Wanneer u op zoek bent naar een nieuw robotproduct, kan het moeilijk zijn om goede, onpartijdige informatie te krijgen om u te helpen bij uw beslissing.
Hoe kun je informatie vinden die niet door robotmerken zelf is gemaakt?
Wie moet u vertrouwen in de wereld van robotica voor onpartijdige gegevens?
Waarom is het zo moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de robotica-industrie?
Er is veel informatie over robots beschikbaar. Het vinden van een goed robotgerelateerd product kan hard werken zijn. Beslissingen zijn moeilijk, of je nu een nieuw robotmerk wilt kopen, een goede robotsimulator wilt vinden of gewoon wilt leren welke robotforums een goede plek zijn om een nieuwe community te vinden.
U moet een berg onderzoek doen en achtergrondinformatie lezen voordat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over uw volgende stappen.
Het is niet eenvoudig om onpartijdig advies te vinden.
Waarom het moeilijk is om onpartijdige informatie over robots en tools te krijgen
Je weet dat je mee moet met de ontwikkelingen en veranderingen in de wereld van robotica.
Maar de traditionele informatiebronnen over robotica zijn niet altijd even nuttig, om de volgende redenen:
- Nieuwsuitzendingen — Deze helpen u bij te blijven met de nieuwste trends en releases in robotica, maar ze geven geen algemeen beeld van de branche en zijn moeilijk bij te houden.
- Blogs van robotfabrikanten — Dit zijn goede informatiebronnen over het aanbod van een bepaald merk. Ze zijn echter bevooroordeeld en onvolledig in die zin dat ze de robots van één merk altijd in een goed daglicht stellen en andere robotmerken meestal volledig negeren.
- Websites van robotleveranciers — Veel informatie over robots is afkomstig van robotintegrators en leveranciers. Dit is onpartijdiger dan blogs van fabrikanten, maar het is niet helemaal onbevooroordeeld, aangezien veel sites van robotleveranciers samenwerken met specifieke merken.
Wat als er een onbevooroordeelde bron van gegevens over robotproducten was?
Zou het niet geweldig zijn als er een onbevooroordeelde informatiebron was over robotgerelateerde producten?
Een directory die is gemaakt door iemand zoals jij – een enthousiaste robotgebruiker die gewoon het meeste uit robots wil halen?
Welnu, zo’n directory bestaat!
Introductie van… de industriële robot (eenvoudige) database
De Industrial Robot (simple) Database (aka IRsDB) is geen groot, duur marktproject.
Het is een kleine database met basisinformatie die is gemaakt door Márcio Massula Jr., een industriële robotprogrammeur uit Curitiba, Brazilië.
Márcio is een behoorlijk actieve gebruiker op ons RoboDK-forum. Hij werkt al meer dan 20 jaar in de robotica en werkte aan een enorm scala aan robotprojecten – van kleine projecten van slechts één robot tot gigantische projecten met meer dan 200 robots.
In 2016 realiseerde hij zich dat hij een informatiebron moest gaan verzamelen over alle robots en robottools die op de markt verkrijgbaar zijn.
Hij creëerde de IRsDB, een eenvoudige Google-spreadsheet met basisinformatie over robotmerken, robotbronnen en robotsimulators.
Een paar jaar geleden heeft hij zijn directory vrijgegeven aan de bredere robotica-gemeenschap, zodat we allemaal kunnen profiteren van zijn werk.
Wat staat er in de IRsDB-directory?
Márcio werkt voortdurend aan het bijwerken en verfijnen van de IRsDB-directory, maar op het moment van schrijven heeft hij de volgende vier categorieën informatie toegevoegd:
1. Robotmerken/fabrikanten
Een van de moeilijkste dingen om te vinden als je overweegt een nieuwe robot aan te schaffen, is een lijst met alle verschillende fabrikanten.
Met meer dan 90 robotmerken op het moment van schrijven geeft de IRsDB een goed overzicht van de verschillende industriële robotmerken die je kunt tegenkomen. Het vermeldt (nog) niet alle robotmerken en de informatie is erg basic, maar het is een stuk uitgebreider dan andere lijsten die je zou kunnen vinden.
Informatie omvat:
- Een link naar de website van elke robotfabrikant.
- Een paar nuttige opmerkingen over enkele van de merken.
- Het land van herkomst van elk merk.
- Bijzonderheden over het type robot dat sommige merken aanbieden, inclusief of ze alleen cobots aanbieden, of de robots worden geleverd met een controller en of ze een leerhanger hebben.
2. Robotbronnen
Het is vaak moeilijk om te weten waar te beginnen met het zoeken naar informatiebronnen over robots. Er zijn veel robotsites, maar het is niet altijd duidelijk welke door robotgebruikers worden gebruikt.
De database bevat momenteel 12 robotgerelateerde bronnen die Márcio gebruikt. Dit is een zeer kleine lijst en kan zeker worden verbeterd, maar het biedt wel een paar goede uitgangspunten als u uw kennis van robotsites wilt uitbreiden.
3. Programmeerhulpmiddelen
Niet bepaald robotgerelateerd, de Tools-sectie van IRsDB bevat enkele diverse programmeertools die Márcio gebruikt bij zijn robotprogrammering. Een van de nuttigste dingen over dit gedeelte van de database zijn de opmerkingen die hij heeft toegevoegd over of de tool gratis of betaald is en beschrijvingen van sommige tools.
Hij merkt bijvoorbeeld op dat VSCode een “teksteditor is die populair is onder robotprogrammeurs.” Dit is precies waarom we de tool in RoboDK hebben opgenomen!
4. Robotsimulatoren
Ten slotte heeft de database een indrukwekkend uitgebreide sectie over robotsimulatoren.
En dit is waar RoboDK opduikt.
Bovendien laten de gegevens zien dat RoboDK momenteel meer robotmerken ondersteunt dan welke andere simulator dan ook – met 50 verschillende robotmerken die worden ondersteund (een aantal dat we zullen blijven verhogen).
De databank omvat:
- Een link naar de website van elke simulator.
- Of de simulator merkonafhankelijk is of niet.
- Welke robotmerken ondersteunen de simulator en hoeveel – met RoboDK momenteel met een lange marge aan de leiding!