Bedrijven moeten omgaan met de voordelen en risico’s van cloud computing

Bedrijven over de hele wereld hebben vorig jaar meer dan 545 miljard dollar uitgegeven aan cloudtechnologie. Een groeiend aantal bedrijven ontdekt dat het enorme voordelen biedt, maar er kleven ook enkele nadelen aan.

Wat zijn de voordelen van cloud computing voor bedrijven?

Cloud computing is een term die wordt gebruikt om het gebruik van computerbronnen, zoals software, hardware en opslag, via internet te beschrijven. Het wordt steeds populairder bij bedrijven vanwege het kosteneffectieve karakter en de schaalbaarheid. Het is echter belangrijk om de voordelen en risico’s van cloud computing te begrijpen voordat u de toezegging doet.

Naar schatting 94% van de ondernemingen vertrouwt op cloud computing. In deze blogpost zullen we bekijken waarom cloud computing gunstig is voor bedrijven, de verschillende soorten cloudgebaseerde services die beschikbaar zijn voor bedrijven, hoe een provider te selecteren en wat er in contracten moet worden opgenomen.

Cloud computing wordt snel de voorkeurskeuze voor veel mensen en bedrijven. We hebben in het verleden een bericht gepubliceerd over enkele bedrijven die hebben geprofiteerd van cloudtechnologie. De cloud elimineert de noodzaak om software lokaal te installeren en vermindert de belasting van computerbronnen. Met cloud computing worden documenten online opgeslagen in plaats van lokaal, zodat ze toegankelijk zijn vanaf elk apparaat met een internetverbinding. Hierdoor kunnen mensen hun belangrijke informatie bij de hand hebben zonder geheugen in beslag te nemen op een specifiek apparaat.

Cloud computing maakt ook realtime samenwerking tussen meerdere gebruikers mogelijk, waardoor het veel efficiënter is dan het handmatig opslaan van bestanden op de computer van elke gebruiker. Bedrijven die afhankelijk zijn van cloud computing hoeven zich geen zorgen te maken over het afsluiten of opslaan van gegevens wanneer hardware uitvalt, omdat alles veilig in de cloud wordt opgeslagen en op elk moment toegankelijk is. Dit vermindert niet alleen het verlies van waardevolle gegevens, maar bespaart ook veel tijd bij het wachten op het oplossen van hardwareproblemen voordat u weer aan het werk kunt.

Cloudgebaseerde software

Cloudgebaseerde software kan bedrijven tal van voordelen bieden. Ten eerste elimineert het de noodzaak van dure hardware-aankopen, omdat het toegankelijk is vanaf elk apparaat dat op internet is aangesloten. Dit betekent dat werknemers overal ter wereld toegang hebben tot hun gegevens zonder extra hardware of software te hoeven installeren of onderhouden. Bovendien wordt cloudgebaseerde software voortdurend bijgewerkt, zodat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over updates of het patchen van beveiligingsfouten op hun eigen apparaten. Ten slotte, omdat cloudgebaseerde software door meerdere gebruikers tegelijk kan worden gebruikt, kunnen bedrijven overal ter wereld effectiever samenwerken aan projecten.

Er zijn echter enkele risico’s verbonden aan het gebruik van cloudgebaseerde software voor zakelijke doeleinden. Ten eerste is er altijd het risico van datalekken als gevolg van cyberaanvallen of menselijke fouten. Bovendien, als het apparaat van een gebruiker niet goed functioneert of verloren/gestolen wordt, heeft hij geen toegang tot zijn gegevens totdat hij een nieuw apparaat krijgt. Ten slotte, als een gebruiker geen internetverbinding heeft, heeft hij ook geen toegang tot zijn gegevens, omdat deze op afstand zijn opgeslagen op servers die eigendom zijn van derden in plaats van lokaal op hun eigen apparaat(en).

Cloudgebaseerde infrastructuur

Cloudgebaseerde infrastructuur biedt bedrijven veel voordelen, waaronder kostenbesparingen door lagere initiële investeringen in hardware en onderhoudskosten, aangezien servers worden verzorgd door externe providers; schaalbaarheid waarmee bedrijven naar behoefte middelen kunnen toevoegen of verwijderen; verhoogde veiligheid door meervoudige authenticatie; verbeterde betrouwbaarheid door back-ups en redundantie; en betere prestaties als gevolg van snellere responstijden doordat verwerkingskracht wordt ontladen aan machines op afstand die geografisch dichterbij staan ​​dan lokale machines.

Risico’s verbonden aan cloudgebaseerde infrastructuur omvatten mogelijke uitval veroorzaakt door natuurrampen of serverproblemen; vendor lock-in die optreedt wanneer bedrijven te afhankelijk worden van de diensten van specifieke leveranciers; nalevingsproblemen als gevolg van verschillende regelgevingen in verschillende landen; zorgen over gegevensprivacy die ontstaan ​​wanneer klantgegevens worden opgeslagen buiten de locatie van de klant, wat bekend staat als ‘data hoarding’; en tot slot de complexiteit die ontstaat wanneer u te maken hebt met meerdere leveranciers voor verschillende delen van uw infrastructuurstack – dit maakt het voor bedrijven moeilijk om hun systemen efficiënt te beheren.

Platformen

Platforms bieden bedrijven veel voordelen, zoals kostenbesparingen door lagere investeringen vooraf in hardware en onderhoudskosten, aangezien platforms worden beheerd door externe leveranciers; schaalbaarheid waarmee bedrijven snel resources kunnen toevoegen of verwijderen op basis van veranderende behoeften; verbeterde prestaties als gevolg van snellere reactietijden door verwerkingskracht te ontlasten naar machines op afstand die geografisch dichter bij elkaar staan ​​dan lokale machines; verhoogde beveiliging door multi-factor authenticatieprotocollen; betere betrouwbaarheid door back-ups en genomen redundantiemaatregelen tegen natuurrampen of serverproblemen; en ten slotte een betere toegankelijkheid aangezien platforms toegankelijk zijn vanaf elk apparaat dat via een internetverbinding is verbonden, ongeacht de locatie (gebruiksgemak).

Cloud computing evolueert snel als de technologie bij uitstek voor bedrijven die de efficiëntie willen maximaliseren en de overheadkosten willen minimaliseren. Het biedt een effectieve manier om gebruik te maken van kostenefficiënte modellen voor het afhandelen van verschillende taken van een bedrijf, van gegevensopslag en tools voor samenwerking tot softwareontwikkelingsplatforms en -infrastructuur. Met zijn drie hoofdelementen – cloudgebaseerde software, infrastructuur en platforms – biedt cloud computing een unieke oplossing voor veel voorkomende zakelijke problemen. Bovendien biedt cloudtechnologie gebruikers altijd en overal toegang tot hun gegevens, ongeacht het apparaat. Alles wat u nodig heeft, is een internetverbinding. Dit niveau van beschikbaarheid stelt bedrijven in staat hun productiviteit aanzienlijk te verhogen terwijl ze ervoor zorgen dat hun gegevens veilig en beschermd blijven. Cloud computing zorgt voor een ware revolutie in de manier waarop bedrijven tegenwoordig werken.

De zakenwereld heeft om verschillende redenen cloudgebaseerde software omarmd, niet in de laatste plaats vanwege het installatiegemak en de mogelijkheid om vanaf elk apparaat met een internetverbinding te werken. Bovendien maakt het naadloze samenwerking tussen teams mogelijk, zelfs wanneer ze verspreid zijn over verschillende tijdzones en geografische locaties. Van integratie met andere applicaties om gegevens efficiënt te verplaatsen tot het vermijden van vendor lock-in-situaties door indien nodig gemakkelijk van oplossing te kunnen wisselen – deze technologie biedt aanzienlijke voordelen. Dat gezegd hebbende, zijn er ook potentiële risico’s die kunnen voortvloeien uit het te sterk afhankelijk zijn van cloudinstellingen, waaronder werkstroomonderbrekingen als gevolg van patchupdates die andere instellingen vereisen voor optimale prestaties. Het is dus belangrijk voor bedrijven om elke oplossing zorgvuldig te onderzoeken voordat deze in de praktijk wordt geïmplementeerd.

De cloud biedt een mix van voordelen en risico’s voor bedrijven

Concluderend, hoewel cloud computing tal van voordelen biedt, zoals kostenbesparingen, schaalbaarheid, verbeterde beveiliging, betrouwbaarheid, prestaties, toegankelijkheid, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik ervan, zoals mogelijke uitval veroorzaakt door natuurrampen of serverproblemen; vendor lock-in; nalevingsproblemen; zorgen over gegevensprivacy; complexiteit; enz. Om deze redenen is het belangrijk dat u, voordat u zich ertoe verbindt om cloudservices te gebruiken, grondig onderzoek doet naar alle gerelateerde aspecten, inclusief inzicht in welk type service het beste aansluit bij uw zakelijke behoeften. Zorg er bovendien voor dat u een contract met uw provider opstelt waarin bepalingen zijn opgenomen die klantgegevens beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Zo zorgt u voor stabiliteit en succes op de lange termijn voor uw bedrijfsvoering.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *