6 tips om uw klantverwijzingsprogramma op te bouwen

Heeft u al een klantverwijzingsprogramma? Als je dat niet doet, mis je.

Lang voor het internet, voor de opkomst van Madison Avenue en reclamemakers, en zelfs voor de drukpers, was er mond-tot-mondreclame. Hoewel we steeds nieuwe en unieke manieren bedenken om producten en diensten te verkopen, zullen we organische mond-tot-mondreclame nooit kunnen verslaan.

Maar we kunnen het stimuleren.

Referral marketing doet precies dat. Verwijzingsmarketing activeert uw grootste bron van marketeers – uw klanten – en moedigt hen aan om uw producten en diensten te delen met hun vrienden, familie, collega’s en de gemeenschap.

Voordat we enkele van de beste ideeën voor het doorverwijzen van klanten delen, laten we eens kijken naar verwijzingsmarketing en hoe u een programma kunt ontwikkelen om op automatische piloot nieuwe klanten te werven.

Waarom tijd besteden aan verwijzingen van klanten?

Marketeers hebben al veel op hun bord. Van betaalde media tot contentmarketing, ze balanceren veel. Waarom zouden ze een klantverwijzingsprogramma moeten toevoegen? Omdat de gegevens het zeggen.

Verwijzingsmarketing is een van de meest onderschatte, onderbenutte en toch meest effectieve vormen van marketing die er zijn. Volgens RRD zegt 28% van de mensen dat mond-tot-mondreclame hun favoriete manier is om meer te weten te komen over nieuwe merken, producten of diensten.

Mensen die producten ontdekken via verwijzingen van klanten, zijn ook meer geneigd om ze te kopen. Uit het onderzoek bleek dat mond-tot-mondreclame een hogere verhouding tussen onderzoek en aankoop heeft (40%) dan sociale media (30%), online/digitale advertenties (27%) of gedrukte advertenties (16%).

Het meest veelzeggende getal van allemaal? Aankopen. Uit het onderzoek bleek dat 40% van de consumenten daadwerkelijk een product kocht nadat ze het via mond-tot-mondreclame hadden ontdekt, waarmee ze alle andere kanalen overtroffen.

Bovendien zijn doorverwezen klanten 18% loyaler, hebben ze een 16% hogere lifetime value en hebben ze een 13,2% hogere bestedingsgraad, volgens Finances Online. Dus als u geen solide verwijzingsprogramma heeft, betekent dit dat u veel geld op tafel kunt leggen.

Als je vanaf nul begint…

Begin altijd met het beoordelen van de status van uw huidige verwijzingen. Verzamel uw marketing-, verkoop- en klantenserviceteams en stel hen de volgende vragen:

  • Krijgen we verwijzingen?
  • Waar komen ze vandaan?
  • Wat is hun relatie met uw klant?
  • In welke producten/functies zijn ze het meest geïnteresseerd?
  • Wie is onze ideale klant?

Met die informatie in de hand kunt u beginnen met het opzetten van uw klantverwijzingsprogramma. Identificeer op welke klanten u zich moet richten en wat u kunt doen om van hen langdurige pleitbezorgers te maken.

Maak het doorverwijzen van klanten supergemakkelijk.

Het is een grote stap om klanten te verplaatsen van het leuk vinden (of liefhebben) van uw product naar het maken van een verwijzing. De ene is passief (genieten van je product) en de andere is actief (het met iemand delen en vertellen waarom zij het ook leuk zouden moeten vinden). Dus de eerste stap bij het opzetten van uw klantverwijzingsprogramma moet zijn om het delen van uw product zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Hier zijn enkele stappen om de frictie van een verwijzing weg te nemen.

Automatiseer de vraag.

Soms zijn verwijzingen gewoon niet in de gedachten van uw klanten – ze moeten worden gevraagd. De beste manier om dat te doen? Automatiseer het. Bouw een sms-verwijzingscampagne om het bekend te maken. Stuur een klantverwijzings-sms (het is veel waarschijnlijker dat deze wordt gelezen dan een e-mail) die uw verwijzingsprogramma deelt en klanten vraagt ​​om mee te doen. Of ze actie ondernemen of niet is aan hen, maar je zorgt er in ieder geval voor dat ze het zien en volledig op de hoogte zijn van de voordelen.

Schrijf de verwijzing voor hen.

U wilt dat uw klanten uitbundig over uw producten of diensten schrijven, maar daar komt veel bij kijken! Als hun hersens aan het einde van de dag in brij zijn veranderd, geef ze dan iets om mee te werken. Laat een copywriter een kort en eenvoudig klantreferentiebericht schrijven en deel dit met uw klanten. Op die manier zijn ze vrij om er zelf een te schrijven als ze dat willen, maar ze hebben tenminste een startpunt.

Kies het type klantverwijzingsprogramma.

Uw klantverwijzingsprogramma kan zo eenvoudig of zo ingewikkeld zijn als u wilt. Afhankelijk van wat u verkoopt, kan het voldoende zijn om verwijzingen één voor één bij te houden, vooral als u gewoon op zoek bent naar een voet tussen de deur bij nieuwe klanten.

Maar als volume uw spel is, kan het voordeliger zijn om te vragen om doorlopende verwijzingen. Als dat het geval is, is een gelaagd loyaliteitsprogramma wellicht iets voor jou. Stel verschillende niveaus in die zijn gekoppeld aan verschillende prikkels. Naarmate klanten meer vrienden doorverwijzen, of meer van hun verwijzingen converteren, zullen ze meer punten en prijzen verzamelen. Zorg ervoor dat u uw team en uw klanten een gemakkelijke manier instelt om hun verwijzingen bij te houden terwijl ze de ladder beklimmen.

