De eenvoudige weg naar foutloos robotlassen

Ondanks de misvattingen die sommige mensen erover hebben, kan robotlassen eenvoudig en gemakkelijk zijn… als u de juiste stappen volgt. Hier zijn 5 voordelen van robotlassen en 5 stappen naar foutloos robotlassen.

Lassen is een populaire taak voor robots sinds de allereerste industriële robot, de Unimate, gepuntlaste auto’s in 1961. Meer recentelijk is robotlassen een aantrekkelijke manier geworden voor bedrijven om het gebrek aan bekwame lassers op de arbeidsmarkt aan te pakken. Volgens de American Welding Society zal er in 2024 een tekort zijn van 400.000 lassers in de VS.

Robots zijn een geweldige manier om sommige lastaken uit te voeren. Ze kunnen u helpen het tekort aan vaardigheden aan te pakken en de productiviteit, kwaliteit, efficiëntie en meer te verbeteren.

Een grote beperking voor veel bedrijven is echter dat het programmeren van robots moeilijk kan zijn. Voor kleine bewerkingen kan de tijd die nodig is om de robot te programmeren, opwegen tegen de tijd voor het lassen zelf, waardoor het moeilijk is om de tijdsinvestering te rechtvaardigen.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om vlekkeloos robotlassen te realiseren met een minimum aan tijd, moeite en stress. In dit artikel introduceren we 5 duidelijke voordelen van robotlassen en geven we je 5 stappen naar foutloos robotlassen.

5 duidelijke voordelen van robotlassen

Bekwame lassers hebben de mogelijkheid om zeer nauwkeurige, nette lassen te maken. Lassen is echter een van die taken waarbij een robot bijna altijd beter zal kunnen presteren dan een mens. Zelfs de beste lassers kunnen ze niet evenaren wat betreft consistentie, snelheid en efficiëntie.

Robotlassen heeft verschillende voordelen. Hier zijn vijf van de duidelijkste:

1. Hogere productiviteit

Robots kunnen sneller bewegen dan menselijke werknemers, wat bijdraagt ​​aan een kortere cyclustijd per onderdeel.

Ze kunnen ook werken zonder pauzes te nemen, wat bijdraagt ​​aan meer onderdelen per dag.

Na verloop van tijd kunnen deze kleine boosts bijdragen aan een enorme toename van de algehele productiviteit.

2. Beter gebruik van geschoolde werknemers

Het tekort aan bekwame lassers lijkt niet snel te verdwijnen. Industrieën maken zich al meer dan tien jaar zorgen over het tekort aan lassers en het aantal openstaande vacatures neemt alleen maar toe. Het gebruik van robots voor de meer routinematige lassen is een geweldige manier om beter gebruik te maken van de bekwame lassers in uw team.

3. Consistent hoge kwaliteit

Zelfs de meest consistente menselijke lasser kan de consistentie en kwaliteit van een robot niet verslaan. De robot zal elke keer exact dezelfde bewegingen maken met een hoge mate van nauwkeurigheid.

4. Betere veiligheid

Lassen kan een gevaarlijke klus zijn. Het gaat om verzengende hitte, verblindende vonken, hoge spanningen en oorverdovend lawaai. Door een robot de las te laten uitvoeren, wordt een menselijke arbeider niet blootgesteld aan deze gevaren.

5. Efficiëntie

Menselijke lassen zijn vaak groter dan nodig is, simpelweg vanwege menselijke inconsistentie. Zelfs lassen die iets te groot zijn, kunnen op de lange termijn tot enorme kosten leiden. Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat lassen van slechts 1 mm overmaat een bedrijf $ 10.000 per jaar kunnen kosten.

De 5 stappen voor foutloos robotlassen

Ondanks de misvattingen van sommige mensen over robotlassen, hoeft het proces niet moeilijk te zijn of lang te duren. Als u de juiste hardware en programmeerinterface kiest, kunt u vlekkeloos robotlassen bereiken met een minimum aan stress.

Dit zijn de 5 stappen naar foutloos robotlassen:

1. Verduidelijk uw taak en lastype

Bij elke robottoepassing is het, voordat u iets anders doet, belangrijk om eerst uw taak te verduidelijken. Wees duidelijk over welke stappen je de robot wilt laten uitvoeren. Schrijf ze op en bespreek je plan met je team.

U moet ook verduidelijken wat voor soort laswerk de robot gaat doen. Er zijn verschillende soorten robotlassen maar twee meest voorkomende soorten zijn:

  • Puntlassen — De robot verbindt twee stukken metaal met elkaar door op verschillende punten te lassen. Bij puntlassen worden twee elektroden aan weerszijden van de twee stukken metaal gehouden en wordt er een elektrische stroom tussen geleid. Dit verwarmt de metalen, smelt ze en voegt ze samen.
  • Booglassen — De robot verbindt twee stukken metaal met elkaar door een lijn te volgen. Booglassen omvat een enkele elektrode, die een elektrische stroom doorgeeft aan de basismetalen. Hierdoor smelten de metalen en smelten ze samen.

Puntlassen is lange tijd de meest populaire vorm van robotlassen geweest, vooral in de auto-industrie. Robotbooglassen wordt echter steeds populairder en is nu gemakkelijker te realiseren dan ooit.

2. Koop de juiste hardware voor de klus

Wanneer uw taak voor u duidelijk is, is de volgende stap het kiezen van de juiste robothardware. Dit bestaat uit ten minste vier componenten:

  • De robot — De robot moet de juiste specificaties hebben voor uw lastaak. Het moet bijvoorbeeld voldoende laadvermogen hebben om het lasgereedschap vast te houden, voldoende werkruimte om de taak te bereiken en geschikt zijn voor de omgeving.
  • Het lasapparaat — Het gereedschap wordt bepaald door het soort laswerk dat u aan het doen bent. Hij moet ook elektronisch te bedienen zijn, dus je kunt hem activeren via het robotprogramma.
  • Externe assen — U kunt de werkruimte van een robot vergroten door externe assen aan de operatie toe te voegen. U kunt meer dan 40 externe assen zien in onze robotbibliotheek (kies gewoon “Ext-as” in het menu “type”).
  • Veiligheid — Zorg voor de veiligheid van uw robotwerkcel door hekken, veiligheidssensoren of andere veiligheidsvoorzieningen toe te voegen.

3. Kies de juiste programmeerinterface

Sommige mensen denken dat het programmeren van een lasrobot een zware klus is. Dit kan soms het geval zijn wanneer u de leerhanger van de robot gebruikt, waardoor u elk punt afzonderlijk moet invoeren. Het hoeft echter niet zo te zijn. Met de juiste programmeerinterface kun je de robot snel en eenvoudig programmeren.

RoboDK bevat twee wizards voor het eenvoudig programmeren van lassen. U kunt de Curve Follow-wizard gebruiken voor booglassen en Point Follow-wizard voor puntlassen.

4. Kalibreer

Een veelvoorkomend misverstand over offline programmeersoftware (wat RoboDK is) is dat deze niet nauwkeurig genoeg is voor robotlassen. Dit is niet waar. Offline programmeren kan zeker nauwkeurig genoeg zijn voor lassen, zolang u het maar goed kalibreert. Lees voor meer informatie ons artikel Is offline programmeren echt nauwkeurig?

5. Programmeer de robot

Wanneer u uw taak hebt verduidelijkt, de juiste robot en programmeerinterface hebt gekozen en uw programmeerinterface hebt gekalibreerd, is het programmeren van de robot een eenvoudige taak.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *