Begrijp hoe leiderschap moet omgaan met ontslag

Het ontslagproces is niet eenvoudig. Zelfs de meest ervaren leiders hebben twijfels en, tijdens de sluiting, enige onzekerheid over het onderwerp. Maar het is onvermijdelijk en iedere teamleider moet weten hoe hij moet omgaan met het ontslag van zijn medewerkers.

Over het algemeen is de beëindiging van het contract een delicate fase. De manager moet manieren vinden om dit te doen met zo min mogelijk schade aan de betrokken partijen, dat wil zeggen de werknemer en de organisatie. Daarom is het noodzakelijk om zeker te zijn van de beslissing en te rekenen op de steun van HR.

Om u hierbij te helpen, hebben we een reeks informatie en tips verzameld over hoe om te gaan met het ontslag van werknemers. Lees daarom de volgende onderwerpen goed door!

Hoe voor te bereiden om met het ontslag om te gaan?

De eerste stap is om voorbereid te zijn. Ontslag mag geen slecht doordacht proces zijn, aangezien de leider het personeelsbestand, de teamstructuur en de carrière van de professional aan het veranderen is. Met andere woorden, het is een heel serieus proces. Bekijk hoe u zich kunt voorbereiden!

Zeker zijn van ontslag

De redenen die leiden tot het ontslag van de professional kunnen verschillende zijn, zoals het verlagen van de loonkosten. De meest voorkomende is echter het gebrek aan voorbereiding of toewijding van de professional. De vraag is: hoe weet je of de werknemer het verdient om ontslagen te worden?

Het is noodzakelijk om naar twee items te kijken: de levering van resultaten in de afgelopen maanden en de afstemming op de waarden van het bedrijf (tegenwoordig culturele fit genoemd). Getalenteerde professionals vinken beide vakjes aan, ze verdienen het echt niet om van het bord te worden gegooid.

Zorg voor een consistente basis

Het is één ding om te denken dat de professional niet bekwaam is en niet past bij de cultuur van het bedrijf, het is iets heel anders om prestatie-evaluatiemethoden toe te passen en daar achter te komen. De leider moet consistente redenen voor ontslag hebben en daarvoor is zijn eigen mening niet voldoende.

Voer vervolgens een 360-gradenbeoordeling uit – met input van collega’s, ondergeschikten, superieuren en zelfs klanten, indien van toepassing. Bekijk de medewerker vanuit verschillende invalshoeken en analyseer waar hij goed in is en waar hij slecht in is. U zult dus gelijk hebben in de beslissing.

Reken op de steun van HR

HR is de sector die verantwoordelijk is voor de relatie werknemer-werkgever, dus het is zeker degene die de meeste ondersteuning kan bieden tijdens het ontslag. Ontmoet de people manager en beoordeel of je op de goede weg bent, vraag ook om tips om de verbinding te verbreken.

Over het algemeen hebben HR-professionals praktijkervaring in het onderwerp. Ze hebben zelf al meer dan één persoon ontslagen, dus ze kennen de “knelpunten” van het proces goed. Samen met HR maak je een 360 graden analyse tot aan de officiële ontslagaanzegging.

Voorkom het lekken van informatie

Voorkom ten slotte het lekken van informatie. Dit zou het werkklimaat schaden en ook de productiviteit en motivatie van werknemers aantasten. Als er geruchten gaan dat er iemand gaat vertrekken, zonder precies te weten wie, wordt iedereen getroffen.

Om deze reden wordt aanbevolen om een ​​beleid van absolute geheimhouding te voeren totdat het ontslag wordt meegedeeld. Het heeft geen zin om te dreigen dat de loonlijst aan het einde van de maand wordt verlaagd of iets dergelijks, het ondermijnt het gevoel van eigenwaarde en creëert een giftig klimaat op het werk.

Hoe ontslaat u een werknemer op de juiste manier?

Ontslag is een proces met een begin, midden en einde. Het heeft geen zin om onderdelen over te lopen of halverwege te doen, de leider moet geduld hebben en de fasen correct doorlopen. Het is onder meer noodzakelijk om te plannen wat er zal worden gezegd en om te voorkomen dat de werknemer in verlegenheid wordt gebracht.

plan de bijeenkomst

De ontslagvergadering moet evenwichtig zijn. De leider zou enige voldoening moeten geven over de reden voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, maar hij hoeft niet te lang door te gaan en het moment moeilijker te maken dan het is. Je moet objectief zijn, zonder empathie te verliezen.

Om deze reden is het aan te raden om een ​​tijd en plaats vast te leggen, vooraf na te denken over wat er gezegd gaat worden en hoe. De ontmoeting moet niet plotseling plaatsvinden, de situatie is immers delicaat en vraagt ​​om zorg. Je moet alles plannen, ook wat er gecommuniceerd gaat worden.

Voorkom dat de werknemer in verlegenheid wordt gebracht

Het is essentieel om elke vorm van schaamte te voorkomen. Bijvoorbeeld zeggen dat de professional wordt ontslagen omdat hij heel slecht is in wat hij doet. Zelfs als dit waar is, zijn er meer geschikte en systematische manieren om dit te doen.

Het idee is: wees niet agressief in woorden. Het in verlegenheid brengen van de werknemer kan omslaan in ernstige schade voor het bedrijf, aangezien de persoon in verlegenheid gebracht kan worden voor zijn rechten in de rechtbank. Bovendien is het geen professionele manier om de arbeidsrelatie te beëindigen.

transparant zijn

Veel leiders nemen hun toevlucht tot de rechtvaardiging van “kostenbesparingen” om het ontslag te verklaren. Soms is dit waar, maar in veel andere situaties is het een tactiek om conflicten, spanningen te vermijden en het moment voor jezelf minder pijnlijk te maken.

Het wordt aanbevolen om een ​​meer transparante houding aan te nemen. Leg vriendelijk uit dat de professional niet past in de organisatiecultuur of beneden verwachting presteert. Ook al is het moeilijk, het is het beste voor de ontwikkeling van de medewerker.

luister naar de ambtenaar

Wees een paar minuten bereid om naar de medewerker te luisteren. Sommigen zullen rechtvaardigingen geven, anderen zullen hen bedanken voor hun tijd samen, en weer anderen zullen het bedrijf bekritiseren. Alle feedback is welkom en kan bijdragen aan de groei van de leider en het bedrijf.

Als de werknemer niet wil spreken tijdens de eerste ontmoeting, plan dan een exit-interview – dat meestal in de laatste paar dagen plaatsvindt, na voorafgaande kennisgeving. Vraag naar de zwakke punten van het bedrijf, leiderschap en wat er verbeterd kan worden.

Hoe maak je dit proces natuurlijker?

Vertrekken zal altijd een moeilijk moment zijn, vooral voor leiders met een hoge mate van empathie. Maar het proces kan menselijker, vollediger en natuurlijker zijn, afhankelijk van de kwalificatie van uw chauffeur.

Daarom is het belangrijk om jezelf voortdurend te verbeteren, zoals deelname aan leiderschapsontwikkelingsprogramma’s en andere leiderschapscursussen voor mensen. Op deze manier zal elke fase van de relatie met de werknemer gezonder, vollediger en correcter zijn.

Het leiderschap moet op een strategische, transparante en evenwichtige manier omgaan met ontslag. Het is geen gemakkelijk proces, laat staan ​​een plezierig proces, maar het is belangrijk om te werken. Door werknemers te ontslaan die minder passen bij het bedrijf, wordt het mogelijk om nieuw talent aan te nemen, de cultuur en de bedrijfsstrategie te versterken.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *