Hoe kunt u beslissen welke robotsimulator het beste is voor uw behoeften?
Zijn alle simulatoren hetzelfde? Of zijn sommige beter dan andere?
Hier is een no-nonsense gids voor het kiezen van de juiste robotsimulator voor jou.
Als je een robotsimulator overweegt, heb je je waarschijnlijk inmiddels gerealiseerd dat er veel opties zijn om uit te kiezen.
Robotfabrikanten hebben vaak een eigen simulator die alleen werkt met hun merk robot. Dan is er een duizelingwekkende reeks robotsimulators van derden, waarvan er vele behoorlijk op elkaar lijken. Bovendien zijn er een aantal niet-overeenkomende gratis simulators, waarvan sommige grote gebruikersbases hebben, maar er ondraaglijk ingewikkeld uitzien om te gebruiken.
En u moet de beste kiezen voor uw industriële toepassing!?
Je vraagt je misschien af of het wel een goed idee is om te investeren in een robotsimulator. Met zoveel opties die er zijn, lijkt de kans op het maken van een kostbare fout vrij groot.
In deze uitdagende situatie maken robotgebruikers vaak een fout.
De fout die mensen maken bij het kiezen van een simulator
Met zo’n enorm aantal opties springen mensen vaak over tot het nemen van een van de volgende beslissingen over welke robotsimulator ze moeten kiezen:
- Ze besluiten het gebruik van een robotsimulator helemaal op te geven.
- Ze gaan gewoon met de simulator van de fabrikant van hun robot.
Geen van deze reacties is de beste voor de behoeften van uw bedrijf.
Natuurlijk, als u uw toepassing niet echt hoeft te simuleren, kan de eerste optie geschikt zijn. Er zijn echter verschillende voordelen van simulatie en offline programmeren die u zou missen door voor deze optie te kiezen.
De tweede reactie – meegaan met de simulator van de fabrikant – is waarschijnlijk de grootste fout die mensen maken. Soms hebben mensen geluk en voldoen deze simulators aan hun behoeften, maar vaak proberen ze het simulatie-equivalent te doen van proberen een vierkante pin in een rond gat te passen.
Veelvoorkomende problemen met simulatoren van robotfabrikanten zijn:
- Ze zijn niet compatibel met andere robotmerken. Dit bindt je sterk om alleen dat robotmerk te gebruiken.
- Ze zijn vaak verrassend duur. Ondanks dat ze een “add-on” zijn voor de robot, kosten ze vaak meer dan simulators van derden met meer functies.
- Ze ondersteunen alleen de programmeertaal van de fabrikant en zijn dus niet flexibel.
- Hun kenmerken variëren enorm en ontbreken vaak op sommige gebieden. Het is een loterij hoe goed de simulator van een bepaalde fabrikant zal zijn. Als de simulator van je gekozen merk geen functie biedt die je nodig hebt, zit je vast.
Door de simulator van de fabrikant te kiezen, bent u gebonden aan slechts één optie. Als blijkt dat hun simulator niet aan uw behoeften voldoet, kunt u er weinig aan doen.
Programmeren zal daardoor complex, tijdrovend en kostbaar zijn.
De slimmere manier om een robotsimulator te kiezen
Dus, hoe moet je een robotsimulator kiezen?
Welke stappen kunt u nemen om ervoor te zorgen dat u een simulator krijgt die echt bij u past?
De dagen zijn voorbij dat slechts één stuk software voor alles als de “industriestandaard” werd beschouwd. Tegenwoordig kunt u de software kiezen die het beste bij uw specifieke situatie past.
Laten we eens kijken naar enkele overwegingen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u de robotsimulator kiest die uw leven gemakkelijker en niet moeilijker zal maken.
10 belangrijke overwegingen bij het kiezen van een robotsimulator
Hier zijn 10 belangrijke overwegingen die u moet maken voordat u een robotsimulator kiest:
1. Begin met het beoordelen van uw zakelijke behoeften
Niet elke robotsimulator zal voor iedereen geschikt zijn. Voordat u de verschillende beschikbare opties gaat bekijken, moet u duidelijk hebben hoe u de geschiktheid van elke simulator die u overweegt, gaat beoordelen.
Hoe gemakkelijk wilt u dat de simulator aan de slag gaat? Sommige simulatoren zijn gemakkelijker te gebruiken dan andere.
2. Doe onderzoek naar de opties
Het is meestal een goed idee om verschillende software-opties te bekijken voordat u een keuze maakt.
Let vooral op die simulators die functies bevatten die u nodig heeft voor uw toepassingen en die een verscheidenheid aan robotmerken ondersteunen.
Vergelijk elke simulator met behulp van de criteria die u in uw beoordeling hebt geïdentificeerd.
3. Zoek naar aanpassingsopties
Tenzij uw toepassing erg eenvoudig is, is het waarschijnlijk dat u de robotinstelling binnen uw simulatie wilt aanpassen, ook al is het maar een klein beetje. Sommige simulatoren maken maatwerk heel eenvoudig, terwijl andere het heel complex maken.
Zoek een simulator die maatwerk ondersteunt. Het ondersteunt waarschijnlijk vele programmeertalen en kan eenvoudig worden uitgebreid met plug-ins.
4. Wees op uw hoede voor gratis simulators
Er zijn een heleboel gratis robotsimulators beschikbaar. Sommige hiervan zijn behoorlijk krachtig en hebben speciale gebruikersbases.
Wees echter gewaarschuwd. De meeste gratis robotsimulators zijn niet geschikt voor industriële toepassingen. Ze hebben vaak een steile leercurve, bieden weinig ondersteuning en kunnen instabiel zijn.
Veel mensen zullen bijvoorbeeld ROS aanbevelen als je vraagt naar robotsimulators. Voor alle duidelijkheid: ROS is eigenlijk geen simulator, het is een robot-middleware. Maar de meegeleverde Gazebo-simulator is complex in gebruik en vereist een steile leercurve in vergelijking met meer op de industrie gerichte simulatoren.
5. Focus op toepassingen
Een goede manier om ervoor te zorgen dat uw simulator gebruiksvriendelijk is en bij uw doeleinden past, is door u te concentreren op de applicaties die “out of the box” door de simulator worden ondersteund. Sommige simulatoren hebben een reeks ondersteunde applicaties die gemakkelijker te programmeren zijn met speciale tools of wizards.
Als u bijvoorbeeld bezig bent met robotbewerking, palletiseren of een van de tientallen veelvoorkomende robottoepassingen, kiest u een simulator die een staat van dienst heeft met de door u gekozen toepassing.
6. Vraag om hulp van de community
Gebruik de kracht van de gemeenschap om u te helpen uw beslissing te nemen en uw robotsimulatie zo snel en gemakkelijk mogelijk aan de gang te krijgen.
7. Denk op lange termijn
Een van de klassieke problemen met simulatoren van fabrikanten is dat ze je mogelijk voor altijd aan een bepaald robotmerk binden. Op de korte termijn – als je net begint en misschien maar één of twee robots hebt – is dit geen probleem. Na verloop van tijd kan het echter zeer beperkend worden.
Verschillende robotmerken zijn beter geschikt voor sommige taken dan voor andere. Sommige merken hebben bijvoorbeeld betere oplossingen voor het verven van robots terwijl andere merken meer mogelijkheden hebben om te palletiseren.