Breek je robot niet! Gebruik RoboDK om limietgevallen te testen

Robots kunnen een waardevol onderdeel zijn van veel fabricage- en productieprocessen. Maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn als u ze niet correct gebruikt, vooral in ‘limietgevallen’.

In sommige gevallen kan het nemen van de verkeerde actie leiden tot fysieke schade aan de robot, andere apparatuur of zelfs menselijke werknemers. Dit kan leiden tot kostbare en gevaarlijke storingen.

In een ideale wereld zou je alle mogelijke situaties testen om falen te voorkomen, maar dit is fysiek onmogelijk.

Wat als u meer situaties met uw robot zou kunnen testen om uitval te verminderen?

Dat is waar RoboDK om de hoek komt kijken!

Door RoboDK te gebruiken om uw limietgevallen te testen, kunt u de resultaten van veel verschillende acties snel en veilig voorspellen.

Wat zijn limietgevallen en waarom zijn ze gevaarlijk

Een limietgeval is een situatie die je normaal gesproken niet tegenkomt bij normaal gebruik van de robot. Als dit gebeurt, kan dit fysieke schade aan de robot of uw apparatuur veroorzaken.

Grensgevallen kunnen gevaarlijk zijn omdat ze moeilijk te voorspellen en nog moeilijker te testen zijn.

Een voorbeeld van een limietgeval kan zijn wat er gebeurt als alle stroom op de robot uitvalt wanneer deze zich midden in een belangrijke stap van een taak bevindt. Het testen hiervan kan kostbaar zijn en uw machines onnodig beschadigen.

Een manier om dergelijke storingen veilig te voorkomen, is door simulatie te gebruiken om grensgevallen te testen. Dit wordt vaak gedaan op het gebied van bouwtechniek waar veel fysiek testen onmogelijk is.

Waarom het onmogelijk is om elk limietgeval fysiek te testen

Waarom test u niet gewoon alle mogelijke situaties met uw robot?

Er zijn verschillende redenen waarom het praktisch onmogelijk is om alle limietgevallen met uw robot te testen.

Ten eerste zou dit ongelooflijk tijdrovend en duur zijn. De kosten van beschadigde apparatuur en reparaties zouden snel oplopen. Zelfs als je geen schade hebt aangericht, zou de tijd die je nodig hebt om alles te testen de productie vertragen.

Ten tweede zijn sommige grensgevallen gewoon te gevaarlijk om fysiek te testen. Dit geldt met name als de robot werkt met gevaarlijke materialen of in een risicovolle omgeving. Er kunnen ethische bezwaren zijn bij het testen van limietgevallen en mensen kunnen in potentieel gevaarlijke situaties terechtkomen.

Ten slotte zijn limietgevallen vaak specifiek voor elk ander robotmodel. Het is niet altijd mogelijk om uw resultaten te generaliseren. Als gevolg hiervan kan het testen van fysieke limietgevallen onpraktisch zijn, omdat u de tests moet uitvoeren op elk nieuw robotmodel dat u gebruikt, tenzij u een goede simulator gebruikt.

Hoe u RoboDK kunt gebruiken om meer grensgevallen te testen

RoboDK is de perfecte tool voor het testen van limietgevallen. Door de krachtige simulatieomgeving te gebruiken, kunt u veel meer situaties testen dan u zou kunnen met fysieke tests of andere methoden (zoals “achterkant van het servet” -berekeningen).

Met RoboDK kunt u uw robotprogramma’s wijzigen en vervolgens simulatie gebruiken om de resultaten van uw wijzigingen te bepalen. U kunt ambitieuzere wijzigingen aanbrengen dan met fysieke tests, waardoor u meer grensgevallen kunt identificeren.

Een andere geweldige manier om RoboDK te gebruiken, is door automatisch aangepaste tests te genereren met uw favoriete programmeertaal en deze via de RoboDK API uit te voeren. Dit is een soortgelijk proces dat softwareontwikkelaars gebruiken om hun code te testen.

Wanneer u RoboDK gebruikt voor limiettesten, ziet u al snel verschillende manieren waarop u een reeks verschillende tests kunt maken.

5 geweldige voorbeelden van gesimuleerde tests voor robots

Hoe zou een limietgevaltest eruit kunnen zien in een robotsimulatie?

Hier zijn 5 voorbeelden van situaties waarin u baat zou kunnen hebben bij het gebruik van RoboDK voor het testen van limietgevallen:

1. Bij testen tot vernietiging

Als uw test ervoor zou zorgen dat u de robot of andere apparatuur fysiek zou beschadigen of vernietigen, is een simulatie een veel betere optie.

Testen tot vernietiging is een waardevol hulpmiddel bij het vervaardigen van producten om ervoor te zorgen dat ze aan de specificaties voldoen voordat u ze naar klanten stuurt. U wilt uw robot echter niet breken om een ​​onwaarschijnlijk limietgeval te testen.

2. Wanneer de stroom uitvalt

De meeste robots hebben een veiligheidsfunctie die betekent dat ze stoppen wanneer de stroom uitvalt. Robottoepassingen bestaan ​​echter uit meerdere constant bewegende delen.

Het is moeilijk om de impact van een stroomuitval op de verschillende onderdelen van uw systeem te bepalen, tenzij u het test.

3. Wanneer fouten fouten veroorzaken

Veel limietgevallen zullen alleen verschijnen als een item op de verkeerde locatie in het taakgebied is geplaatst of als er een andere fout is gemaakt.

Met fysiek testen kunt u er maar een paar testen (probeer bijvoorbeeld het werkstuk op 5 of 10 verkeerde locaties te plaatsen). Maar met simulatie kun je automatisch tientallen soortgelijke fouten testen.

4. Wanneer er een noodstop is

De veiligheidskenmerken van de robot zouden moeten betekenen dat deze stopt wanneer een “noodstop”-situatie wordt bereikt.

Noodstops moet u zowel fysiek als in simulatie testen. Maar het is zinvol om eerst in de simulator te testen, zodat je een idee hebt van wat er in de echte wereld gaat gebeuren.

5. Wanneer fysieke tests te lang duren

Vaak duurt het opzetten van een fysieke test veel te lang. U moet alle items in het werkgebied naar de juiste plaatsen voor de test verplaatsen, de robot instellen en het programma uitvoeren. Dan moet je hetzelfde opnieuw doen in meer configuraties.

Het simuleren van uw limietgevallen in RoboDK versnelt het testproces aanzienlijk, waardoor u nog meer situaties kunt testen.

Hoe te beginnen met het testen van limietgevallen met RoboDK

U kunt vrij eenvoudig aan de slag met het testen van limietgevallen van RoboDK.

Download eerst een exemplaar van RoboDK en maak uzelf vertrouwd met de programmeeromgeving.

Begin met het identificeren van enkele eenvoudige grensgevallen en bouw deze in de simulatieomgeving.

Met een zeer kleine set-up kunt u beginnen met het betrouwbaar testen van limietgevallen die in de echte wereld moeilijk of duur zouden zijn om te testen. Dit kan u helpen kostbare fouten te voorkomen en uw robots en apparatuur veilig te houden voor continu gebruik.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *