Generatieve AI in 2023: wat mag worden verwacht?

In het jaar 2022 was de wereld getuige van een reeks revolutionaire innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning. Bedrijfsreuzen zoals Meta, Microsoft en Google ontwikkelden cruciale verbeteringen waarmee ze versierd waren AI-technologievan generatieve AI tot kwantumcomputing.

Een van de belangrijkste doorbraken die voor het voetlicht kwam, was HyperTreeProofSearch, ook wel bekend als HTTPS door Meta. Het hielp bij het oplossen van de problemen van de Internationale Wiskunde Olympiade. Evenzo werden de DeepMind en ESMFold van respectievelijk Alpha Fold en Meta ingezet voor het voorspellen van eiwitvouwen. Trouwens, Google kwam ook met DeepNull, dat de associatie modelleerde die covariate effecten tussen fenotypes verbond en de Genome-Wide Association Studies of GWAS verbeterde.

De lijst met dergelijke ontwikkelingen is lang, wat aangeeft dat er in 2023 veel is om naar uit te kijken met betrekking tot generatieve AI. Deze blog accentueert de waarschijnlijke trends voor het komende jaar die elke AI-liefhebber zou moeten weten!

Voor de onervarenen is generatieve AI de volgende stap in machine learning. Het is een proces waarbij algoritmen worden gebruikt om gegevens te genereren die mensen kunnen gebruiken. De modellen van generatieve AI zijn uitzonderlijk veelzijdig en bevatten inhoud zoals afbeeldingen, spraakopnamen, e-mails, lange tekstformaten, inhoud van sociale media, gestructureerde gegevens en programmacode. Ze kunnen nieuwe inhoud, samenvattingen, vertalingen, antwoorden op vragen, video’s en sentimentbeoordelingen bieden.

4 generatieve AI-trends geprojecteerd voor 2023

In 2021 bedroeg de waardering van de wereldwijde markt voor generatieve AI $ 8,12 miljard en zou naar verwachting de grens van $ 63,05 miljard tegen 2028. Een CAGR van maximaal 33,7% wordt verwacht over de voorspelde duur van 2022 tot 2028. De generatieve AI-trend zal een substantiële impact hebben op medicijnontdekkingen, financiële diensten, de materiaalwetenschapsindustrie en nog veel meer. De hieronder genoemde zijn een paar trends die waarschijnlijk zijn;

1. Generatie van tekst naar afbeelding en meer

Het genereren van tekst naar beeld was een van de meest gewilde trends van 2022. Liefhebbers keken naar modellen als Midjourney, DALL-E en Stable Diffusion om te experimenteren met AI voor het genereren van kunst. Geleidelijk ging het van tekst naar afbeelding en vervolgens van tekst naar video. Nu kan 2023 getuige zijn van elke trend dankzij de snelle ontwikkeling van 3D-modellen.

De reden achter de toename van de tekst-naar-alles-trend zou kunnen zijn dat de taalmodellen vooruitgaan, samen met de verbetering van de verspreidingsmodellen. De breed toegankelijke datasets maken de modellen van generatieve AI meer opblaasbaar.

2. Verfijning van SLM’s en LLM’s

De ChatGPT werd geprezen om zijn uitzonderlijke; gespreksbekwaamheid. Het is ontwikkeld op GPT-3 door OpenAI en bevat ongeveer 176 parameters die op de grotere schaalmodellen liggen. Er zijn echter veel andere LLM’s op de markt met 2x, 3x of zelfs 10x parameters in vergelijking met GPT-3. Toch zijn de modellen van Meta en DeepMind met slechts de helft van het aantal parameters of SLM’s GPT-3 voorbijgestreefd op taken als voorspellen en logisch redeneren.

Naast de verkleining van de modellen, wordt voorspeld dat een groter model, zoals GPT-4 met meer dan 100 biljoen parameters, in 2023 zal verschijnen. Deze sprong zou behoorlijk groot kunnen zijn, aangezien het bestaande grootste model het Switch Transformer Model van Google is. , met 1,6 biljoen parameters. Aan de andere kant zou de verfijning van de huidige modellen voor betere voorspelbaarheid en latentie om bepaalde doeleinden te dienen de komende jaren prominenter kunnen zijn. Zo is de GPT-3 verfijnd door OpenAI via de DaVinci-update.

3. Betrouwbaarheid op supercomputers

De behoefte aan supercomputers is enorm gestegen door een toename van generatieve modellen en datasets. Bovendien heeft de evolutie van FastSaaS de vraag naar beter presterende computers verder doen toenemen. Onlangs hebben Microsoft en NVIDIA samengewerkt om Quantum-2 te ontwikkelen, een cloudgestuurd supercomputerplatform.

Tesla volgde een soortgelijk pad en introduceerde ook zijn allereerste supercomputer, Dojo, helemaal opnieuw gemaakt met behulp van Tesla’s chips. In de nabije toekomst kan het ook toegankelijk worden voor zakelijke consumenten. Met de nieuwe innovaties op komst zou 2023 een belangrijk jaar kunnen worden voor de bloei van supercomputers.

4. Een combinatie van traditionele en kwantumcomputing

Naarmate grote technologiebedrijven zoals Microsoft, NVIDIA en Google hun hardware-ondersteuning uitbreiden naar de cloud, kunnen er meer innovaties rond kwantumcomputing plaatsvinden. Het stelt kleine technologiebedrijven in staat om de modellen van AI en ML te trainen, onderzoeken en ontwikkelen zonder zware hardware. Andere domeinen, zoals financiële dienstverlening en gezondheidszorg, zouden de belangrijkste kunnen zijn om van deze technologie te profiteren.

In een experiment werd een kwantumcomputer gekoppeld aan de snelste supercomputer van Europa om traditionele en kwantumcomputing samen te smelten voor een snellere oplossing van problemen. NVIDIA heeft ook Quantum Optimized Device Architecture (QODA) gelanceerd, dat een voorbeeld is van hybride kwantum-traditionele computers.

Wat zijn de vaardigheden die nodig zijn om carrière te maken in de generatieve AI?

Generatieve AI is een vakgebied dat zich richt op het ontwerpen, implementeren en bestuderen van systemen die nieuwe inhoud kunnen creëren als reactie op gebruikersinvoer of andere prikkels. De meest essentiële AI-vaardigheden die men nodig heeft, zijn datamining, probleemoplossing, analytisch denken, natuurlijke taalverwerking en data-interpretatie. Evenzo is een achtergrond in programmeertalen zoals Python en Java en ervaring met deep learning-modellen ook noodzakelijk.

Hoe kun je jezelf bijscholen als AI-aspirant?

Een AI-certificering is een uitstekende manier om je kennis over het onderwerp en je vaardigheden te verfijnen. Het biedt werkgevers ook een manier om de best gekwalificeerde kandidaten te vinden, vooral in het geval van AI-banen waar veel sollicitanten met vergelijkbare kwalificaties zijn.

De laatste woorden

Van het opnieuw uitvinden van de hybride computermodellen tot het ontwikkelen van kleinere chips om supercomputers te laten draaien, de uitvindingen die plaatsvinden in het segment van generatieve AI zijn ontelbaar. Dit tempo zal zich in 2023 voortzetten, met meer van dergelijke innovaties door de toonaangevende technologiebedrijven die op weg zijn om opnieuw uit te vinden wat op AI gebaseerde technologie zou kunnen doen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *