7 soorten robots die u moet kennen

U bent op zoek naar een industriële robot… maar welk type robot moet u hebben?

Er zijn zoveel verschillende soorten robots om uit te kiezen. De beste voor u hangt af van hoe u ze categoriseert en welke toepassingen u overweegt.

Robots zijn zeer flexibel in vergelijking met andere vormen van automatisering, die doorgaans een zeer beperkt aantal geschikte toepassingen hebben. Toch zijn verschillende soorten robots nog steeds beter geschikt voor bepaalde taken.

Een manier om industriële robots te categoriseren, is door ze op te splitsen in hun basistypen.

Hier is een korte handleiding voor de 7 soorten robots die u mogelijk nodig heeft…

Wat u zich misschien niet realiseert over robottypen

Zoals veel fabrikanten denkt u misschien: “We moeten een robot aan onze activiteiten toevoegen.”

Het is zeker een goed idee om uw processen te verbeteren met een industriële robot. Maar zeggen dat u gewoon “een robot” wilt toevoegen, is een beetje hetzelfde als zeggen dat u “een nieuwe CNC-machine” of “een nieuwe werknemer” moet toevoegen. Het is niet specifiek genoeg om de beste beslissing te nemen over de juiste machine voor u.

De verschillen tussen robottypes kunnen behoorlijk groot zijn. Het helpt als je deze verschillen begrijpt.

Hoeveel verschillende soorten robots zijn er?

Er zijn verschillende manieren om robots te categoriseren. Als gevolg hiervan zijn er tientallen – of misschien zelfs honderden – verschillende soorten robots.

Een gebruikelijke manier om robots te categoriseren is op sector:

  • Industriële robots — Dit zijn robots die worden gebruikt in industriële omgevingen, zoals in de productie. U bent hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd in industriële robots, dus deze zijn de primaire focus van dit artikel.
  • Servicerobots — Dit zijn robots die direct menselijk contact hebben. Ze worden gebruikt op gebieden zoals gezondheid en detailhandel. Servicerobotica is nog steeds een gebied in ontwikkeling.
  • Logistieke robots — Deze worden gebruikt om producten te verplaatsen, maar niet om zelf producten te maken. Sommige hiervan kunt u gebruiken in een productiebedrijf.
  • Educatieve robots — Deze worden gebruikt om het leren in educatieve omgevingen te verbeteren.

Er zijn cross-overs tussen sommige van deze categorieën. Bovendien heeft elke categorie subcategorieën.

Welk type robots zijn voor u als fabrikant het handigst?

Het is het meest logisch om meer te weten te komen over de soorten robots die u daadwerkelijk gaat gebruiken! Laten we ons daarom concentreren op industriële robots…

7 soorten robots die elke fabrikant zou moeten kennen

Een gebruikelijke en handige manier om verschillende industriële robots te vergelijken, is door ze op te splitsen in de volgende 7 typen.

Hoewel sommige robots niet netjes in deze categorieën passen, is deze lijst een goed begin.

De 7 soorten robots zijn:

1. Industriële manipulator met 6 vrijheidsgraden

Het meest voorkomende type industriële robot dat u zult zien, is een 6 Degree of Freedom (DoF) manipulator. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze 6 actieve gewrichten, meestal roterend.

U kunt een 6 DoF-robot toepassen op een breed scala aan taken. Ze zijn zeer flexibel en zijn er in verschillende maten en andere eigenschappen.

2. SCARA-robot

Selective Compliance Articulated/Assembly Robots (SCARA) worden vaak gebruikt voor gedetailleerde taken zoals montage, pick-and-place en graveren.

Een onderscheidend kenmerk van SCARA-robots is hun “selectieve conformiteit” in de Z-as, waardoor ze flexibel zijn voor bepaalde assemblagetaken.

3. Delta-robot

Delta-robots worden vaak gebruikt voor razendsnelle pick-and-place-taken, zoals het sorteren van producten op snel bewegende transportbanden.

Vanwege hun parallelle kinematische structuur hebben deltarobots een complexe werkruimte in vergelijking met 6 DoF-manipulatoren.

4. Palletiseerrobot

In tegenstelling tot de vorige robottypes, worden palletiseerrobots gecategoriseerd op basis van hun kerntoepassingsgebied: palletiseren.

Het grote mechanische verschil met palletiseerrobots is dat ze meestal slechts 5 vrijheidsgraden hebben, de uiteindelijke DoF evenwijdig is aan de vloer en twee van hun gewrichten zijn gekoppeld voor extra sterkte.

5. Overbodige manipulator

Een redundante robot is er een met meer DoF’s dan hij nodig heeft voor een bepaalde taak. Een voorbeeld is een 7 DoF industriële manipulator.

Veelvoorkomende voordelen van het gebruik van een redundante manipulator zijn onder meer het elimineren van robot-singulariteiten, hogere systeemstijfheid en een betere verdeling van belastingen.

6. Collaboratieve robot

Een collaboratieve robot (of cobot) is een speciaal type robot dat is ontworpen om veilig rond menselijke werknemers te werken zonder dat er extra detectie- of veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Cobots zijn de afgelopen tien jaar enorm populair geworden, omdat ze over het algemeen gemakkelijk te gebruiken zijn en zeer geschikt zijn voor nieuwe robotgebruikers.

7. Gantry-robot

Op het eerste gezicht lijken portaalrobots meer op bovenloopkranen. Het verschil is dat je ze op dezelfde manier kunt programmeren en aansturen als andere industriële robots.

Men gebruikt vaak portaalrobots in samenwerking met 6 DoF-manipulatoren, waarbij de manipulator van bovenaf hangt.

Welke soorten industriële robots moet u overwegen?

De sleutel tot het vinden van de juiste industriële robot voor u is om er een te krijgen die past bij de door u gekozen toepassing.

Identificeer welke taken u wilt verbeteren met robotautomatisering. Ga dan op zoek naar robots die bij die taken passen.

Probeer ook op lange termijn te denken. Het is mogelijk dat u deze specifieke taak in de toekomst niet meer hoeft te automatiseren. Als het gemakkelijk is om uw robot een nieuwe bestemming te geven, kan dit een enorm voordeel zijn. Zo kun je een 6 DoF manipulator breder inzetten dan bijvoorbeeld een palletiseerrobot.

Hoe u elk type robot snel en gemakkelijk kunt programmeren

Welk type robot u ook kiest, u moet het programmeren.

Kies software voor het programmeren van robots die compatibel is met veel verschillende soorten robots. Dit zal u helpen om jarenlang het meeste uit uw robotinvestering te halen.

Blijf uit de buurt van robotprogrammeersystemen die alleen compatibel zijn met een bepaald robottype of een bepaalde fabrikant.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *