Aan de slag met machinewerkplaatsautomatisering

Is automatisering een goede manier om de productiviteit van uw machinewerkplaats te verbeteren?

Machinefabrieken staan ​​onder grote druk om de efficiëntie te verbeteren. U wilt dezelfde diensten tegen lagere kosten aanbieden. Het aannemen van nieuwe mensen is een optie, maar het is moeilijk om goede mensen te vinden om de rollen in te vullen.

Is robotautomatisering geschikt? En zo ja, hoe kunt u snel en eenvoudig aan de slag met machinewerkplaatsautomatisering?

Hoewel automatisering al tientallen jaren gebruikelijk is in de productie, zijn kleinere machinewerkplaatsen traditioneel traag op gang gekomen. Het is begrijpelijk dat eigenaren van machinewerkplaatsen er vaak van uitgaan dat automatisering alleen geschikt is voor productie van zeer grote volumes, omdat dit in het verleden altijd het geval was.

De taken die machinewerkplaatsen uitvoeren zijn zeer gevarieerd. Op een bepaalde dag kunt u prototypes van een nieuw ontwerp maken, kapotte apparatuur repareren of zelfs producten in kleine series maken.

Hoe automatiseer je taken in zo’n variabele omgeving?

Is automatisering echt geschikt voor machinewerkplaatsen met een laag volume?

Tegenwoordig biedt flexibele robotautomatisering eigenaren van machinewerkplaatsen toegang tot automatisering op manieren die enkele jaren geleden gewoon niet mogelijk waren.

Machinewerkplaatsen maken steeds vaker gebruik van robotica en andere automatisering om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren.

Zelfs als u op de hoogte bent van deze trend, twijfelt u misschien over het toevoegen van automatisering aan uw eigen machinewerkplaats. U twijfelt misschien of robotautomatisering echt van toepassing is op de behoeften van uw bedrijf.

Een veelvoorkomende reden dat mensen onzeker zijn over het toevoegen van robots, is dat ze niet weten wat er mogelijk is om te automatiseren.

Zoals u weet, is er in elke machinewerkplaats een enorme verscheidenheid aan handmatige en halfautomatische machines.

Dergelijke machines zijn onder meer:

 • CNC-machines
 • Slijpmachines
 • Draaibanken
 • vormgevers
 • Schaafmachines
 • 3D-printers
 • … en de lijst gaat maar door.

Je vraagt ​​je misschien af ​​waar robots tussen deze verschillende machines zouden passen!

Welke kansen mist u zonder flexibele automatisering?

Feit is dat er veel opwindende mogelijkheden zijn voor robotautomatisering in machinewerkplaatsen.

Wanneer je op zoek gaat naar taken – en je bent een beetje bekend met de mogelijkheden van robotica – zul je overal mogelijkheden voor automatisering zien.

Er zijn 4 klassieke tekenen dat een taak geschikt is voor robotautomatisering. U zult deze borden vaak zien geschreven met betrekking tot robotica.

De tekens zijn:

 1. Saai – De taak is saai voor een mens om uit te voeren, zoals het laden en lossen van tientallen identieke onderdelen in een CNC-machine.
 2. Vies – De taak is vies en rommelig voor een mens om te doen. Dit kan onaangenaam zijn en extra werk toevoegen voor mensen om de taak uit te voeren, zoals het spuiten van verfproducten.
 3. Gevaarlijk – De taak is actief gevaarlijk voor een mens om uit te voeren. Dit kan voor de hand liggende redenen zijn, zoals het werken met oxaalzuur voor het anodiseren van metaal, of het gevaar kan indirect komen, zoals bij het herhaaldelijk tillen van zware voorwerpen tijdens een palletiseertaak.
 4. Beste – De taak is duurder wanneer deze door een mens wordt uitgevoerd, zoals iemand betalen voor een hele dag werk om producten op dienbladen te schikken.

U hebt waarschijnlijk verschillende taken in uw machinewerkplaats die aan deze beschrijvingen voldoen. Door de flexibiliteit van moderne robots kunnen ze op veel verschillende manieren in een machinewerkplaats worden toegepast.

5 robottaken die perfect zijn voor machinewerkplaatsen

Hier zijn 5 voorbeelden van taken die perfect zijn voor robots in een machinewerkplaats:

1. Robotfrezen

Je zou misschien denken dat een robot nooit in de buurt kan komen van een CNC voor frees- of andere bewerkingsprocessen. In sommige situaties kan een robot echter beter presteren dan een CNC-machine. Robotfrezen biedt enkele voordelen die met conventionele CNC-machines niet mogelijk zijn, zoals de mogelijkheid om met grotere werkstukken te werken.

2. Machinaal onderhoud

Vaak is een goede eerste robottaak voor een machinewerkplaats simpelweg dat de robot enkele van uw bestaande machines onderhoudt. Een populaire keuze is dat de robot CNC-machines belaadt en ontlaadt. Dit is het type taak dat u zeer snel kunt inzetten als u de juiste aanpak gebruikt.

3. Lassen

Lassen is een van die vuile en gevaarlijke klussen die perfect zijn voor robotautomatisering. Ook is het de laatste jaren steeds moeilijker geworden om bekwame lassers te vinden. Het gebruik van een robot om te lassen heeft extra voordelen ten opzichte van handmatig lassen, waaronder verbeterde laskwaliteit en consistentie.

4. Palletiseren

Palletiseren en depalletiseren zijn noodzakelijke taken voor elke machinewerkplaats. Of u nu grondstoffen van een pallet uitpakt of lege pallets met afgewerkte producten laadt, iemand moet deze saaie, gevaarlijke taak uitvoeren. Robots zijn een uitstekende optie voor palletiseringsautomatisering, omdat ze niet gewond kunnen raken door de repetitieve aard van de taak en ze uw mensen meer tijd geven om taken van hogere waarde uit te voeren.

5. 3D-printen

Nog maar een paar jaar geleden was 3D-printen voorbehouden aan alleen gespecialiseerde machinewerkplaatsen. Nu bieden veel winkels additive manufacturing-diensten aan. Gerobotiseerd 3D-printen wordt nog steeds onderbenut door machinewerkplaatsen en biedt een aantal extra voordelen ten opzichte van conventioneel 3D-printen. Het toevoegen van een 3D-printrobot kan u echt onderscheiden van uw concurrenten.

De sleutel tot een snelle implementatie van machinewerkplaatsautomatisering

Wanneer u enkele robottoepassingen hebt geïdentificeerd die voor uw machinewerkplaats zouden kunnen werken… hoe gaat u aan de slag?

Een van de sleutels om een ​​robot snel aan de slag te krijgen, is het kiezen van het juiste programmeersysteem.

Wanneer u uw robot efficiënt programmeert, kunt u de robot met minimale moeite in productie nemen.

Een goede eerste stap is het bouwen van een mock-up van je robottaak in een robotsimulator. Hierdoor kunt u zien hoe de applicatie eruit zal zien en heeft u de flexibiliteit om met de robot te “spelen” om te zien welke oplossing voor u het beste is.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *