Beheers modulair meerassig frezen met de hyperMILL-plug-in

Wilt u uw specialistische meerassige freesbewerkingen verbeteren? Misschien moet u grote turbinebladen, waaiers, binnenbanden of bandenmallen frezen. Misschien wilt u de efficiëntie van uw bewerking verbeteren met hyperMILL.

hyperMILL is een CAM-programma dat is ontworpen voor dergelijke specialistische freestoepassingen. Het helpt machinisten in verschillende industrieën om eenvoudig en intuïtief zeer nauwkeurige bewerkingspaden te creëren. In combinatie met RoboDK realiseert u snel en eenvoudig grootschalige freesprojecten.

Zoals veel machinisten bent u misschien op zoek naar een manier om de kosten van uw freeswerk te verlagen en meer te bereiken met dezelfde apparatuur. Machinisten erkennen tegenwoordig steeds meer dat robots een krachtig hulpmiddel zijn wanneer u uw activiteiten wilt stroomlijnen.

Gerobotiseerd bewerken is de volgende logische stap voor veel bewerkingstoepassingen, met name meerassig frezen, wat ideaal is voor robots om redenen die we hieronder uiteenzetten.

Maar wat als je geen ervaring hebt met robots?

Hoe integreer je je hyperMILL freesproject met een robot?

De RoboDK-plug-in maakt het hele proces eenvoudig.

Wat is hyperMILL?

HyperMILL is een Computer-Aided Machining (CAM)-programma ontwikkeld door Open Mind, een softwarebedrijf gevestigd in Wessling, Duitsland. Open Mind heeft 17 dochterondernemingen over de hele wereld. HyperMILL wordt op grote schaal gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de automobiel-, ruimtevaart- en energiesector.

De belangrijkste gebruikersbasis voor hyperMILL zijn machinisten. De softwaretool kan worden toegepast op veel algemene toepassingsgebieden voor CNC-frezen, zoals modellering, prototyping, gereedschaps- en matrijzenbouw en productie. Het heeft een breed scala aan functies ter ondersteuning van meerassig frezen, waaronder het vermijden van botsingen, voorbewerken, boren, nabewerken en nog veel meer.

Open Mind biedt ook CAD-software (Computer-Aided Design), hyperCAD-S. Ze richtten zich hiermee ook op machinisten en NC-programmeurs. Het maakt het ontwerpproces gemakkelijker voor deze mensen die minder vertrouwd zijn met CAD-programma’s dan productontwerpers.

Waarom Robotic Machining de volgende stap is in meerassig frezen

Ondanks de indrukwekkende selectie van functies van hyperMILL, is er één ding dat het niet ondersteunt: robotbewerking.

Dit slaat ergens op. Eén software kan (en mag niet) absoluut alles doen wat u als machinist zou moeten doen. Softwareproducten die proberen “alles voor iedereen” te zijn, zijn vaak minder nuttig dan gespecialiseerde software. HyperMILL is gespecialiseerd in meerassig frezen, waar zij sterk in is.

Maar als machinist kun je niet om robotbewerking heen.

Robots hebben enkele overtuigende voordelen ten opzichte van conventionele CNC-bewerkingen. Dit geldt met name voor het meerassig frezen van grote werkstukken, zoals propellers, turbinebladen en grote buizen.

Een voordeel is dat robots een veel grotere werkruimte hebben dan conventionele CNC-machines. Ze zijn ook flexibeler. Met een conventionele CNC-machine moet u mogelijk meerdere freesbewerkingen uitvoeren – met handmatige omschakelingen tussendoor – om hetzelfde verwerkingsniveau te bereiken dat u zou kunnen bereiken met één robotbewerking. Deze mogelijkheid om meerdere bewerkingspaden uit te voeren met dezelfde robotopstelling maakt robotfrezen ook goedkoper dan met conventionele machines.

Wat is RoboDK?

RoboDK is een zeer populaire, flexibele programmeersoftware voor robots.

Mensen gebruiken de software in een groot aantal industrieën en het is compatibel met honderden robotmodellen van tientallen fabrikanten. De intuïtieve interface maakt RoboDK perfect voor zowel deskundige robotici als nieuwe robotgebruikers.

RoboDK blinkt uit in robotbewerking. De geïntegreerde bewerkingswizard maakt het heel eenvoudig om uw bewerkingspaden om te zetten in nauwkeurige robotbewegingen.

Introductie van… de RoboDK hyperMILL-plug-in

Bij RoboDK doen we er alles aan om het programmeren van robots voor iedereen gemakkelijk te maken, ongeacht welk CAD/CAM-programma u persoonlijk het liefst gebruikt.

Onze hyperMILL-plug-in brengt deze eenvoudige robotprogrammeerworkflow nu naar gebruikers van dit krachtige CAM-pakket.

Hoe toegang te krijgen tot de hyperMILL-plug-in

Om de RoboDK-plug-in toe te voegen aan uw exemplaar van hyperMILL, hoeft u alleen maar de plug-in te gebruiken, zoals beschreven op de documentatiepagina en installeert u deze als een “AddIn” voor hyperMILL.

In tegenstelling tot de meeste van onze andere plug-ins, verschijnt de interface niet in hyperMILL als een nieuw paneel. In plaats daarvan verschijnt het in het rechtsklikmenu binnen hyperMILL

De hyperMILL-RoboDK-workflow

HyperMILL en RoboDK samen gebruiken is heel eenvoudig.

Nadat u uw bewerkingstaak in hyperMILL hebt ontwikkeld, stuurt u het pad naar uw robot met de volgende reeks stappen:

  1. Klik met de rechtermuisknop op uw bewerkingstaak.
  2. Selecteer het AddIns-menu.
  3. Selecteer de RoboDK-invoegtoepassing.

Hierdoor wordt uw bewerkingspad naar RoboDK gestuurd, die een robotprogramma maakt voor de robot die u in RoboDK hebt ingesteld.

Hoe weet ik of mijn bewerkingspad mogelijk is met mijn robot?

Binnen hyperMILL zou het niet meteen duidelijk zijn of uw geprogrammeerde bewerkingsbaan haalbaar is met de robotbewerking.

Om deze reden hebben we een functie toegevoegd met een groen vinkje als de bewerking mogelijk is met uw robotopstelling. Als er problemen zijn, verschijnt er een rode markering. U kunt dan naar RoboDK gaan en het probleem oplossen in de eenvoudige GUI-interface.

Welke soorten freeswerk kunt u doen met de plug-in?

Als uw specifieke robotopstelling uw bewerkingspad ondersteunt, kunt u met RoboDK bijna elke freestoepassing uitvoeren die u maar kunt bedenken.

Natuurlijk is een robot niet altijd het optimale gereedschap voor alle freestaken, wat te verwachten is.

Sommige taken zouden beter zijn met een conventionele CNC-machine. Als uw freestaak bijvoorbeeld nanometernauwkeurigheid of een zeer hoge stijfheid vereist, is een conventionele machine wellicht een betere optie. Maar veel taken zijn zeer geschikt voor RoboDK en robotbewerking met hyperMILL.

Voorbeelden van taken die kunnen profiteren van robotbewerking zijn:

  • Waaier- en bliskfrezen — Deze rotoren worden gebruikt om de druk en de stroom van een vloeistof te verhogen. Ze kunnen enorm zijn, dus de grote werkruimte van robots is erg handig.
  • Turbinebladen — Net als waaiers kunnen turbinebladen enorm zijn, dus profiteer van de grote werkruimte van de robot. Sommige gebruikers van RoboDK gebruiken de software ook voor inspectie van turbineschoepen.
  • Buis frezen — RoboDK is al zeer succesvol toegepast bij het frezen van buizen en pijpen. De flexibiliteit helpt echt bij het proces.
  • Oppervlaktefrezen — hyperMILL is gespecialiseerd in het frezen van complexe oppervlaktegeometrieën. De flexibiliteit van een robot helpt bij dergelijke geometrieën, omdat ze het oppervlak vanuit meer verschillende hoeken kunnen bereiken dan een conventionele freesmachine.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *