De meest flexibele benadering van geautomatiseerd schroeven

Schroeven is de meest gebruikelijke manier om onderdelen in productie te monteren. Geautomatiseerd schroeven kan u helpen de consistentie, productiviteit en winstgevendheid van deze fundamentele taak te verbeteren.

Volgens het jaarlijkse onderzoek van Assembly Magazine heeft 58% van alle montagefabrieken in de VS schroefwerk. Dit maakt het populairder dan lassen, persen, lijmen en klinken.

Geautomatiseerd schroeven kan een geweldige manier zijn om uw montageproces te verbeteren. Maar niet alle oplossingen zijn even effectief. Als een oplossing niet flexibel is, zult u moeite hebben om deze aan te passen aan de veranderingen in uw proces.

Wat is de meest flexibele benadering van geautomatiseerd schroeven?

Van de verschillende geautomatiseerde oplossingen die u kunt kiezen, komt er één als beste uit de bus als u op zoek bent naar flexibele automatisering van schroeven…

Waar u op moet letten bij een geautomatiseerd schroefsysteem

Wanneer u een schroeftaak wilt automatiseren, zijn er een paar eigenschappen waar u op moet letten. Dit zal u helpen om eenvoudigere, betere beslissingen te nemen over welk systeem het beste bij uw behoeften past.

Eigenschappen die belangrijk zijn in een geautomatiseerde oplossing zijn onder andere:

 • Snelheid – Hoe snel heb je het systeem nodig om te kunnen werken? Wat is uw gewenste doorvoer?
 • Flexibiliteit — Zal het systeem voor altijd voor slechts één schroeftaak worden gebruikt? Of wil je hem voor verschillende schroefklussen gebruiken?
 • Compatibiliteit – Is de oplossing compatibel met uw gewenste schroefbits?
 • Kosten en rendement — Hoeveel kost het systeem en, belangrijker nog, wat is de terugverdientijd van de investering?
 • Programmeergemak — Hoe gemakkelijk is het systeem te programmeren? Hoeveel robotica-ervaring vereist het van gebruikers?

Met deze eigenschappen in het achterhoofd kunt u de verschillende geautomatiseerde schroefoplossingen op de markt beoordelen.

3 soorten geautomatiseerde schroefoplossingen

U kunt de meeste verschillende geautomatiseerde schroefoplossingen indelen in de volgende 3 typen. Elk zal geschikt zijn voor iets andere situaties.

Halfautomatisch schroeven

De eenvoudigste vorm van geautomatiseerd schroeven, halfautomatische systemen vereisen nog steeds menselijke tussenkomst.

De meest elementaire systemen zijn gewoon elektrisch handgereedschap dat wordt gevoed met een automatische schroefaanvoermachine. Bij complexere systemen kunnen robots of andere vormen van automatisering betrokken zijn, waarbij de menselijke werknemer elk werkstuk afzonderlijk in de machine laadt en lost.

Conventionele geautomatiseerde schroefsystemen

Er is een steeds groeiend aanbod aan geautomatiseerde schroefsystemen. De meeste van deze systemen in conventionele stijl zijn meestal het beste voor “alles of niets automatisering”, waarbij u het grootste deel van uw productie automatiseert.

Conventionele geautomatiseerde schroefsystemen kunnen zeer hoge doorvoeren aan. Omdat veel op maat zijn ontworpen, zijn ze niet erg flexibel voor wijzigingen in uw producten.

Industriële robot schroeven

Robotisch schroeven wordt de laatste tijd steeds populairder.

Het biedt een flexibelere benadering van schroefautomatisering dan de conventionele oplossingen. Met het juiste systeem kunt u de robot snel herprogrammeren om te reageren op veranderingen in uw workflow.

Waarom Robotica de meest flexibele automatische schroevendraaier is

Wat maakt robotschroeven flexibeler dan de alternatieven?

Laten we eens kijken naar het proces van het inzetten van een conventionele geautomatiseerde schroefmachine in een faciliteit in vergelijking met een robotsysteem.

Met een conventioneel geautomatiseerd schroefsysteem

Met een conventioneel systeem zouden de stappen zijn:

 • De automatiseringsleverancier zou uw faciliteit binnenkomen en uw schroeftaak beoordelen.
 • Ze zouden weggaan en een volledig op maat gemaakte oplossing ontwerpen die past bij uw faciliteit.
 • Het systeem zou meestal groot zijn. Hoe complexer uw assemblageproces, hoe meer onderdelen uw systeem nodig heeft.
 • “Programmeren” wordt gedaan door de stroom van elk onderdeel door de geautomatiseerde machine te ontwerpen en voor elke stap een nieuwe geautomatiseerde component toe te voegen.
 • Als u ooit uw assemblageproces moet wijzigen, moet u een deel van de machine opnieuw ontwerpen en opnieuw opbouwen. Dit kan maanden duren.

Met een robotisch schroefsysteem

Met een robotsysteem is het proces veel eenvoudiger:

 • Het ontwerpproces is meestal sneller en gemakkelijker omdat de complexiteit wordt afgehandeld door de programmering van de robot.
 • Het systeem neemt meestal minder ruimte in beslag in uw instelling, aangezien er alleen de robot en eventuele noodzakelijke extra’s zijn. De grootte van het systeem groeit niet met het aantal schroefstappen.
 • Programmeren gebeurt met een speciale robotprogrammeertool.
 • Als u ooit uw assemblageproces moet wijzigen, kunt u het robotprogramma binnen enkele minuten of uren aanpassen en opnieuw implementeren (afhankelijk van de omvang van de wijzigingen).

Dit vermogen om de robot snel en gemakkelijk te herprogrammeren, maakt robotsystemen zo flexibel. Dit maakt robotisch schroeven geschikter voor veel meer bedrijven, omdat het geautomatiseerd schroeven mogelijk maakt, zelfs in zeer veranderlijke productieomgevingen.

Met robots is geautomatiseerd schroeven dus niet langer alleen weggelegd voor bedrijven die grote volumes en zeer consistente producten produceren.

Hoe u snel en gemakkelijk een robotschroefoplossing programmeert

Uw programmeertool is van fundamenteel belang voor het creëren van een effectieve robotschroeftaak. Met de verkeerde programmeerbenadering kan een robotsysteem inderdaad net zo inflexibel zijn als conventionele schroefautomatisering.

Wat is de eenvoudigste en meest flexibele manier om een ​​robot te programmeren voor een schroeftaak?

Een offline programmeertool, zoals RoboDK, kan u helpen om uw schroeftaak zeer snel te programmeren.

Het programmeerproces voor gerobotiseerd schroeven lijkt sterk op een boortaak. De robot beweegt naar verschillende punten op het oppervlak van het werkstuk waar de schroeven zich bevinden.

Met RoboDK betekent dit dat u een schroeftaak kunt programmeren met onze Points Follow Wizard. Ook kunt u de schroefpunten direct vanuit uw favoriete CAD/CAM-pakket laden.

Leer ten slotte hoe u een Point Follow-programma maakt in RoboDK op onze documentatiepagina.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *