Elektronische producttesten met robots

Wilt u de productiviteit van uw gehele elektronische productieproces verbeteren?

Het elektronisch testen van producten is voor veel bedrijven een bottleneck. Testen is een essentiële stap om de productkwaliteit te waarborgen, maar het kost ook veel tijd. Als taak zonder toegevoegde waarde kan dit het moeilijk maken om te verbeteren.

Efficiënt testen realiseren is een uitdaging voor veel elektronicafabrikanten.

Zoals de EETimes enkele jaren geleden meldde “Tenzij het verificatieknelpunt wordt opgelost, zullen de kosten van toekomstige elektronische systemen omhoogschieten.” Hoewel het artikel specifiek verwees naar System-on-Chip (SoC)-verificatie, is dit knelpunt nog steeds aanwezig in de elektronica-industrie.

Robots kunnen een zeer effectieve methode zijn om een ​​efficiënter producttestproces te realiseren.

Robots zijn niet alleen voor productietaken

Je zou kunnen aannemen dat robots het beste zijn in productietaken.

Het is zeker waar dat robots vaak worden gebruikt voor procestaken in de elektronicaproductie. Taken als het assembleren van printplaten, solderen en lijm doseren worden in de industrie steeds vaker uitgevoerd door robots.

Het feit dat robots van oudsher worden gebruikt voor productie betekent echter niet dat ze niet geschikt zijn voor andere soorten taken.

Het testen van producten met robots is nog vrij ongebruikelijk in de elektronica-industrie. Maar het kan een zeer nuttige taak zijn voor bedrijven die de algehele productiviteit van hun faciliteiten willen verhogen.

5 soorten producttesten geschikt voor robots

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten producttesten. Uw specifieke processen zijn al dan niet te automatiseren met een robot.

Hier zijn 5 soorten producttestprocessen die robots kunnen automatiseren:

1. Functioneel testen van knoppen en touchscreens

In tegenstelling tot andere vormen van testen, kunnen robots menselijke acties nauwkeurig nabootsen. Dit maakt ze perfect voor het functioneel testen van fysieke gebruikersinterface-elementen, zoals knoppen of touchscreens.

U kunt bijvoorbeeld een touchscreen-pen aan de robot toevoegen en deze zal het scherm bedienen zoals een mens dat zou doen.

2. Stresstesten van elektronische behuizingen

Elektronische producten die zijn ontworpen om robuust en slijtvast te zijn, moeten stresstests ondergaan.

Robots kunnen de soorten stress nabootsen die het apparaat in het echte leven zal ervaren, waardoor ze perfect zijn voor dit soort testen.

3. Machinaal onderhoud van producttestmachines

Natuurlijk zijn er al veel speciale producttestmachines op de markt. Je gebruikt er waarschijnlijk al een paar. Je hoeft niet alles weg te gooien om robots te gebruiken!

Een machinebehandelende robot kan de repetitieve taak van het laden en lossen van uw bestaande producttestmachines uit de handen van een menselijke arbeider wegnemen, waardoor ze meer taken met toegevoegde waarde kunnen uitvoeren.

4. Visuele inspectie met camera’s of sensoren

Misschien omvat uw testproces het analyseren van visuele beelden van uw elektronische producten of het testen ervan met andere sensoren. Het verzamelen van deze gegevens is lastig voor uw inspectie-engineers. Het zou beter zijn om hun tijd te besteden aan het analyseren van de verzamelde gegevens.

Robots zijn een geweldige optie om deze sensorgegevens te verzamelen en helpen de inspectieknelpunt te verminderen.

5. Sonde-inspectie

Continuïteitstesten en andere soorten sonde-inspectie maken vaak deel uit van de testprocedure bij de fabricage van elektronica. Dit kan een saaie taak zijn voor mensen, die ook inconsistenties in het testen kunnen introduceren.

Een robot uitgerust met een testsonde biedt een veel consistentere benadering van het testen van elektronica.

Een goede reden om robots te gebruiken voor het testen van elektronische producten

Hoewel geautomatiseerde verificatie gebruikelijk is bij softwareontwikkeling en SoC-ontwerp, zijn andere aspecten van het testen van elektronische producten van oudsher moeilijker te automatiseren.

Zoals u in de bovenstaande lijst kunt zien, kunt u met robotica veel meer soorten producttesten automatiseren dan in het verleden mogelijk was.

Maar er is één belangrijke reden waarom het testen van elektronische producten beter is met een robot dan met menselijke werknemers…

Testen vereist repetitieve consistentie en mensen zijn niet consistent.

Wij mensen blinken uit in taken waarbij onze cognitieve vaardigheden betrokken zijn. We zijn niet echt goed in taken waarbij we elke keer exact dezelfde fysieke beweging moeten uitvoeren.

Robots daarentegen zijn buitengewoon consistent.

Nog 3 goede redenen om gerobotiseerde producttests te gebruiken

Naast de consistentievoordelen zijn er nog 3 redenen waarom robots beter zijn in het testen van elektronische producten dan mensen:

1. Zorgt voor optimalisatie van het testproces

Dankzij de hoge herhaalbaarheid van robots kunt u uw producttestprocessen in de loop van de tijd blijven optimaliseren. Zelfs het aanbrengen van een kleine verbetering in het proces kan in de loop van de tijd enorme tijdsbesparingen en prestatieverbeteringen opleveren.

2. Consistentere gegevensverzameling

Naast het opsporen van kwaliteitsproblemen voordat de producten uw faciliteit verlaten, is een enorm voordeel van het testen van producten de gegevens die u verzamelt. Met deze gegevens kunt u fouten herleiden tot de bron en de algehele kwaliteit van uw producten verbeteren. Robots produceren veel consistentere gegevens dan mensen, waardoor de gegevens nuttiger zijn.

3. Betere rapportage van storingen

De verbeterde consistentie van verzamelde gegevens maakt het ook veel gemakkelijker om fouten te melden. Bij het verzamelen van menselijke gegevens heb je altijd onzekerheid of de fouten correct zijn vastgelegd. Met een robot weet je zeker dat datapunten consistent worden vastgelegd.

Een sleutelfactor voor het succesvol testen van elektronische producten met robots

Als u uw elektronische producttesten met een robot wilt verbeteren, is er één factor die veel bedrijven over het hoofd zien: robotprogrammering.

Het gebruik van de juiste programmeertool kan de inzet van de robot versnellen, de onderhoudbaarheid van de robotcode verbeteren en de flexibiliteit van uw testcel voor robotproducten vergroten.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *