Etiketteringsautomatisering: robots om etiketten aan te brengen?

Handmatige labelprocessen zijn traag, inefficiënt en foutgevoelig.

Zou etiketteringsautomatisering een goede optie kunnen zijn om het proces te verbeteren? Zo ja, zouden robots dan een goede aanpak kunnen zijn?

Is het überhaupt mogelijk om een ​​labeltaak te automatiseren met een robot?

Etikettering is een essentiële taak in veel productie- en verpakkingsprocessen. Of u nu uw afgewerkte producten labelt voor verzending of u trackinglabels toevoegt tijdens het productieproces; het is waarschijnlijk dat uw bedrijf elke dag veel labels toepast.

Het probleem is dat handmatig labelen een zeer inefficiënt proces is. Mensen kunnen uiteindelijk uren van hun dienst doorbrengen met het plakken van etiketten op producten en werkstukken.

Handmatig labelen is niet alleen een slecht gebruik van de tijd van mensen, maar het leidt ook tot fouten die kunnen leiden tot nalevingsproblemen en het onjuist volgen van producten.

Automatisering is een beproefde oplossing om etiketteringsprocessen te verbeteren. Welk type etiketteringsautomatisering is geschikt voor u?

Welke opties zijn beschikbaar voor etiketteringsautomatisering

Als u hebt besloten om etiketteringsautomatisering in uw activiteiten te introduceren, vergelijkt u waarschijnlijk de verschillende opties op de markt.

Er zijn twee hoofdcategorieën oplossingen voor etiketteringsautomatisering.

Dit zijn:

  1. Automatisering van conventionele etikettering — Volautomatische etiketteermachines zijn vaak groot, duur en inflexibel. Gewoonlijk is elke machine ontworpen voor slechts één type labeltaak. Het kan deze taak uitvoeren met zeer hoge doorvoersnelheden. Hierdoor is dit type geautomatiseerde etiketteermachine alleen echt geschikt voor massaproductieomgevingen.
  2. Automatisering van gerobotiseerde etikettering — Een nieuwere benadering van geautomatiseerd labelen is om robots in het proces op te nemen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit bij de taak en maakt etiketteringsautomatisering mogelijk voor een groter aantal bedrijven. Er zijn twee hoofdbenaderingen voor geautomatiseerd labelen met een robot (zie hieronder).

Binnen beide categorieën zijn er veel verschillende systemen op de markt. Welk systeem u kiest, hangt af van uw specifieke behoeften. Maar eerst moet u beslissen of u kiest voor een conventioneel of een gerobotiseerd proces.

Etiketteringsautomatisering met robots?

Robotic labeling is een vrij nieuwe benadering van labelautomatisering.

U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom u voor deze taak een robot zou kiezen, aangezien robots meestal worden geassocieerd met taken als pick-and-place of palletiseren.

4 redenen om etikettering te automatiseren met een robot

Er zijn enkele zeer goede redenen om te kiezen voor geautomatiseerde etikettering.

Enkele van de meest dwingende redenen om een ​​robot te gebruiken zijn:

  1. Flexibele arbeidsbesparing — Nieuwe mensen aannemen is duur. Het toevoegen van arbeidskosten is zinvol voor die hoogwaardige taken die het beste gebruik maken van de vaardigheden van mensen. Labelen is echter geen taak met toegevoegde waarde. Een etiketteerrobot is vaak een veel betere oplossing en is flexibeler als er een fluctuerende vraag naar de taak is
  2. Verhoogde doorvoer — Robots kunnen de doorvoer van uw etiketteerproces aanzienlijk verhogen in vergelijking met handmatige etikettering. Sommige robots zijn veel sneller dan mensen bij de taak en bijna alle robots kunnen 24 uur per dag werken, wat de doorvoer op de lange termijn drastisch verbetert.
  3. Consistente labelplaatsing — Tijdens een lange dienst maken mensen fouten bij het plaatsen van etiketten. Robots zijn zeer consistent en zullen dus de kwaliteit van de labeltaak verbeteren. Als u uw robot correct heeft geprogrammeerd, kan het aantal fouten tot nul worden teruggebracht.
  4. Afvalvermindering — Minder etiketteringsfouten betekenen ook minder verspilling. Robots kunnen zowel het aantal verspilde labels verminderen als de productverspilling verminderen die wordt veroorzaakt door nalevingsproblemen als gevolg van verkeerd geplaatste trackinglabels.

Hoe u uw robot voor etiketteringsautomatisering programmeert

Voordat u uw labelrobot inzet, is het belangrijk om na te denken over hoe u de robot gaat programmeren.

Conventionele robotprogrammering is moeilijk en vereist aanzienlijke expertise op het gebied van robotica. Wanneer u echter de juiste robotprogrammeersoftware gebruikt, kan programmeren snel en eenvoudig zijn; zelfs als je geen eerdere ervaring hebt met robotica.

We raden aan om goede offline programmeersoftware te kiezen, omdat dit u de meeste flexibiliteit bij het programmeren geeft.

U heeft 2 mogelijkheden om een ​​etiketteerrobot te programmeren met behulp van offline programmeersoftware:

Optie 1: machine onderhoudt een etiketteermachine

Misschien gebruikt u al een semi-automatische etiketteermachine voor uw etikettering. Dit is een machine waarbij uw operator het te labelen object naast de machine plaatst en op een knop drukt om het label aan te brengen.

In dit geval kan een robot het object oppakken en bij de halfautomatische etiketteermachine houden. Een bedrijf gebruikte deze aanpak in een demo om gepersonaliseerde stickers op plastic drinkbekers aan te brengen.

In dit geval zou u de robot programmeren om de pick-and-place-beweging uit te voeren en vervolgens I/O-signalen gebruiken om de labelmachine te activeren in plaats van de knop met de hand in te drukken.

Optie 2: rechtstreeks labelen met de robot

De tweede benadering is om een ​​labeltool rechtstreeks op het uiteinde van de robotarm te bevestigen. Dit maakt de aanpak vergelijkbaar met een mens die een draagbare labeltool bedient.

In dit geval voegt u de labeltool toe als tool in uw offline programmeersoftware. U kunt heel snel nieuwe tools toevoegen als u RoboDK gebruikt. Vervolgens programmeer je de robot om naar de locatie van elk object te gaan en activeer je de labeltool.

Test nu uw etiketteringsproces met een robot

Wilt u uw labeltaak testen met robotautomatisering voordat u uw robot aanschaft?

U kunt dit heel eenvoudig doen in RoboDK. Kies gewoon een gratis proefexemplaar als u deze nog niet gebruikt en voeg uw labelrobot toe aan de simulator.

Hiermee kunt u de toepassing in een simulatie testen voordat u zich verbindt tot de aanschaf van de fysieke robotcel.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *