlijk nog meer taken in uw bedrijf hebt geïdentificeerd die u zou kunnen automatiseren, met uw oude robot of met een andere!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *