Het perfecte recept om de beste WhatsApp-berichtsjablonen te maken

Ontwerp effectieve WhatsApp-berichtsjablonen die in één keer worden goedgekeurd met deze alles-in-één gids.

WhatsApp is erg kieskeurig over het soort ervaring dat u als bedrijf aan uw gebruikers levert. Van ervoor zorgen dat gebruikers alleen de informatie ontvangen waarvoor ze toestemming hebben gegeven tot het controleren van wat u naar hen verzendt, WhatsApp vereist dat bedrijven zich aan haar beleid houden. Een daarvan is het maken van berichtsjablonen die snel worden goedgekeurd door WhatsApp. In deze blog leggen we alles uit waar je rekening mee moet houden bij het maken van WhatsApp-berichtsjablonen voor je bedrijf.

Wat zijn WhatsApp-berichtsjablonen?

Berichtsjablonen op WhatsApp zijn berichtformaten die bedrijven kunnen gebruiken om berichten naar hun gebruikers te sturen zodra ze zijn goedgekeurd. U kunt deze sjablonen naar gebruikers sturen zodra ze zich expliciet hebben aangemeld om communicatie van uw bedrijf te ontvangen.

Voordat u sjablonen gebruikt om met gebruikers te communiceren, moet u deze ter goedkeuring indienen bij WhatsApp. De app beoordeelt elke sjabloon en keurt deze goed of af binnen een periode van 48 uur. Het goedkeuringsproces zorgt ervoor dat bedrijven hun klanten niet spammen met promotionele inhoud. (WhatsApp staat ENKELE promotionele sjablonen toe, we zullen ze later in de blog bespreken)

U kunt het gebruiken om informatie door te geven aan (potentiële) klanten nadat WhatsApp dit heeft goedgekeurd. U kunt deze berichtsjablonen gebruiken om een ​​gesprek op gang te brengen, wat leidt tot meer betrokkenheid en meer zaken voor een bedrijf.

WhatsApp-sjablonen gebruiken plaatsaanduidingswaarden in hun originele versies, die kunnen worden vervangen door dynamische inhoud. De tijdelijke aanduidingen worden aangegeven tussen dubbele accolades ({{…}}).

U kunt WhatsApp-berichtsjablonen, ook wel zeer gestructureerde berichten (HSM’s) genoemd, gebruiken om zakelijke communicatie te standaardiseren voor bijvoorbeeld:

 • Afspraak herinneringen
 • Vraag resoluties
 • Betalingsupdates
 • Verzend- en bezorginformatie
 • Wachtende aanbiedingen, enzovoort.

WhatsApp brengt bedrijven kosten in rekening voor het verzenden van sjabloonberichten. Eerder bracht WhatsApp bedrijven kosten in rekening op basis van het aantal berichten/meldingen dat naar gebruikers werd verzonden. Maar vanaf 1 februari 2022 schakelde WhatsApp over van op notificaties gebaseerde prijzen naar een op conversaties gebaseerd prijsmodel. De nieuwe prijsstelling is afhankelijk van bepaalde factoren.

Hier is alles wat je moet weten over de nieuwe WhatsApp Business Pricing.

WhatsApp-bericht- en meldingscategorieën

U kunt verschillende categorieën berichten automatiseren met behulp van sjablonen. Grofweg zijn deze meldingscategorieën als volgt in te delen.

 1. Accountupdate: geef waardevolle informatie over gebruikersaccounts en eventuele updates of wijzigingen die daarmee verband houden.
 2. Waarschuwingsupdate: stuur waarschuwingen over belangrijk nieuws of beleidswijzigingen.
 3. Afspraakupdate: herinner gebruikers aan, bevestig of update gebruikers over aanstaande afspraken, of stuur vervolginformatie over eerdere afspraken.
 4. Auto-Reply: stuur automatische antwoorden wanneer uw bedrijf offline is of niet kan reageren.
 5. Probleemoplossing: antwoord op vragen, zorgen en klachten van uw klanten.
 6. Betalingsupdate: Stuur updates over bevestigde, lopende of mislukte betalingen.
 7. Personal Finance Update: stuur credit-, debet- en huidige saldo-updates.
 8. Boekingsupdate: Stuur updates over boekingsinformatie, zoals tickets, reserveringen, hotels, etc.

Berichtsjablonen maken en ter goedkeuring indienen

WhatsApp definieert berichtsoorten op twee manieren.

 • WhatsApp-sessieberichten of chatberichten worden verzonden en ontvangen nadat een gebruiker een gesprek met een bedrijf is begonnen. De sessie duurt 24 uur vanaf de eerste reactie die het bedrijf aan de gebruiker geeft. WhatsApp brengt geen kosten in rekening voor vervolgberichten als een klant binnen 24 uur na je eerste bericht reageert.
 • WhatsApp-sjablonen worden gebruikt wanneer het bedrijf het gesprek start en moeten vooraf worden goedgekeurd met de app. Zoals hierboven vermeld, zijn sjabloonberichten betalend.

Sjabloonberichten moeten worden goedgekeurd door WhatsApp voordat je ze naar je klanten kunt sturen. Nadat uw sjabloon is goedgekeurd, kunt u deze echter niet meer bewerken. Terwijl u wacht op goedkeuring, kunt u nog steeds sessieberichten verzenden. Om wijzigingen aan te brengen, moet u een nieuw sjabloon indienen.

Volg de onderstaande stappen om een ​​nieuw WhatsApp-berichtsjabloon te maken:

 1. Open WhatsApp Manager vanuit Bedrijfsmanager.
 2. Klik in het linkernavigatiemenu op Berichtsjablonen. (Kies in het geval van meerdere WABA’s uw vereiste account in het vervolgkeuzemenu)
 3. Klik Berichtsjabloon maken.
 4. Type A naam voor uw sjabloon alleen in kleine letters, cijfers en onderstrepingstekens en selecteer a Sjablooncategorie uit de vervolgkeuzelijst.
 5. Selecteer de taal.
 6. Vul de Berichtinhoud gedeelte door een toe te voegen optionele koptekst, berichttekst, optionele voettekst en optionele call-to-action-knoppen.
 7. Klik Aanvraag indienen om het sjabloon ter goedkeuring in te dienen.

U kunt de status van uw ingediende sjablonen bekijken in het scherm Berichtsjablonen. Na goedkeuring kun je een doelgroep aanmaken om het bericht naar door te sturen. Houd er rekening mee dat als uw sjabloonbericht een URL bevat, u ervoor moet zorgen dat de link een werkende bestemmingspagina heeft die naar uw bedrijf leidt. Ongeldige URL’s worden geweigerd door WhatsApp.

Hoe WhatsApp-berichtsjablonen te verwijderen

We weten dat WhatsApp je niet toestaat een sjabloonbericht te bewerken nadat het is goedgekeurd. Als u een sjabloon wilt bewerken, moet u deze eerst verwijderen en een nieuwe maken. U moet weten dat als een sjabloon eenmaal is verwijderd, u gedurende 30 dagen na verwijdering niet dezelfde sjabloonnaam kunt gebruiken om een ​​nieuwe te maken.

Volg deze stappen om een ​​berichtsjabloon uit uw profiel te verwijderen.

 1. Open WhatsApp Manager in Bedrijfsmanager.
 2. Klik op het tabblad Berichtsjablonen.
 3. Selecteer het pictogram “prullenbak” om het berichtsjabloon te verwijderen.
 4. Klik op Verzenden om de sjabloon permanent te verwijderen.

Als je de verwijderde sjabloon hebt gebruikt om een ​​bericht te verzenden dat momenteel niet is afgeleverd, probeert WhatsApp het de komende 30 dagen te bezorgen. Dit is de respijtperiode die WhatsApp biedt voor goedgekeurde sjablonen die worden gebruikt om berichten te verzenden die momenteel niet zijn afgeleverd. Als het bericht echter 30 dagen na verwijdering wordt verzonden, ontvangt de ontvanger het bericht niet en ontvangt het bedrijf de foutmelding ‘Structuur niet beschikbaar’.

Ideale voorbeelden van WhatsApp-sjablonen

Enkele acceptabele voorbeelden van WhatsApp-berichtsjablonen kunnen de volgende zijn.

 1. Beste {{naam}}. Welkom bij TravelWorld. Uw accountregistratie is gelukt. Bel voor meer informatie naar of stuur een e-mail naar . U kunt ook onze website bezoeken om uw bevestigingsdocumenten op te halen.
 2. Hallo {{naam}}. Uw betaling voor bestelnummer {{number}} is in behandeling. Klik op deze link om uw betaling af te ronden en uw bestelling te bevestigen.
 3. Hallo {{naam}}. Bedankt voor je bestelling {{number}} geplaatst op {{date}}. Je bestelling wordt verwerkt. We zullen u informeren zodra het is verzonden. Voor vragen of updates kunt u dit bericht beantwoorden met TRACK.

Goedkeuringscriteria voor sjabloonberichten

Een berichtsjabloon van WhatsApp Business wordt goedgekeurd als het aan bepaalde criteria voldoet. In principe moet de boodschap duidelijk, beknopt en waardevol zijn voor de gebruiker. Het mag niet promotioneel of louter marketinggerelateerd zijn.

In principe weigert WhatsApp berichtsjablonen die het volgende hebben:

 • Inhoud voor volwassenen
 • Meer dan vier opeenvolgende spaties in de sjabloon
 • Diergezondheidsproducten en verkoop
 • Gokken, alcohol of tabak
 • Aan drugs en drugsparafernalia gerelateerde inhoud of producten
 • Abonnementsberichten zoals nieuwe blogposts, nieuwsbrieven, enz.
 • Product gerelateerd aan defensie, wapens, explosieven, enzovoort

Tips voor het schrijven van goedgekeurde berichtsjablonen

Deze berichtrichtlijnen voor WhatsApp-sjablonen vergroten uw kansen om een ​​berichtsjabloon goedgekeurd te krijgen.

 • Uw sjablonen moeten beknopt zijn en een duidelijk doel hebben. Door het ontbreken van een doel lijkt het op spam, wat WhatsApp zeker zal afwijzen. Wees daarom duidelijk over het soort informatie dat u wilt opnemen.
 • Gebruik het juiste formaat, zoals dubbele accolades. WhatsApp wijst alle onjuiste formaten afOnjuiste formaten worden direct door de app afgewezen.
 • Kies de juiste categorie en taal, en voeg alle relevante details toe. Vergeet niet uw sjabloonnaam alleen in alfanumerieke tekens en onderstrepingstekens te schrijven.
 • WhatsApp API-sjablonen mogen geen grammaticale of spelfouten bevatten. Lees uw inhoud dus grondig na voordat u deze ter goedkeuring indient.
 • Als u een vervolgsjabloon schrijft, zorg er dan voor dat u duidelijke verwijzingen naar de vorige context opneemt, zodat uw gebruiker niet in de war raakt.
 • Laat uw sjabloon door vakgenoten beoordelen of controleren voordat u deze indient voor betere kansen op goedkeuring.
 • Gebruik het woord “feedback” in plaats van “enquête”, aangezien WhatsApp niet vriendelijk is als u enquêtes naar klanten stuurt.
 • Zorg ervoor dat alle berichten on-brand zijn en zijn afgestemd op het opgegeven onderwerp.
 • Probeer alle sjablonen transactioneel te houden, zoals orderbevestiging, verzendupdates, enz.
 • Hoewel u nu bepaalde promotionele inhoud kunt verzenden, moet u dit soort inhoud reguleren om te voorkomen dat u wordt getagd als spam.
 • Geef het mediatype op als uw berichtsjabloon media bevat zoals afbeeldingen, pdf’s, gif’s, video’s, enz.

Als ondanks het volgen van al deze normen het ontwerp van je WhatsApp-berichtsjabloon wordt afgewezen, kun je het herzien en opnieuw ter goedkeuring indienen.

Hoe afgewezen berichtsjablonen te herzien

Wanneer WhatsApp je zakelijke sjabloon afwijst, geeft het meestal een redencode voor afwijzing. Door dat te bekijken, kunt u beter begrijpen wat er aanstootgevend was in uw inhoud en hoe deze kan worden herzien om goedkeuring te krijgen.

U kunt op elk moment een herzien sjabloon indienen in plaats van het afgewezen sjabloon. Enkele redenen voor afwijzing kunnen zijn:

 • TAG_CONTENT_MISMATCH: Dit betekent dat uw sjablooncategorie of geselecteerde taal niet overeenkomt met de sjablooninhoud. Om dit op te lossen, kunt u een relevantere categorie selecteren of uw inhoud aanpassen om deze meer contextueel te maken.
 • INVALID_FORMAT: Als je opmaakelementen, zoals tijdelijke aanduidingen en variabelen, verkeerd zijn toegevoegd, weigert WhatsApp je sjabloon. Zorg ervoor dat u het juiste formaat en ontwerp gebruikt in uw inhoud.

Als uw sjabloon na het oplossen van deze problemen nog steeds niet is goedgekeurd, kunt u proberen meer details in de inhoud te geven. In het geval van langdurige afwijzingen, kunt u ook een ondersteuningsticket indienen, uw probleem aan WhatsApp uitleggen en hen vragen de sjabloon te heroverwegen.

Al je meest gestelde vragen over WhatsApp Business staan ​​hier!

Voorbeelden van afgewezen berichtsjablonen

In bepaalde gevallen zal WhatsApp hoogstwaarschijnlijk je berichtsjabloon afwijzen. Bekijk deze voorbeelden om meer te weten.

 • Hallo {{naam}}. Ik ben {{naam}} van . Ik wil u voor een beperkte periode enkele promotionele kortingen aanbieden op onze app. Om uw exclusieve producten en diensten te krijgen, kunt u op deze link klikken en een paar vragen beantwoorden. Maak je geen zorgen, we zullen je gegevens met niemand delen. (Dit sjabloon is dubbelzinnig. “Sommige kortingen”, “exclusieve producten en diensten” en “weinig vragen” zijn vage promotionele uitspraken die WhatsApp veroordeelt.)
 • Hallo {{naam}}. Wil je je abonnement op onze app activeren? Dat doe je hier snel en eenvoudig met een paar stappen. Open uw abonnement op {{link}} en geniet van alle voordelen met één tik. Neem contact met ons op voor meer informatie.
 • Hallo, {{naam}}. Ik ben van . Ik probeer je al een paar dagen per e-mail te bereiken om een ​​exclusieve deal te bespreken. Staat u mij toe enkele minuten met u te spreken om de details uit te leggen.

Niet-transactionele WhatsApp-sjabloonberichten

Vanaf september 2021 staat WhatsApp bedrijven toe om marketing- en promotie-inhoud te verzenden via WhatsApp-sjabloonberichten, onder voorbehoud van bepaalde beperkingen en best practices.

 • Net als bij transactionele sjabloonberichten, moeten uw gebruikers zich expliciet aanmelden om promotionele inhoud te ontvangen.
 • Je kunt nog steeds geen promotionele meldingen uitzenden.
 • De sjablooninhoud moet gepersonaliseerd zijn, waarde toevoegen aan de gebruiker en een duidelijke CTA bevatten.

Hoe een acceptabel gepersonaliseerde promotiesjabloon eruit zou zien

B: Hoi Maya. Gelukkigste terugkeer van de dag! Feest vandaag nog met 20% korting op de nieuwste aanwinsten van dit seizoen: hampershoes.com/birthday

[can we show an example of promotional template? It can be in the form of a creative]

Begrijp dat je berichtsjablonen nog steeds onder strikte controle van WhatsApp blijven om ervoor te zorgen dat ze het zakelijke en handelsbeleid van WhatsApp niet schenden.

Conclusie

WhatsApp-berichtsjablonen zijn een zegen voor bedrijven om klanten op een handig platform te bereiken. Met de hulp van WhatsApp-chatbot en conversatie-AI is het nu gemakkelijker dan ooit om op grote schaal contact te maken met consumenten, hun problemen onmiddellijk op te lossen en relevante updates te verstrekken zonder de vertegenwoordigers van de klantenondersteuning te belasten.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *