7 topverfrobots voor professionele oppervlakteafwerking

Wilt u de beste verfrobot op de markt krijgen, maar weet u niet wat uw opties zijn?

Misschien ben je in de war omdat veel industriële robots kunnen worden gebruikt om te schilderen?

Hier zijn 5 van de beste verfrobots die speciaal zijn ontworpen voor professionele oppervlakteafwerking.

Schilderende robots waren vorig jaar in het nieuws toen een robotkunstenaar, genaamd Ai-Da, als eerste een tentoonstelling organiseerde. Dit volgt op de controversiële verkoop van $ 432.500 van een door een robot geproduceerd kunstwerk met de titel “Edmond de Belamy” in 2018.

Maar de meesten van ons zijn niet op zoek naar artistieke verdienste als we op zoek zijn naar een schilderrobot. We willen gewoon een betrouwbare robot die eenvoudig te programmeren is en ons de oppervlakteafwerking geeft die we nodig hebben voor ons product.

Veel industriële robots kunnen worden gebruikt om te schilderen. De taak is echter soms moeilijk uit te voeren vanwege de enigszins complexe interactie tussen de verschillende componenten en de veiligheidseisen van de robot.

Enkele robotfabrikanten hebben dit probleem frontaal aangepakt met hun geïntegreerde verfoplossingen. Hieronder vermelden we enkele van de beste robots om te schilderen.

Welke eigenschappen heeft een schilderrobot nodig?

Er zijn een paar functies die nodig zijn voor het schilderen van een robot van goede kwaliteit. Hierdoor kan de robot elk object snel en flexibel schilderen met een minimum aan afval.

  1. Genoeg graden van vrijheid — Hoe meer DoF een robot heeft, hoe beter hij in staat is om een ​​bepaald punt vanuit meerdere hoeken te benaderen. Dit is belangrijk omdat het schildergereedschap een exacte afstand tot het oppervlak moet behouden om een ​​consistente verfbeurt te garanderen, waar het zich ook in de werkruimte van de robot bevindt.
  2. Verstuiver – Het zakelijke einde van elk tekengereedschap. Dit verandert de vloeibare verf in een spray of fijne nevel voor toepassing op het werkoppervlak.
  3. Verf Pomp — Dit pompt de verf uit de voorraadhouder in het verfgereedschap.
  4. Kleurwisselaar — Met sommige verfrobots kun je snel schakelen tussen verschillende verfkleuren door een kleurwisselaar te gebruiken. Het schakelproces kan wat verspilling veroorzaken, omdat de oude kleur uit de verstuiver moet worden gespoeld.
  5. Holle polsen — Een kenmerkend kenmerk van toegewijde schilderrobots is dat ze een holle pols hebben. Dit betekent dat de kabels en verfslangen door de pols kunnen lopen in plaats van erbuiten, en voorkomen dat ze onder de verf komen te zitten.
  6. Explosieveilig — Werken met brandbare vloeistoffen zoals verf brengt reëel explosiegevaar met zich mee. Speciale verfrobots zijn vaak gebouwd om “explosieveilig” te zijn om ervoor te zorgen dat, als er een explosie plaatsvindt, de robot deze kan weerstaan.
  7. Paint-programmeersoftware — Elke robottoepassing heeft een goed systeem nodig om te programmeren. Idealiter wil je een software die het gemakkelijk maakt om complexe schildertrajecten te programmeren met een minimum aan programmeerwerk. RoboDK bevat een tool die automatisch een schilderpad kan maken van elke curve op het 3D-model van uw werkstuk.

Verschillende systemen voor robotschilderen vereisen andere extra’s en accessoires. Maar dit zijn de kernfuncties die u waarschijnlijk nodig zult hebben.

7 topverfrobots voor professionele oppervlakteafwerking

Gelukkig hoef je niet alle extra’s afzonderlijk te kopen! Sommige robotfabrikanten hebben kant-en-klare verfoplossingen gemaakt die alle extra’s bevatten die u nodig heeft voor uw verftoepassing.

1. Ready2_spray van KUKA en Dürr

Het Duitse bedrijf Dürr is al geruime tijd marktleider in de auto-industrie en levert montage- en lakoplossingen. Een paar jaar geleden werkten ze samen met robotfabrikant KUKA om de ready2_spray-oplossing te produceren.

De oplossing is gebaseerd op de AGILUS KR 10 R1100-robot van KUKA en biedt alle benodigde componenten voor een lakrobot. Ze hebben zelfs een schattige animatie gemaakt op de ready2_spray-webpagina die het verschil laat zien tussen deze robot en een normale KUKA-verfrobot.

Bron afbeelding: Dürr

2. PaintMate van FANUC

Een andere grote naam in de wereld van robotica, de speciale verfoplossing van FANUC is de PaintMate-serie. Net als de eerder genoemde oplossingen is het explosieveilig doordat het voldoet aan de ATEX-richtlijn voor apparatuur die in een explosieve omgeving werkt.

PaintMate is verkrijgbaar in verschillende formaten, elk gebaseerd op een van de robotmodellen van FANUC.

3. B+M Oppervlaksystemen

Hoewel het een minder bekende robotfabrikant is dan de vorige opties, is het Duitse bedrijf B+M Surface Systems gespecialiseerd in oppervlakteafwerkingstechnologieën, variërend van dompeltechnologieën tot robotverfoplossingen.

4. FlexPainter van ABB

ABB was eind jaren zestig de pionier op het gebied van het schilderen van robots. Hun nieuwste verfrobot, de FlexPainter, blijft innoveren met hun nieuwe ABB Ability Connected Atomizer – ’s werelds eerste digitale auto-robotschildersysteem’.

Net als andere verfrobots heeft de Flexpainter (gebaseerd op de IRB 5500) een groot werkbereik, waardoor hij zelfs over grote werkstukken kan reiken om de andere kant te schilderen.

Foto: ABB

5. Kawasaki’s robotschilderij

Kawasaki biedt zijn eigen robotverfoplossing op basis van zijn K-serie robots. Zoals alle robots op deze lijst, worden ze geleverd met een reeks randapparatuur die de schilderervaring verbeteren en, belangrijker nog, ze zijn geschikt voor de drukomgeving van een verfcabine.

6. Yaskawa’s MPX/MPO-serie

Yaskawa levert zijn Motoman MPX/MPO-serie robots die zijn ontworpen voor verftaken.

Net als de andere robots die hier worden vermeld, kunnen deze Motoman’s in verschillende configuraties worden gemonteerd (bijvoorbeeld vanaf het plafond, de muur of de vloer), waardoor er meer flexibiliteit is bij het schilderen.

7. Stäubli verfrobots

De verfoplossingen van Stäubli zijn gebaseerd op enkele van zijn TX- en RX-robots. Procesparameters worden geregeld via de PaintiXen-software van het bedrijf, die de parameters regelt zoals stroomsnelheid, verstuiving en elektrostatische lading. Stäubli beweert dat deze software het oplosmiddel en de verf met 30% vermindert.

Hoe een schilderrobot te programmeren

Met alle vermelde robots zijn de standaard programmeeropties via de teach-pendant of de programmeertaal van de fabrikant. Beide kunnen een lastige manier zijn om een ​​robot te programmeren.

Met offline programmeren kun je verftrajecten echter binnen enkele minuten programmeren. Veel van de robots op deze lijst zijn compatibel met offline programmeren door de juiste postprocessors te gebruiken.

Veel van de vermelde modellen zijn beschikbaar in onze robotbibliotheek en met RoboDK kun je ze binnen enkele minuten besturen. Hiermee kunt u snel en eenvoudig schilderpaden programmeren met alleen uw 3D-model als invoer.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *