Eindeloze automatisering: robots toepassen

De kans is groot dat u als fabrikant in ieder geval overweegt om uw productielijn te automatiseren. Het einde van uw productielijn is een ideale fase om robots te gebruiken… maar wat is de beste manier om automatisering aan het einde van de lijn toe te voegen?

Door automatisering aan het einde van uw lijn toe te voegen, kunt u de productie versnellen, knelpunten verminderen en een betere consistentie voor uw hele bedrijfsvoering bereiken.

Welke taken worden als einde van de lijn beschouwd? Dit hangt af van hoe je ze categoriseert. Maar verschillende algemene taken zijn zeer geschikt voor robotautomatisering.

In dit artikel onderzoeken we hoe bedrijven vaak end-of-line-automatisering gebruiken, zodat u kunt beslissen of dit geschikt is voor uw bedrijf.

Wat is het einde van de productielijn?

Nee, het “einde van de lijn” is geen beschrijving van een bedrijf dat de wereldwijde pandemie van 2020 niet heeft doorstaan.

Hoewel we de uitdrukking “einde van de lijn” vaak figuurlijk gebruiken om iets aan te duiden dat niet meer functioneert, heeft het in de productie een meer positieve betekenis.

In de context van processtroom door een faciliteit betekent “einde van de lijn” elk proces dat u uitvoert net voordat uw producten uw faciliteit verlaten.

Levering van pakketten, transportsysteemconcept voor pakketten, kartonnen dozen op transportband in magazijn. Magazijn met kartonnen dozen binnen op pallets rekken. Enorm modern magazijn. 3D Illustratie

Er is geen strikte afbakening tussen het al dan niet tellen van een proces als einde van de lijn. Een voorbeeld hiervan zijn verpakkingen. Je zou kunnen zeggen dat alle verpakkingsstappen het einde zijn. Of u kunt de primaire verpakking (waar uw “onbewerkte” producten in hun eerste verpakking gaan) beschouwen als een eerder proces, maar bijvoorbeeld palletiseren als een eindproces.

Waarom bedrijven automatisering aan het einde van de lijn gebruiken

De markt voor end-of-line automatisering groeit momenteel aanzienlijk. Met name bedrijven in Azië-Pacific-landen zoals India, China en Maleisië hebben dit type automatisering snel toegepast om arbeidstekorten tegen te gaan en hun kosten te optimaliseren.

Enkele goede redenen waarom u zou kunnen overwegen om end-of-line-automatisering toe te voegen, zijn:

  • Stelt u in staat om u gemakkelijker aan te passen aan veranderende markteisen.
  • Maakt beter gebruik van uw personeel en hun vaardigheden.
  • Voorkomt dat het einde van de lijn een bottleneck vormt, wat uw algehele productiviteit verbetert.
  • Stelt een consistent tempo in voor uw gehele productieworkflow.
  • Houdt u competitief. Uw concurrenten maken waarschijnlijk al gebruik van end-of-line-automatisering.

5 soorten end-of-the-line automatiseringsoplossingen

U kunt robotautomatisering toepassen op bijna elke taak aan het einde van de lijn. Denk aan de taken die momenteel knelpunten in uw bedrijf veroorzaken of waarvoor u moeite heeft om mensen te vinden om uit te voeren.

Hier zijn 5 taken die vaak als end-of-line worden beschouwd en perfect zijn voor robots:

1. Inspecties

Inspectie is een essentiële stap om de hoge kwaliteit van uw producten te waarborgen. Het probleem is dat inspectie veel tijd kost, de verzending vertraagt ​​en “de inspectieknelpunt” veroorzaakt.

Inspectie is er in vele vormen, van eenvoudige visuele inspectie tot 3D-scanning. Door robots toe te voegen, wordt de vertraging verminderd en kunnen uw inspectie-engineers producten sneller verwerken.

2. Producttesten

Een andere kwaliteitsborgingstaak, producttesten, is waar u uw producten actief test op defecten. Veelvoorkomende taken zijn testen van knoppen en gebruikersinterfaces, stresstesten van behuizingen en functionele testen.

Een veel voorkomende robottoepassing in deze categorie is het elektronisch testen van producten.

3. Verpakking

Er zijn verschillende soorten verpakkingstaak die u aan het einde van de regel kunt tegenkomen. We verdelen deze vaak in primaire, secundaire en tertiaire verpakkingsactiviteiten.

Robotautomatisering is perfect voor verpakkingstaken en is een van de belangrijkste toepassingsgebieden in onder andere de farmaceutische industrie.

4. Etikettering

Etiketteren is vaak een noodzakelijke stap voordat u uw producten naar klanten kunt verzenden. Maar handmatige labelprocessen zijn vaak traag, inefficiënt en foutgevoelig.

Geautomatiseerde etikettering is een perfecte oplossing om de kwaliteit en snelheid van etikettering aan het einde van de lijn te verbeteren. U heeft de keuze tussen conventionele etiketteringsautomatisering en de meer flexibele gerobotiseerde etikettering.

5. Palletiseren

Palletiseren is vaak het laatste einde van de lijn voordat uw producten uw faciliteit verlaten. Het gaat om het rangschikken en stapelen van verpakte artikelen op pallets.

Palletiseren is momenteel een extreem populaire taak voor robotautomatisering. Het is een saaie en repetitieve taak waarbij zware voorwerpen moeten worden opgetild. Daardoor is het schadelijk voor de mens, maar perfect voor een robot.

Met de RoboDK palletiseerplug-in is het eenvoudiger dan ooit om uw robot te programmeren voor een palletiseertaak.

Welk type end-of-the-line-automatisering is het beste voor u?

Welke eindtaak moet u in uw bedrijf automatiseren?

Ten eerste is het een goed idee om stadia aan het einde van de lijn te identificeren die het meeste baat zouden hebben bij verbetering. Zijn er taken die er vaak voor zorgen dat uw producten uw faciliteit niet verlaten?

Vraag je teamleden welke taken ze het liefste doen. Deze kunnen een geweldige kandidaat zijn voor robotautomatisering. Mensen zullen blij zijn dat ze die taak niet meer zelf hoeven uit te voeren en een robot sneller met enthousiasme ontvangen.

Voorbeeld: uw eerste end-of-line verpakkingsautomatisering

Een goed voorbeeld van een waardevolle eerste taak voor automatisering aan het eind van de lijn is verpakken.

Als robottoepassing vallen verpakkingstaken vaak onder de categorie ‘pick and place’. De robot pakt een item op van het ene deel van zijn werkruimte en verplaatst het naar een ander.

Pick and place taken zijn zeer eenvoudig uit te voeren met een robot. Je kunt ook extra processen, zoals labelen en volgen, aan dezelfde robottaak toevoegen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *