De ideale gespreks-AI kiezen: voicebots versus chatbots?

Overweegt u om chatbots en voicebots te gebruiken om uw ondersteuningsproces te versterken? En vraagt ​​u zich af welke het beste bij uw bedrijf en uw team past? Lees verder!

Kunstmatige intelligentie is ongetwijfeld een van de hoekstenen van de technologische vooruitgang in de 21e eeuw. De technologie drijft alles aan, van slimme luidsprekers tot zelfrijdende auto’s. Zijn schoonheid ligt in zijn vermogen om voortdurend te leren en zichzelf te leren zich aan te passen aan verschillende situaties, waardoor het zelfvoorzienend wordt.

AI is de afgelopen tien jaar in een snel tempo gegroeid en de acceptatie is snel toegenomen. In het rapport van Deloitte over kunstmatige intelligentie wordt geschat dat 75% van de bedrijven binnenkort zal investeren in door AI aangedreven technologieën.

Een toepassing van kunstmatige intelligentie die de manier waarop we zakendoen fundamenteel heeft veranderd, is het gebruik van AI-assistenten die taken voor ons kunnen automatiseren. Chatbots en voicebots zijn geweldige voorbeelden van door AI aangedreven technologie. Deze handige bots kunnen het verschil maken tussen een geweldige klantervaring en een verschrikkelijke.

Conversational AI is een geweldige manier om met klanten in contact te komen en uw klantondersteuningsprocessen te optimaliseren om efficiënter te zijn. Juniper Research schat dat op spraakassistenten gebaseerde transacties tegen 2023 met 320% zullen toenemen tot maar liefst 19,4 miljard dollar!

In deze blog leggen we de belangrijkste verschillen tussen voicebots en chatbots uit, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke van de twee ideaal is voor uw bedrijf.

De technologie achter voicebots en chatbots – Natural Language Processing (NLP) en Automatic Speech Recognition (ASR)

Voordat we ingaan op voicebot versus chatbot, zullen we het hebben over de enige opvallende overeenkomst in beide. We hebben het over wat er achter de schermen gebeurt als je een voicebot of een chatbot gebruikt – NLP. Voor voicebot gaat de technologie met ASR nog een stapje verder.

NLP is een technologie die de kracht van AI benut om computers of bots naadloos met mensen te laten communiceren in natuurlijke taal. Verwacht wordt dat de NLP-markt in 2017 in 2025 14 keer zo groot zal zijn naarmate er meer wordt geïnvesteerd in de allernieuwste technologie.

Dit is hoe NLP werkt: het vergelijkt de invoer met de grote dataset waarmee het is getraind om woordsoorten te identificeren en splitst het op in kleinere breuken. Vervolgens wordt geanalyseerd hoe deze verschillende delen van de invoer zich tot elkaar zouden kunnen verhouden om zinvol te zijn. Natural Language Understanding (NLU) is een subset van NLP waarmee de computer de bedoeling achter berichten kan begrijpen en intuïtiever kan zijn.

Terwijl NLP zowel voicebots als chatbots helpt, gebruikt voice AI bovendien automatische spraakherkenning (ASR) om complexe menselijke spraak op te splitsen in breuken die gemakkelijk kunnen worden geconsumeerd en begrepen door het algoritme. (Lees ook: Belangrijkste uitdagingen op het gebied van spraakherkenning en hoe deze aan te pakken)

Dus, wat onderscheidt chatbots en voicebots van elkaar?

Voicebots versus chatbots – wat onderscheidt hen?

Het inzetten van een AI-assistent op uw website kan wonderen doen voor uw klantervaring, uw ondersteuningsteam helpen bij grote belvolumes en klanten de klok rond bedienen zonder downtime. Maar de vraag rijst, aan welke van de twee zou u de voorkeur moeten geven voor uw bedrijf? Het belangrijkste verschil tussen voicebots en chatbots is dat de voicebots werken met spraakopdrachten of instructies, terwijl chatbots dat niet doen.

Laten we eens kijken naar de sterke punten van beide gespreks-AI-bots.

Waarom zou je een voicebot overwegen?

1. Communiceer snel met uw stem

Met voicebots kun je met de AI communiceren door er gewoon tegen te praten. Voicebots zijn ideaal voor mensen van alle demografieën en leeftijdsgroepen. Het gebruiksgemak maakt het zelfs voor degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn gemakkelijk om de bot te gebruiken en toch een geweldige ervaring te hebben.

2. Aantrekkelijkere klantervaring

Voicebots werken alsof je met iemand praat via een telefoongesprek, net als het kiezen van een nummer via de telefoon of WhatsApp. Deze toename in betrokkenheid en consistentie in communicatie kan uw website onderscheiden van de concurrentie op het gebied van klantervaring. Het kan zijn om te communiceren met de AI om te zien hoe deze reageert op wat u zegt. Het kan ook worden getraind om humor en andere boeiende inhoud te gebruiken.

3. Bredere integratie

U kunt uw voicebot eenvoudig integreren met uw CRM of er zelfs toegang toe geven via slimme luidsprekers, zodat uw klanten direct vanuit hun huis rechtstreeks met uw AI-voicebot kunnen spreken. Nogmaals, dit zorgt voor een meer boeiende en naadloze klantervaring. Juniper Research schat dat op spraakassistenten gebaseerde transacties tegen 2023 met 320% zullen toenemen tot maar liefst 19,4 miljard dollar! Deze snelle acceptatie zal in de toekomst nog meer integratiemogelijkheden bieden voor voicebots.

Nu een pleidooi voor chatbots

1. De go-to voor niet-lineaire gebruikersreizen

Chatbots zijn uitstekend geschikt om complexe chatstromen te doorlopen. Het is ideaal voor niet-lineaire gebruikersreizen waarbij de chatbot veel opties weergeeft die niet hoeven te worden onthouden. Chatbots vereenvoudigen ingewikkelde use-cases met gebruiksvriendelijke interfaces.

2. Gemakkelijker te trainen

Het trainen van een chatbot is veel makkelijker dan het trainen van een voicebot. Er zijn grotere datasets van op tekst gebaseerde gegevens beschikbaar in vergelijking met spraakgegevens. Gebruikers hebben de neiging om langere zinnen te spreken bij het gebruik van voicebots en kortere zinnen uit te typen op chatbots. Een andere kritische factor is dat chatbots voornamelijk vertrouwen op de woordkeuze om de gebruiker te begrijpen. Aan de andere kant moeten voicebots ook rekening houden met modulatie, toon en andere gesproken taalfactoren.

3. Doe meer met audiovisuele media

Chatbots kunnen niet alleen met tekst communiceren, maar ook met audiovisuele media zoals foto’s, video’s, GIF’s en meer! Dit kan de ervaring rijker en boeiender maken, maar voicebots zijn beperkt tot op audio gebaseerde media.

Het komt erop neer: voicebots of chatbots?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag. Als je je afvraagt ​​welke beter is tussen chatbots en voicebots, hangt het ervan af wat het beste werkt voor je klanten en het soort problemen dat je van plan bent op te lossen.

Een uitstekende manier om de goede plek voor uw bedrijf te vinden, is door de overlap te vinden tussen de doelen van uw bedrijf en die van uw gebruikers. Andere overwegingen zijn onder meer de hoeveelheid informatie die moet worden verzonden, de soorten media die kunnen worden gebruikt en of de gebruikersreis lineair of niet-lineair is.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *