Eenvoudige robotkalibratie voor optimale prestaties

Het kalibreren van uw robot is essentieel als u optimale prestaties en nauwkeurigheid wilt bereiken. Maar hoe kunt u uw robot eenvoudig kalibreren zonder uw budget te verspillen aan dure en onnodige kalibratiediensten?

Zonder de juiste kalibratie werkt uw robot mogelijk niet zoals u verwacht. In extreme gevallen kan het zelfs zichzelf of andere objecten in zijn werkruimte beschadigen.

In dit artikel laten we zien hoe u snel een robot kunt kalibreren met behulp van eenvoudige kalibratietools, evenals de voordelen van het correct kalibreren van uw robot.

Met de juiste kalibratietools en -processen is het eenvoudig om de nauwkeurigheid van uw robot te verbeteren, terwijl u de veelgemaakte fouten vermijdt die mensen maken wanneer ze hun robot voor de eerste keer willen kalibreren.

Wat is Robot TCP-kalibratie en waarom is het belangrijk?

Robotkalibratie is het proces dat ervoor zorgt dat het coördinatensysteem van een robot nauwkeurig wordt uitgelijnd met het coördinatensysteem van zijn omgeving. Dit is belangrijk omdat de robot hierdoor nauwkeurig naar specifieke locaties binnen zijn werkruimte kan navigeren.

Zonder nauwkeurige kalibratie kan de robot uiteindelijk naar onbedoelde locaties in zijn werkruimte gaan of de kwaliteit van zijn taak verminderen.

Voordat u de beste optie voor u kunt kiezen, is het belangrijk om eerst het verschil te begrijpen tussen de 2 basistypes van robotkalibratie.

TCP versus volledige robotkalibratie: een veelvoorkomende verwarring

Bij RoboDK komen robotgebruikers vaak naar ons toe met verzoeken voor onze robotkalibratieservice. Dit is een voorbeeld van een volledige robotkalibratie. Het is ontworpen om eventuele onnauwkeurigheden in de fabricage van de robot zelf te corrigeren.

Voor de meeste robottoepassingen is volledige robotkalibratie gewoon niet nodig. Het is alleen nodig als uw robottoepassing een zeer hoge nauwkeurigheid vereist.

Een nuttiger en breder toepasbaar type kalibratie is Tool Center Point (TCP) kalibratie. Dit omvat het gebruik van een sneller, eenvoudiger en kosteneffectiever kalibratieproces om de nauwkeurigheid van uw robot tijdens offline programmeren te vergroten.

U kunt nauwkeurige TCP uitvoeren met een standaard kalibratietool, of zelfs zonder kalibratietool als u niet zo’n hoge nauwkeurigheid nodig heeft.

3 overtuigende voordelen van correct gekalibreerde robots

Waarom in de eerste plaats het Tool Center Point van uw robot kalibreren?

Er zijn een paar overtuigende voordelen aan het hebben van een goed gekalibreerde robot. U kunt deze voordelen zelfs behalen met eenvoudigere TCP-kalibratiemethoden met behulp van kant-en-klare tools.

Hier zijn 3 voordelen van het gebruik van dit type kalibratie:

 1. Verhoogde nauwkeurigheid voor uw toepassing — Programmeernauwkeurigheid is het grootste voordeel van TCP-kalibratie. Wanneer u een goed gekalibreerde robot naar een locatie in zijn werkruimte stuurt, zal hij zich naar precies die locatie verplaatsen.
 2. Minder slijtage aan robotgereedschap — Voor procestaken (waarbij de robot direct op het werkstuk werkt) kan een nauwkeurige plaatsing onnodige slijtage aan het gereedschap verminderen. Met robotachtige oppervlakteafwerking verlengt u bijvoorbeeld de levensduur van uw schuurmiddelen.
 3. Optimaal gebruik van uw robot — Out-of-the-box hebben robots een hoge herhaalbaarheid (ze gaan elke keer naar dezelfde locatie) maar een lage nauwkeurigheid (ze bewegen niet naar de exact geprogrammeerde locatie). TCP-kalibratie is een betrouwbare manier om ervoor te zorgen dat de robot zowel een hoge herhaalbaarheid als nauwkeurigheid heeft.

Er zijn verschillende oplossingen en tools voor robotkalibratie op de markt.

3 veelvoorkomende categorieën oplossingen die u kunt vinden zijn:

 1. Volledige robotkalibratieservices — Zoals hierboven uitgelegd, is deze service alleen nodig als u de nauwkeurigheid van uw robot wilt maximaliseren (vb. voor gedetailleerde montage, nauwkeurig lasersnijden). Voor de meeste robottoepassingen is dit niet nodig.
 2. Lasertrackers — Een van de meest nauwkeurige hulpmiddelen die u kunt gebruiken om het TCP van uw robot te kalibreren, is een lasertracker. Dit omvat het kopen of huren van dure lasertrackinghardware, maar het is een goede optie als u een zo hoog mogelijke TCP-nauwkeurigheid nodig heeft, zonder voor de volledige kalibratieservice te gaan.
 3. Kant-en-klare kalibratietools — Ten slotte gebruiken sommige TCP-kalibratieoplossingen eenvoudige, kant-en-klare meetinstrumenten, zoals TwinTool, die we hieronder introduceren.

Er zijn verschillende eigenschappen waar u aan moet denken wanneer u op zoek bent naar een TCP-kalibratieoplossing voor uw robot.

Eigenschappen om over na te denken zijn onder andere:

 • Nauwkeurigheid – Sommige kalibratieoplossingen zijn nauwkeuriger dan andere. Het is een goed idee om vooraf uw vereiste nauwkeurigheidsniveau te specificeren, om te voorkomen dat u wordt “verblind” door nauwkeurigheidscijfers die worden vermeld door leveranciers van oplossingen.
 • Prijs – Prijzen kunnen enorm variëren. Over het algemeen geldt: hoe gespecialiseerder de hardware, hoe hoger de kosten. Oplossingen die kant-en-klare componenten gebruiken, zijn over het algemeen kosteneffectiever en kunnen vergelijkbare prestaties leveren als duurdere oplossingen.
 • Compatibiliteit – Veel kalibratietools en -oplossingen zijn alleen compatibel met bepaalde robotmerken en -modellen. Hierdoor zijn ze minder flexibel dan andere oplossingen.
 • Makkelijk te gebruiken – Sommige kalibratietools vereisen zeer gespecialiseerde kennis en ervaring om te kunnen werken. Anderen zijn zo eenvoudig dat bijna iedereen ze kan gebruiken.

Het is duidelijk dat er verschillende opties zijn om het TCP van uw robot te kalibreren.

Maar wat als u gewoon op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om de tools van uw robot te kalibreren voor programmeren?

TwinTool is onze oplossing voor eenvoudige robot-TCP-kalibratie. Het is snel, gebruiksvriendelijk en nauwkeurig. Wat nog belangrijker is, is dat het compatibel is met een reeks kant-en-klare lineaire meters, die het gebruikt om de TCP-locatie van de robot te kalibreren.

Kijk voor meer informatie over TwinTool op onze productpagina.

Hoe ziet de kalibratieprocedure eruit met TwinTool?

Het proces is uiterst eenvoudig.

Er zijn slechts 4 eenvoudige stappen nodig om elke robot-TCP te kalibreren:

 1. Kies je robot uit de lijst met ondersteunde robots. TwinTool ondersteunt meer dan 700 robots uit de doos, dus uw robot is waarschijnlijk al inbegrepen.
 2. Verbind je robot. TwinTool maakt gebruik van een standaard USB-aansluiting.
 3. Sluit uw lineaire metersensor aan. De oplossing ondersteunt een reeks gangbare sensoren van grote merken.
 4. Beweeg de robot naar de sensor en start de kalibratieprocedure. De TwinTool-app leidt u en de robot vervolgens door het eenvoudige kalibratieproces.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *