De ultieme gids voor pick-and-place-robots

U hebt onderdelen of objecten die u moet sorteren, stapelen of ordenen. Een pick-and-place-robot zou het antwoord kunnen zijn…

Maar wat moet u weten voordat u aan de slag gaat met pick-and-place-robots?

Hier is de ultieme gids voor beginners.

Pick and place is tegenwoordig waarschijnlijk de meest voorkomende toepassing in de robotica. Het is zeker enorm populair. Of u nu dozen, flessen, stenen, blokken of tassen verplaatst, er is vrijwel zeker een pick-and-place-robot die aan uw behoeften voldoet.

En dat is het probleem.

Er zijn zoveel opties als het gaat om pick-and-place-robotica. Veel robotmodellen zijn geschikt en het is niet altijd duidelijk welke robot voor jou de beste is.

Je bent misschien nog niet eens op het punt gekomen om een ​​robotmodel te kiezen. Misschien vraag je je nog steeds af of robots de juiste optie zijn voor je pick-and-place-taak.

Als u op zoek bent naar een fundamentele inleiding tot pick-and-place-robots, dan is deze gids iets voor u.

Wat zijn pick-and-place-robots?

Een pick-and-place-robot is elke robot die een object van de ene locatie kan oppakken en op een andere kan laten vallen. Ze worden gebruikt voor een breed scala aan taken in productie- en andere industrieën, waaronder het sorteren, stapelen, verplaatsen en verpakken van producten.

Deze brede definitie is van toepassing op de meeste robotmodellen, dus er is geen specifieke “pick and place-robot” die altijd voor dit soort taken wordt gebruikt. Sommige typen (zoals Delta-robots) worden echter vaker gebruikt voor pick-and-place dan andere.

Zonder robots: de alternatieven voor pick-and-place-automatisering

U vraagt ​​zich misschien af ​​of een robot wel de juiste optie is voor uw pick-and-place-taak. Er zijn zeker andere opties waarvoor geen meerassige robots nodig zijn.

Een veelvoorkomend alternatief is het gebruik van speciale pick-and-place-machines. Dit zijn zeer nauwkeurige machines die veel worden gebruikt in de elektronica-industrie voor het plaatsen van componenten op printplaten voor opbouwmontage. Ze zijn snel, nauwkeurig en consistent voor dit soort taken.

Het probleem met pick-and-place machines is dat ze inflexibel zijn. Ze zijn geweldig voor grote, zeer consistente productlijnen die manipulatie van kleine items vereisen, zoals het geval is bij de productie van computercircuits. Dergelijke machines zijn echter te beperkend, duur en ongeschikt voor de meeste pick-and-place-taken.

Als u een pick-and-place-taak wilt automatiseren, is de beste optie meestal het gebruik van een robot.

Het enige andere alternatief is om de taak handmatig uit te voeren.

5 grote voordelen van het gebruik van een robot voor pick-and-place

Het gebruik van een robot voor pick-and-place heeft een aantal belangrijke voordelen in vergelijking met handmatige pick-and-place:

  1. Doorvoer – Het meest voor de hand liggende voordeel is een verhoogde doorvoer. Een robot zal consequent meer objecten kunnen oppakken en plaatsen dan een menselijke operator en kan de klok rond werken om de doorvoer verder te verhogen.
  2. Veiligheid — Minder voor de hand liggend is dat het gebruik van een robot veiliger is dan mensen de objecten te laten verplaatsen. Herhaalde bewegingen, zoals die nodig zijn bij pick-and-place, kunnen na verloop van tijd musculoskeletale problemen veroorzaken.
  3. Snelheid – De meeste robots zullen veel sneller zijn dan mensen bij pick-and-place-taken, sommige aanzienlijk sneller. Zelfs robots die langzamer zijn dan mensen (bijvoorbeeld veel collaboratieve robots) zullen hun snelheid consistent kunnen volhouden.
  4. Samenhang – Het grootste voordeel van alle robots is dat ze consistenter zijn dan mensen. Een robot zal items altijd op dezelfde manier oppakken en plaatsen.
  5. Rendement op investering — Het rendement van een pick-and-place-taak kan heel snel komen, aangezien dergelijke taken meestal kunnen worden berekend aan de hand van het bedrag dat het zou hebben gekost om een ​​mens in te huren om dezelfde taak uit te voeren.

6 robots die geschikt zijn voor pick-and-place (en waar ze goed voor zijn)

Hoewel de overgrote meerderheid van robots compatibel is met pick-and-place-taken, zijn sommige beter geschikt dan andere voor bepaalde soorten pick-and-place.

Hier zijn 6 van de meest voorkomende:

1. 6-assige industriële armen

Het meest veelzijdige type robot, 6-assige industriële robots variëren van klein tot enorm. Als gevolg hiervan kunnen ze bijna elk denkbaar object kiezen en plaatsen.

2. Cartesisch

Cartesiaanse of portaalrobots hebben een rechthoekig werkbereik en zijn vaak zeer nauwkeurig. Het zijn ook de meest rigide robots. Als gevolg hiervan zijn grote portaalrobots zeer geschikt voor het oppakken en plaatsen van zeer zware items.

3.Delta

Delta-robots, de gebruikelijke keuze voor snelle pick-and-place, zijn extreem snel. Ze hebben geen hoog laadvermogen, maar door hun snelheid zijn ze erg populair.

4. Samenwerkend

Collaboratieve robots zijn vooral handig voor langzame pick-and-place-taken waarbij een lage doorvoer acceptabel is, bijvoorbeeld voor kleine batchtaken die anders handmatig zouden moeten worden uitgevoerd.

5. Palletiseren

Palletiseren is een heel specifieke robottaak en ligt in het verlengde van pick and place. Het gaat om het in lagen aanbrengen van artikelen op een pallet. Palletiseerrobots zijn speciaal ontworpen om deze taak aan te kunnen.

6. SCARA

Een zeer populaire keuze voor kleine pick-and-place-taken in de elektronica-industrie. SCARA-robots zijn snel en nauwkeurig, maar niet zo snel als delta-robots. Ze nemen minder ruimte in beslag dan veel van de andere opties vanwege hun kleine formaat.

Hoe een Pick and Place-robot snel en gemakkelijk te programmeren

Welk type robot je ook gebruikt, je wilt hem zo makkelijk mogelijk kunnen programmeren. Bij het ene type robot gaat dit makkelijker dan bij het andere.

Welke robot u ook gebruikt, het programmeren van de robot kan eenvoudig worden als u het juiste programmeersysteem kiest.

We hebben een gratis webinar over het snel en eenvoudig programmeren van pick-and-place-taken met RoboDK. Gewoon om het webinar te bekijken.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *