6 trucs voor het programmeren van Python-robots

Als je een fan bent van de programmeertaal Python (en wie niet?), vraag je je misschien af ​​of je deze kunt gebruiken om je industriële robot te programmeren.

Maar is het überhaupt mogelijk om een ​​industriële robot te programmeren met Python? Of is de taal alleen geschikt voor hobby- of onderzoekstoepassingen? En zijn er trucjes om je Python-robotprogrammering te verbeteren?

Python is een van de beste programmeertalen voor robotprogrammering… maar het is heel gewoon om Python in onderzoeksomgevingen te zien. U kunt Python echter ook in industriële omgevingen gebruiken.

Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van Python voor industriële robotica, net als voor andere programmeertalen. Voordelen zijn onder meer het leergemak, een sterke gebruikersbasis en de flexibiliteit van de taal. Nadelen zijn onder meer een gebrek aan native ondersteuning door robotcontrollers en een traditioneel beperkt gebruik in industriële omgevingen.

De voordelen wegen steeds vaker zwaarder dan de nadelen, vooral wanneer u goede robotprogrammeersoftware gebruikt.

Er zijn enkele duidelijke stappen die u kunt nemen om uw Python-robotprogrammering te verbeteren.

Is Python niet alleen voor onderzoekers en hobbyisten?

Je zou kunnen denken dat Python alleen geschikt is voor onderzoek of hobby-robotica, gezien de prevalentie op deze gebieden. Het is zeker een populaire programmeertaal onder onderzoekers en hobbyisten!

Python wordt vaak gerangschikt als een van de gemakkelijkste programmeertalen om te leren. Dit is een reden dat het zo gewoon is in hobbytoepassingen. Een belangrijk voordeel van de taal is dat deze alomtegenwoordig en eenvoudig is en is ontworpen met het oog op leesbaarheid.

In de wereld van robotica zien we vaak Python-robotprogrammering binnen de context van de software ROS (wat staat voor Robot Operating System). Dit is een open-source robot-middleware waar onderzoekers veel gebruik van maken. Het is geschreven in zowel de programmeertaal C++ als Python (en een klein beetje Lisp).

Maar alleen omdat Python populair is in onderzoekstoepassingen, wil nog niet zeggen dat het dat ook is alleen bij hen past.

Wanneer u robots programmeert in een industriële omgeving, kunt u dezelfde voordelen halen uit deze eenvoudig te leren en gebruiksvriendelijke taal.

Waarom het belangrijk is om het juiste Python Robot Framework te gebruiken

De uitdaging is dat de meeste industriële robots Python niet standaard ondersteunen. U moet een raamwerk voor robotprogrammering gebruiken dat uw Python-programmering kan vertalen in een taal die de robot begrijpt (meestal de eigen taal van de fabrikant).

Fans van ROS kunnen een oplossing voorstellen om ROS Industrial voor dergelijke toepassingen te gebruiken. Dit is een add-on voor ROS die zijn mogelijkheden voor industriële toepassingen uitbreidt.

Het probleem? ROS Industrial is misschien geschikt voor sommige industriële toepassingen… maar het is erg ingewikkeld!

Het leren gebruiken van ROS kan gemakkelijk maanden van uw tijd kosten. Als je gewoon een gemakkelijke, intuïtieve manier wilt om je industriële robot in Python te programmeren, is het gebruik van een willekeurige versie van ROS overdreven.

Het is veel beter om een ​​raamwerk voor robotprogrammering te gebruiken dat specifiek is ontworpen voor industriële robottoepassingen. Een die native Python-programmering ondersteunt, zoals RoboDK.

6 kleine trucs om de programmering van uw Python-robot te verbeteren

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u het meeste uit uw Python-robotprogrammering haalt?

Hier zijn 6 handige trucjes die je kunt gebruiken om je programmering te verbeteren:

1. Gebruik en industrieel gerichte robotprogrammeersoftware

Eerst en vooral zal de robotprogrammeersoftware die u kiest een enorme impact hebben op uw succes. Als u de juiste software kiest, wordt het programmeren van uw robot in Python uiterst eenvoudig.

Kies een robotprogrammeersoftware die speciaal is ontworpen voor industrieel gebruik. Een die al door duizenden gebruikers wordt gebruikt voor industriële toepassingen.

2. Raak vertrouwd met de Python API

Als je je robot in Python wilt programmeren, zijn er een aantal manieren om dit te doen. In RoboDK kunt u een Python-script schrijven binnen de grafische software of u kunt de Python API gebruiken.

Onze API wordt veel gebruikt door onze meer ervaren gebruikers. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te beginnen met de grafische programmeerinterface van RoboDK, zult u het programmeren van Python-robots veel beter onder de knie krijgen als u de API gebruikt.

3. Gebruik een goede editor voor robotprogrammering

Programmeren is altijd gemakkelijker wanneer u snel de bestanden van uw robotprogramma kunt bewerken. Om deze reden zijn eenvoudige teksteditors zoals Kladblok, Teksteditor of gelijkwaardig niet geschikt.

RoboDK wordt bijvoorbeeld ondersteund door de zeer populaire coderingseditor VSCode. Dit omvat functies zoals syntaxisaccentuering voor specifieke robotmerken en stelt u in staat om met één druk op de knop een robotprogramma te genereren.

4. Controleer uw uitvoer in de robotsimulator

Wanneer u uw robot in Python programmeert, bewerkt u een tekstbestand. Maar het is altijd belangrijk om te onthouden dat je instructies maakt voor een fysieke robot.

Telkens wanneer u een nieuwe functie in uw robotprogramma maakt, controleert u de uitvoer in de 3D-simulator van RoboDK. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat het programma functioneert zoals u dat wilt op de robothardware.

5. Maak uw eigen plug-ins en apps

Wanneer u vertrouwd bent met het programmeren van Python-robots, is de volgende stap het coderen van uw eigen plug-ins en apps. Dit zijn op zichzelf staande programma’s die extra functionaliteit toevoegen aan de interface van RoboDK, waardoor een nog krachtigere robotprogrammering mogelijk wordt.

We hebben onlangs de App Loader van RoboDK geüpdatet om het nog eenvoudiger te maken om de software uit te breiden met uw eigen code.

Onthoud ten slotte dat programmeren altijd gemakkelijker is als u het doet met de hulp van andere mensen. U hoeft Python-robotprogrammering niet alleen te leren.

Een geweldige bron van hulp voor uw programmeervragen is het RoboDK-forum. Er is een speciaal discussiebord voor de Python API waar u een vraag kunt stellen of kunt bladeren door de vragen die andere gebruikers al hebben gesteld.

Waar u uw Python Robot-project kunt starten

Wat zou je eerste stap moeten zijn als je een robot wilt gaan programmeren met Python?

Het is vaak handig om een ​​voorbeeld van een robotprogrammeerproject in actie te zien. Enkele voorbeelden die bij RoboDK worden geleverd, gebruiken Python-scripts in plaats van de visuele basisinstructies.

Een voorbeeld hiervan is het project met de titel “Voorbeeld 7c Script-curve volgt op maat.” U vindt dit en nog veel meer voorbeeldprojecten in de voorbeeldenmap van uw RoboDK-installatie.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *