Blockchain is het nieuwe modewoord in de financiële wereld! Ontdek wat blockchain in het bankwezen is en hoe BFSI de nieuwe technologie gebruikt om zijn transacties te beveiligen.
De pandemie van het coronavirus heeft geresulteerd in een enorme toestroom van diensten die online functioneren! Traditionele fysieke instellingen zoals banken nemen nu hun toevlucht tot de online modus om de gezondheid en veiligheid van hun begunstigden te waarborgen.
De financiële dienstverlening verschuift nu naar digitale diensten met conversatiebankieren. Het maakt gebruik van technologieën zoals Blockchain en compileert het met Conversational AI Chatbots. Dit zorgt voor een vlottere werking en een enorm betere gebruikersinterface in toepassingen voor online bankieren!
Veel topbanken en financiële instellingen hebben al gebruik gemaakt van blockchains en AI-chatbots, zoals Erica van Bank of America, Amex Bot van American Express en EVA van HDFC Bank.
Laten we dieper ingaan op blockchain-technologie in financiële dienstverlening en hoe conversatie-AI-chatbots met blockchain een revolutie teweegbrengen in de BFSI-industrie.
Beveiligingsproblemen waarmee de BFSI-industrie te maken heeft
Elementen die iemands privacy en veiligheid offline kunnen bedreigen, doorbreken ook cyberspace. Met name de BFSI-sector heeft te maken met verschillende groeiende bedreigingen, zoals malware, ransomware, phishing-zwendel en identiteitsdiefstal. Conventionele databasebeheersystemen kunnen mogelijk onvoldoende bescherming bieden tegen deze problemen.
Blockchain is in dit scenario de beste oplossing vanwege de verschillende beveiligingsfuncties, zoals cryptografische codering en de vereiste van wederzijdse consensus om gegevens te wijzigen.
Een rapport van Santander stelt dat een sectorbrede implementatie van blockchain de infrastructuurkosten van banken als gevolg van effectenhandel, grensoverschrijdende betalingen en naleving van regelgeving met $ 20 miljard per jaar zal verminderen.
Wat is zelfs Blockchain?
Blockchains verwijzen naar digitale databases zonder autoriteit of macht die hun werking centraliseert. Decentralisatie houdt in dat de bevoegdheid voor besluitvorming en toezicht bij één entiteit ligt. Alle blockchain-gebruikers hebben dezelfde bevoegdheden over de informatie waartoe ze toegang hebben.
Het is een open grootboek dat transacties tussen meerdere partijen bijhoudt. Omdat gedistribueerde grootboeken werken als een platform van waarheid en vertrouwen, omdat het niet eenvoudig is om ze te hacken. Bovendien zorgt de fraudebestendige structuur ervoor dat alle tegenpartijen werken met de wetenschap dat ze allemaal werken met dezelfde structuur van de feitelijke financiële historie.
Een opeenvolging van transacties in een bepaalde volgorde verbindt de datablokken waaruit de blockchain bestaat. Blockchain in betalingen zorgt voor een snelle verwerking van financiële transacties.
Blockchain in het bankwezen kan de betrouwbaarheid en veiligheid van gegevens garanderen op manieren die met traditionele beveiligingspraktijken onvoorstelbaar zijn. Het is in opkomst als een van de belangrijkste technologische takken van deze tijd. Veel financiële en zakelijke topbedrijven hebben ervoor gekozen om blockchain te gebruiken om de handelsefficiëntie te verbeteren.
Blockchain in de banksector: wat is de prevalentie ervan?
In de BFSI-industrie gebruiken veel bedrijven deze technologie om B2B-betalingen in opkomende economieën te verbeteren.
Momenteel duurt het in de vereffeningssystemen van financiële instellingen gemiddeld 3 dagen om een overschrijving te vereffenen. Bestaande protocollen zoals SWIFT sturen alleen de orders voor transacties, en de rest van het proces gebeurt via tussenpersonen.
In feite wordt 60% van de B2B-transacties handmatig gedaan. Blockchain verkort deze hele procedure, waardoor directe transacties mogelijk zijn die worden vereffend en afgewikkeld zodra een betaling is gedaan.
Voor fondsenwerving zouden bedrijven die blockchain gebruiken in 2018 meer dan $ 4 miljard kunnen ophalen in Initial Coin Offerings of ICO’s in plaats van tokens.
Blockchain in het bankwezen vergemakkelijkt ook de transactie van effecten, zoals aandelen, krediet en grondstoffen. Het verwijdert de tussenpersonen bij de overdracht van activarechten, waardoor de kosten voor het uitwisselen van activa worden verlaagd. Het vermindert ook de instabiliteit van effectenmarkten. Het verplaatsen van effecten naar blockchain-grootboeken kan helpen om maar liefst 17 miljard USD te besparen op de verwerkingskosten van de wereldwijde handel.
Afgezien hiervan worden Blockchains in de financiële wereld tegenwoordig het meest gebruikt als onderdeel van verschillende cryptocurrency-systemen, zoals Bitcoin en Ethereum.
Blockchains worden gebruikt voor Non-Fungible Tokens (NFT’s), onroerend goed, het veilig houden van persoonlijke informatie, stemmen, logistiek, het beheer van welzijnsprogramma’s en het bijhouden van royalty’s van artiesten.
Hoe vindt een door Blockchain ondersteunde transactie plaats via AI-chatbots?
Cryptografie zorgt ervoor dat het blockchain-grootboek volledig veilig is. Elke transactie wordt correct geregistreerd op de blockchain met behulp van gecodeerde, onfeilbare gegevens. De betaling zal zichtbaar zijn in de grootboeken van de door blockchain ondersteunde balans van de bot. Zo heb je altijd bewijs, wat ervoor zorgt dat je niet van je geld wordt opgelicht.
De reden waarom chatbots en blockchain hand in hand kunnen gaan, is dat een chatbot het lange kronkelige proces van online transacties kan terugbrengen tot kleinere stappen. Een AI-bot kan uw transacties direct verwerken en uploaden naar de blockchain-database. Dit voorkomt dat u door meerdere autorisaties moet navigeren om toegang te krijgen tot uw financiën.
Een voorbeeld hiervan kan als volgt zijn. Stel dat u geld van een andere naar uw rekening wilt overboeken. De conversatie-chatbot helpt u daarbij en geeft u aanbevelingen op maat. Het zal de toegang tot uw bankgegevens vergemakkelijken, net zoals een ambtenaar bij een bank zou doen. Zodra de transactie is voltooid, voegt de blockchain de details van de transacties toe aan de grootboeken. De combinatie van de AI-chatbot en blockchain stroomlijnt dus het hele proces, waardoor het gemakkelijk en handig wordt.
Het beste van blockchain is dat als het record eenmaal is ingevoerd, het niet kan worden verwijderd of gemanipuleerd. In geval van geschillen in de toekomst kan het blockchain-grootboek gemakkelijk worden geraadpleegd om de feiten van de transacties te verifiëren.
Hoe maakt blockchain in het bankwezen transacties veiliger?
Zowel blockchain- als conversationele AI-chatbots worden steeds gewoner in de financiële sector. De meeste topbanken en BFSI-bedrijven zijn op de kar gesprongen en hebben deze technologieën in hun digitale platforms geïntegreerd.
Nu rijst de vraag; in plaats van te linken met een blockchain, waarom kunnen chatbots dan niet worden gebruikt zoals ze zijn? Het antwoord ligt in het beveiligingsdetail.
Met blockchain in het bankwezen is er altijd een consensusmechanisme dat zorgt voor overeenstemming, vertrouwen en veiligheid in het gedecentraliseerde computernetwerk. Dit betekent dat alle knooppunten van de blockchain exact dezelfde enkele geldige kopie van het record ertussen hebben. Hoewel iedereen de blockchain-items kan bekijken, is het bijwerken van records alleen mogelijk na consensus en medewerking van de meerderheid van de deelnemers.
Chatbots die niet met blockchain zijn geïntegreerd, kunnen mogelijk frauduleuze praktijken mogelijk maken. Omdat AI-chatbots voor de meeste mensen bijna bewust kunnen lijken, kunnen ze minder op hun hoede zijn en het slachtoffer worden van phishing-aanvallen.
De meer voorzichtige klanten die een online applicatie of website gebruiken om financiële transacties uit te voeren, zijn misschien niet bereid om gevoelige informatie aan bots toe te vertrouwen. Dit geldt met name wanneer de informatie betrekking heeft op financiële zaken zoals creditcardgegevens, bankrekeningnummer, enz.
Distributed Ledger-technologie
Aan de andere kant, als deze chatbot is gekoppeld aan een blockchain, houdt hij een goed grootboek bij van alle transactiegeschiedenissen. Niet alleen dat, het houdt de slagingspercentages bij in een openbaar zichtbare digitale database. Dit gebeurt met behulp van Distributed Ledger Technology (DLT). Dit bevordert op zijn beurt de transparantie en het vertrouwen bij klanten dat hun gegevens niet koste wat het kost zullen worden misbruikt. De datum, tijd en de unieke betalingsidentificatie worden allemaal systematisch vastgelegd in het DLT-systeem.
Blockchain in het bankwezen kan ook voorkomen dat consumenten dubbel geld uitgeven, omdat het een tijdstempelserver gebruikt, die een hash op elk transactieblok plaatst, en met dit record kan gewoon niet worden geknoeid.
Op een afsluitende noot
We leven tegenwoordig echt in het internettijdperk. Er is bijna niets waar we letterlijk niets aan kunnen doen. Onze smartphones, tablets, laptops en pc’s zijn onze toegangspoorten om de digitale ruimte te doorkruisen. We kunnen winkelen, browsen, verbinding maken, leren, bankieren en rekeningen betalen, allemaal vanaf deze apparaten die zo gegroeid zijn dat ze onze levensstijl bepalen.
Daarom hebben we onderzocht hoe Blockchain-technologie kan helpen om de talloze bedreigingen te stoppen die de normale werking van de BFSI-sector kunnen verstoren.
We kunnen dus zeggen dat blockchains in wezen een toekomstbestendige strategie voor klantenondersteuning zijn. Dit kan de veiligheid en beveiliging van gegevens in cyberspace effectief vergroten.