6 ideeën voor incentives voor het doorverwijzen van klanten.

Zodra u uw doelgroep heeft geïdentificeerd en hoe u deze wilt benaderen, is het tijd voor het leuke gedeelte. Hoe ga je verwijzingen belonen?

U kunt ervoor kiezen om een ​​van de partijen of beide te belonen. U kunt de verwijzer bijvoorbeeld een gratis geschenk geven en de persoon die hij doorverwijst een kortingscode voor uw product geven. Als alternatief kunt u de nieuwe klant een gratis geschenk geven, waardoor uw klantadvocaat de eer krijgt.

Er is geen tekort aan geweldige ideeën voor incentives voor het doorverwijzen van klanten. Overweeg deze opties bij het samenstellen van uw programma.

1. Add-ons voor cadeauproducten.

Een eenvoudig verwijzingsgeschenk om mee te beginnen is een productadd-on. Dit omvat dingen die u normaal gesproken zou verkopen om uw product te verbeteren of de kwaliteit of levensduur ervan te verbeteren. Aangezien uw klant al heeft laten weten dat ze uw product leuk vinden door het te kopen en vervolgens door te verwijzen, is het alleen maar logisch dat ze iets willen om het te verbeteren.

Denk aan zaken als zonnebrilreiniger voor de zonnebril die ze net hebben gekocht, draagtassen voor de items die ze net hebben ingeslagen of een hittebeschermer voor bij de krultang die ze hebben gekocht. Je snapt het idee. Geef ze iets dat bij uw product past en waarvan u weet dat ze het leuk zullen vinden.

2. Beloon verwijzingen met een donatie aan een goed doel.

Sociale ondernemingen zijn de afgelopen tien jaar populairder geworden doordat consumenten hun koopkracht combineren met sociale goederen. Bedrijven als Toms, Bombas en Warby Parker hebben allemaal sociale donaties ingebouwd in de manier waarop ze hun bedrijf runnen.

Bied uw klanten de kans om iets goeds te doen. Bied een donatie aan een goed doel aan als hun verwijzingsbeloning. Of u er nu een kiest die bij uw merk past of ze er meerdere geeft om uit te kiezen, het is een kans om iets goeds te doen en tegelijkertijd uw bedrijf te laten groeien.

3. Organiseer een verwijzingswedstrijd.

Iedereen houdt van een goede prijsvraag, toch? In plaats van een groot aantal klanten een klein geschenk of beloning te geven, kunt u met prijsvragen een paar klanten grote geschenken geven. Dit kan meer mensen stimuleren om deel te nemen, die anders kleine geschenken zouden bespotten of negeren.

U kunt de lat nog hoger leggen door klanten meerdere vermeldingen te geven voor voltooide taken. Je kunt ze zelfs wegen, afhankelijk van hoeveel moeite het kost. U kunt ze bijvoorbeeld één vermelding geven voor het volgen van uw merk op sociale media en twee vermeldingen voor het delen van een review.

We houden van dit soort verwijzingsprogramma’s om het nieuws over nieuwe producten of diensten te verspreiden. Het is een geweldige manier om uw merk te delen, maar het werkt niet zo goed bij op relaties gebaseerde bedrijven.

4. Bied productupgrades aan.

Soms zijn geldelijke en fysieke geschenken niet nodig om uw verwijzingsprogramma een vliegende start te geven. Voor klanten die al dol zijn op uw product (genoeg om verwijzingen te delen!), Kunnen upgrades een grote stimulans zijn.

Als je een SaaS-product bent, bied verwijzers dan het volgende productniveau of add-on aan om hun ervaring te verbeteren. Dienstverlenende bedrijven kunnen een extra uur van hun tijd aanbieden.

5. Ontgrendel exclusieve inhoud.

Voor veel mensen is de belofte van exclusiviteit moeilijk te weerstaan. Overweeg om bonuscontent te maken voor klanten die hun vrienden doorverwijzen. Het kan zo klein zijn als telefoonachtergronden van een merk of zo groot als een bibliotheek met sjablonen. U kunt zelfs helpen de verkoop te stimuleren met een exclusieve kans om als eerste nieuwe producten te kopen. De lucht is de limiet.

6. Geef een mysterieus cadeau.

Een andere manier om in te spelen op de gevoeligheden van mensen is door ze een mysterieus geschenk te geven. Sommige klanten kunnen een goede verrassing niet weerstaan ​​- en iedereen houdt van een gratis geschenk.

Vergeet de opvolging niet.

Het delen van uw verwijzingsprogramma mag geen eenmalige aangelegenheid zijn. Net zoals u uw klanten 6 tot 7 keer voorzichtig moet herinneren aan verkoop- of productkenmerken voordat ze het merken, moet u uzelf misschien een paar keer herhalen. Bovendien hebben verwijzingen vaak wat tijd nodig om te marineren. Sommige klanten zijn misschien meteen dol op uw product, maar afhankelijk van wat u verkoopt, kan het even duren voordat ze het waarderen.

Stuur retargeting-berichten om klanten op verschillende belangrijke punten in het verkoopproces aan uw verwijzingsprogramma te herinneren. Of zet retargeting-advertenties op via sociale media. Soms is alles wat uw klanten nodig hebben een duwtje in de rug.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *