De kloof overbruggen tussen abstracte kunst en robottekening

Kunstenaars introduceren vaak innovatieve mogelijkheden voor robottechnologie die andere gebruikers niet overwegen, zoals robotisch tekenen.

Telkens wanneer een kunstenaar een robot in zijn project gebruikt, roept dit nieuwe vragen op die van toepassing zijn op veel conventionele robottoepassingen, zoals…

Hoe behoud je “de menselijke maat” bij het fabriceren met robots?

Kan een robot iets creëren dat zowel consistent als aangenaam willekeurig is?

Welke nieuwe ontwerpen zijn mogelijk door een robot te gebruiken in plaats van handmatige fabricage?

Artiesten gebruiken RoboDK vaak graag omdat de eenvoudige interface ideaal is voor minder ervaren robotgebruikers. In het verleden hebben we gerapporteerd over projecten zoals portretschilderen met een KUKA-robot, door robots vervaardigde kunstinstallaties en supersized 3D-printen voor interieurontwerp.

Deze nieuwste artistieke toepassing van RoboDK zorgt ervoor dat we de aard van robotkunst in twijfel trekken.

De kwestie van de menselijke aanraking in de kunst

Wat is het verschil tussen door robots gemaakte kunst en kunst gemaakt door mensenhanden?

In de afgelopen jaren zijn de scheidslijnen tussen kunst en technologie enigszins vervaagd door de opkomst van kunst gecreëerd door kunstmatige intelligentiesystemen. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen zich afvragen of AI-kunst überhaupt wel kunst is als het niet door een mens is gemaakt. De jury is nog steeds niet op deze vraag.

Als het gaat om schilderen en tekenen, is een factor die van invloed is de inherente inconsistentie van mensen. Zelfs de meest bekwame schilders ter wereld zouden hetzelfde kunstwerk elke keer iets anders schilderen.

Deze willekeurige – maar niet volledig willekeurige – variaties maken deel uit van wat kunst aangenaam maakt om naar te kijken.

Robots zijn echter volledig consistent.

Als een lakrobot in een autofabriek een logo op de zijkant van een auto tekent, is dat elke keer hetzelfde.

Hoe kun je kunst maken met een robot die niet zo consistent is dat het ‘gefabriceerd’ lijkt?

Even voorstellen… Kunstenaar Nicholas LiCausi en Robotic Drawing

Een artiest die deze problemen aanpakt, is Nicholas LiCausi.

Nicholas is een ontwerper en kunstenaar van de Tulane School of Architecture in New Orleans, Louisiana. Daar werkt hij als Director of Fabrication, waar hij toezicht houdt op de activiteiten van verschillende digitale laboratoria, waaronder 3D-printen en CNC.

Zijn werk omvat een breed scala aan mediums en onderwerpen. Zijn eerdere projecten omvatten een virtual reality-kunsttentoonstelling, een parkje gemaakt van gerecyclede pallets en een conceptueel ontwerp dat de metro van de stad opnieuw vormgeeft als een achtbaan.

Nicholas ‘werk op het gebied van robotica gebruikt dezelfde technologie die gewoonlijk wordt gebruikt bij fabricagegereedschappen om in plaats daarvan de gereedschappen van kunstenaars te manipuleren, met name penselen en pennen.

De robotinstallatie

De verschillende robotprojecten van Nicholas zijn gebaseerd op een Universal Robots UR 5e collaboratieve robot en een speciaal ontworpen tekengereedschap. De opstelling van de robotprogrammering is gebaseerd op RoboDK.

Het aangepaste tekengereedschap

Voor de ‘zakelijke kant’ van de robot moest Nicholas de pols van de robot verbinden met het penseel of de pen. Hij doorliep verschillende ontwerpen totdat hij bij een stuk gereedschap kwam dat de perfecte afweging bood tussen flexibiliteit en stijfheid die nodig zijn voor de artistieke taken.

De tool is 3D-geprint met heldere en elastische hars. Het maakt gebruik van een lineair glijlager om het gereedschap enigszins flexibel te maken.

Hoe hij RoboDK gebruikte

Programmeren werd bereikt door een combinatie van RoboDK, het Rhinoceros 3D CAD-pakket en de robots leren hanger.

Door de eigen plug-in van RoboDK voor Rhino te gebruiken, kon hij eenvoudig trajecten rechtstreeks naar de robot sturen vanuit het CAD-bestand. Rhino is populair bij ontwerpers, architecten en kunstenaars vanwege zijn flexibiliteit bij het 2D-tekenen en modelleren van complexe vormen.

Nicolaas legt uit:

“RoboDK was essentieel bij het overbruggen van de kloof tussen Rhinoceros en de Universal Robot. We kunnen rechtstreeks verbinding maken met de robot en precies afstemmen op onze verschillende werkoppervlakken. Met RoboDK kunnen we snel prototypes maken en ontwerpen simuleren wanneer we op afstand werken. Tijdens de pandemie is het van onschatbare waarde geweest om onze ideeën te testen voordat we ze persoonlijk uitproberen.”

3 van Nicholas’s projecten die het tekenen met robots onderzoeken

Dit zijn de 3 projecten die Nicholas tot nu toe heeft gebruikt met zijn robotopstelling:

1. Robotisch schilderen

Hier probeerde Nicholas te onderzoeken hoe hetzelfde robotprogramma enorm verschillende kunstwerken kon produceren door simpelweg de variabele van het type penseel dat werd gebruikt te veranderen.

De robot kreeg ook de opdracht om de verfkwast op verschillende punten tijdens het schilderproces in de verf te dopen. Deze simpele verandering leverde ook heel andere schilderijen op, ondanks dat de robotbewegingen consistent bleven.

2. Generatieve tekening

De uiteindelijke applicatie heeft enkele overeenkomsten met het robotportretproject waarover we in 2016 berichtten, omdat het gaat om het omzetten van gezichten van mensen in robottekeningen.

Nicholas gebruikte Grasshopper (de visuele programmeertaal in Rhino 3D) om afbeeldingen van gezichten van mensen om te zetten in vectortekeningen. Vervolgens bedacht hij deze afbeeldingen opnieuw en gebruikte hij de robot om het resulterende kunstwerk op papier te tekenen.

3. Niet-vlakke notatie

Een voordeel van het gebruik van RoboDK is dat het u toegang geeft tot geavanceerde programmeeropties zonder dat u uw eigen complexe algebra hoeft te berekenen en uw eigen algoritmen hoeft te coderen.

In dit project onderzocht Nicholas de mogelijkheden om de robot te gebruiken om kunstwerken rechtstreeks op gebogen oppervlakken, zoals een pijp, te maken. Hij gebruikte een 3D-scanner om het oppervlak te digitaliseren in een CAD-model en importeerde dit vervolgens in RoboDK om te programmeren.

Wat kun je leren van robotkunstwerk?

Als je zelf een artiest bent, laten projecten zoals die van Nicholas enkele van de immense mogelijkheden zien waartoe je toegang hebt door een robot en RoboDK te gebruiken.

Maar zelfs als je robots gebruikt voor meer conventionele toepassingen, kun je nog steeds iets leren van projecten als deze.

Artistieke projecten dagen ons uit om te heroverwegen wat er allemaal mogelijk is met een robot.

Denk bijvoorbeeld eens aan welke unieke details u aan uw producten zou kunnen toevoegen door u af te vragen wat u nog meer zou kunnen doen met het gereedschap van de robot!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *