Wist u dat het wereldwijde geschatte bedrag aan witwaspraktijken is $ 2 biljoen in een jaar?
Witwassen is een kolossaal probleem voor financiële instellingen. Een deel daarvan komt voort uit het voldoen aan regelgeving. Met het toenemende aantal bankkanalen en digitale betalingsnetwerken is het bijhouden van de regelgeving veeleisender dan ooit.
Als het gaat om de rechtmatige autorisatie van informatie, kunnen er geen vergissingen zijn. Daarom investeren banken zwaar in anti-witwassen (AML) en know-your-customer (KYC) technologieën. De wereldwijde AML/KYC-uitgaven zouden in 2021 $ 1,4 miljard bedragen, een stijging van 26% ten opzichte van 2020.
Tegenwoordig heeft KYC bedrijven in staat gesteld om klantidentiteiten te openen, te volgen en te verifiëren, waardoor de risico’s worden verkleind. Waar handmatige verificatie ruimte laat voor fouten, kan AI in KYC- en AML-verificatie uw vertrouwde vriend zijn om afwijkingen te elimineren.
Om de rol van AI in KYC beter te begrijpen, gaan we kijken naar:
Evolutie van AI in het KYC-proces
In 1970 keurde de VS de Bank Secrecy Act goed, die alle banken over de hele wereld verantwoordelijk stelde voor het voorkomen van witwassen en andere vormen van financiële criminaliteit.
Financiële instellingen hebben sindsdien geprofiteerd van AI in het verificatieproces. Ze gebruikten een op regels gebaseerd systeem, ook wel een Expert-systeem genoemd, om mogelijke witwaspraktijken of financiële fraude op te sporen. Hoewel deze systemen elke dag verschillende waarschuwingen creëerden, waren de gegenereerde waarschuwingen valse positieven. Dus het vereiste verder menselijk onderzoek dat bewees dat het systeem ongelijk had.
Om met complexere patronen en nauwkeurige voorspellingen om te gaan, werd machine learning (ML) gebruikt in combinatie met het bestaande op regels gebaseerde systeem. De ML is getraind om verdachte activiteiten te herkennen door de recente en historische gegevens en resultaten te bestuderen. Met de mogelijkheid om bewijs van waarschijnlijke verdachte transacties aan te tonen, zijn ML en Al tegenwoordig uitgegroeid tot betrouwbare technologieën.
Impact van Al-gestuurde KYC-verificatie
AI kan, indien gelaagd over vertrouwde gegevens uit verschillende bronnen, de transparantie van risico’s op basis van gedrag efficiënt construeren en vergroten via het KYC/AML-proces.
Daarnaast wordt een verificatie-chatbot ingezet om te reageren op klanten of om aanvullende KYC-documenten op te vragen. Dergelijke AI-beveiligingsautomatisering versterkt de effectiviteit en blijkt kosteneffectief te zijn.
AI-chatbots zijn tegenwoordig in staat om valse positieven tot 80% te verminderen met een modelnauwkeurigheid van 90%. Met minimale kans op fouten, kan AI in KYC ook de tijd die nodig is om elk geval te beoordelen met een derde verminderen.
Vroeger waren verificatieprotocollen bijvoorbeeld langdradig en doorspekt met roodtapisme. Vaak schommelt het dagen tussen afdelingen voordat een keurmerk wordt ontvangen. Dit betekent dat waar het 10 werkdagen kon duren om het proces te voltooien, AI de mogelijkheid bood om het in 3 te voltooien.
Hoewel voorheen gewoon een good-to-have, wordt KYC-verificatie cruciaal om criminele activiteiten zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme tegen te gaan. In feite introduceerde de Reserve Bank of India KYC in India in 2002 en maakte verificatie van de identificatie van klanten verplicht voor alle financiële organisaties in 2004.
Evenzo heeft het Midden-Oosten, met name de VAE, verschillende stappen ondernomen om zijn cyberfinancieringsruimte te versterken. Van het opzetten van een uitvoerend bureau om het witwassen van geld tegen te gaan tot het vragen aan 500.000 bedrijven om hun eigenaars bekend te maken of een boete te krijgen, het Midden-Oosten wordt strenger met zijn kapitaalstroom.
Waarom geven klanten niet de voorkeur aan handmatige KYC?
Het KYC-proces is niet iets waar de meeste klanten van genieten. Het is het eindproduct waarin ze geïnteresseerd zijn.
Het proces blijft sterk afhankelijk van fysieke filialen en handmatig papierwerk, en mensen worden het beu om naar een bepaalde plek te gaan en de KYC uit te voeren. Vooral tijdens het uitbreken van pandemieën waar fysieke afstand noodzakelijk is, is het bijna onmogelijk om handmatige KYC uit te voeren.
Het lange en tijdrovende papierwerk is een grote afknapper voor de klanten. Hierdoor ziet 40% van de bancaire klanten af van de onboarding. Hiervan zegt 39% van de mensen dat het proces te lang duurt en haakt 34% af omdat er te veel persoonlijke informatie wordt gevraagd.
Maar dankzij AI in KYC, zoals verificatie-chatbots, is het probleem grotendeels opgelost. De authenticatie in chatbot helpt niet alleen aarzelende klanten om fysieke kantoorverificatie te vermijden, maar zorgt ook voor efficiëntie en snelheid, waardoor hun ervaring wordt verbeterd.
Sleutelcomponenten van op AI gebaseerde KYC-verificatie
Conversatie-chatbots zijn getraind om workflows te automatiseren met intelligente automatisering en snel een groot aantal gegevens te onderzoeken. Deze door AI aangedreven chatbots hebben KYC naar een nieuw niveau getild.
Over KYC gesproken, er zijn twee punten in de reis van een klant waarop een bedrijf de verificatie moet uitvoeren.
- Onboarding KYC – het verifiëren van de gegevens van een nieuwe klant
- Periodieke KYC – klantgegevens verifiëren voor nieuwe monitoring
Voor beide processen kan conversationele AI de KYC-verificatie verbeteren door de ervaring en nauwkeurigheid van het proces te verbeteren. De 4 componenten waarmee AI-gebaseerde KYC-verificatie plaatsvindt, zijn onder meer:
1. Screening klantprofiel
Het is het proces waarbij het risicoprofiel van een nieuwe klant wordt beoordeeld aan de hand van de gegevens die in een database van derden worden bewaard. Met behulp van computervisie en optische tekenherkenning (OCR)-technologieën kunnen gegevens worden geëxtraheerd uit de foto-ID-kaarten van gebruikers en via API’s worden geverifieerd aan de hand van openbare databases.
Met de conversatie-gebruikersinterface kunnen gebruikers dit proces voltooien via zelfbedieningskanalen zoals chatbots. Het verbetert het proces door de juiste gegevens te verzamelen en de informatie direct te verifiëren. Daardoor worden meer contactloze en digitale ervaringen mogelijk.
2. AML-screening en ondubbelzinnigheid
AML-screening is het proces waarbij risicobeoordeling wordt uitgevoerd op de bestaande of potentiële klanten volgens de AML-verplichting. Hier worden de klanten gescand op sancties, PEP’s, zwarte lijsten, ongunstige media, enz. met behulp van AML-software, waardoor screening een belangrijk onderdeel is van de naleving van de anti-witwaspraktijken.
In India is het bijvoorbeeld van cruciaal belang voor vermogende particulieren (HNI), politiek prominente personen (PEP) en kleine en middelgrote bedrijven om het KYC-proces voor AML-screening te doorlopen volgens de AML-richtlijnen die zijn opgesteld door de Financial Action Task Force ( FATF).
De nauwkeurigheid van de geautomatiseerde AML-screening en ondubbelzinnigheid is afhankelijk van de training van het ondubbelzinnigheidsalgoritme en nauwkeurige trainingsgegevens.
3. Transactiescreening
Een van de meest voorkomende toepassingen van AI bij banken is het bijhouden van ongebruikelijke of frauduleuze transacties. Het screenen van transacties op onregelmatige activiteiten kan vroegtijdige waarschuwingssignalen over witwasfraude signaleren.
Automatische transactiescreening met behulp van AML-software kan dergelijke activiteiten eenvoudig monitoren en risico’s verbonden aan transacties beperken.
4. Negatieve mediascreening
Het ongunstige of negatieve nieuws is ongunstig nieuws dat over het algemeen beschuldigingen bevat van betrokkenheid bij het witwassen van geld, corruptie, onwettige activiteiten, enz.
Screening van ongewenste media helpt financiële instellingen om op de hoogte te worden gehouden als een van hun klanten, met name vermogende personen (HNI) en politiek prominente personen (PEP), bij dergelijke activiteiten betrokken is.
Stap voor stap proces van AI-aangedreven chatbot KYC-verificatie
Conversational AI helpt bedrijven de manier waarop ze met hun klanten omgaan te verbeteren. Met de opkomst van digitale transformatie en veranderend klantgedrag, blijken deze AI-aangedreven chatbots een zegen te zijn voor elk bedrijf dat eKYC-verificatie wil doen.
Als onderdeel van het gesprek kan de chatbot klanten relevante vragen stellen, hen vragen hun documenten te uploaden en de informatie verifiëren. Het proces is voor elke klant heel eenvoudig uit te voeren, waar ze ook zijn.
De stappen omvatten:
1. Gebruikersauthenticatie
Het is de eerste stap waarbij de klant wordt gevraagd naar de OTP, het wachtwoord of de klantreferenties. Dit zal verifiëren of de persoon is wie hij beweert te zijn.
2. Documenten uploaden
Hier wordt de gebruiker gevraagd om de relevante documenten zoals nationale identiteitskaart, adresbewijs, foto-ID-kaart, etc. te uploaden volgens de vereisten.
3. Gegevens uittekenen
In dit proces worden de tekst en afbeeldingen geëxtraheerd om de vereiste informatie uit geüploade documenten te verzamelen met behulp van geavanceerde computervisiemodellen en OCR.
4. Documentverificatie
Het bestaande document op de bedrijfs- of externe database en het verstrekte document worden vergeleken en geverifieerd.
5. Live gezichtsverificatie
Het geëxtraheerde beeld wordt vergeleken met de gebruikers die live selfie/video-upload gebruiken.
Voordelen van automatisering en AI bij KYC- en AML-verificatie
Geautomatiseerde KYC maakt gebruik van de kracht van intelligente automatisering [such as robotic process automation (RPA), artificial intelligence (AI) and business process automation (BPA)] om overbodige, repetitieve taken uit te voeren. Dit elimineert veel legwerk en 24×7 afhankelijkheid van human resources.
De gevolgen? Het verbetert de klantervaring met snelle en accurate service en bespaart natuurlijk tijd en geld. Bedrijven kunnen de volgende voordelen zien van het geautomatiseerde KYC-verificatieproces.
1. Betere klantrelatie
Volgens de Thomson Reuters-enquête zei 30% van de respondenten dat het meer dan twee maanden duurt om een nieuwe klant aan boord te krijgen, terwijl 10% zei dat het meer dan 4 maanden duurt.
Het trage proces maakt het moeilijk om een klant te behouden, wat het merk schaadt. Daarom lost verificatie-chatbot deze problemen op door de onboarding-tijd te verkorten en klanten in staat te stellen dit online te doen. Dit helpt om goede relaties te onderhouden, wat de omzetgroei verder verbetert.
2. Minimale operationele kosten en risico’s
KYC-automatisering bespaart geld. En de impact is meetbaar, zeg maar. Het automatiseren van het KYC-verificatieproces kan tot wel 70% van de onboarding-kosten verlagen, simpelweg door de nalevingskosten te verlagen.
Zodra u investeert in op AI gebaseerde documentverificatie zoals chatbots, verbetert de nauwkeurigheid, controleert het automatisch de fouten en maakt het een snelle oplossing. En het vermindert ook de invoertijd van gegevens. Terwijl de besparingen die u na de investering maakt, kunnen worden gebruikt om het bedrijf op te schalen.
3. Hoog aanpassingsvermogen
Met de constante verandering in regelgeving, vereist het compliance systeem ook de verandering. Authenticatie in chatbots gebeurt bijna on the fly. Gewoon uploaden en updaten, en je bent klaar om te gaan.
Met behulp van AI kunt u het proces centraliseren. Alle geïntegreerde systemen kunnen zich snel aanpassen aan de verandering zonder ergens naartoe te hoeven gaan, wat de klant productieve tijd bespaart.
4. Klantervaring
Met een AI-aangedreven chatbot voor bankieren kunnen klanten niet alleen de documenten uploaden die hun identiteit bewijzen, maar ze kunnen ook communiceren en relevante vragen stellen over het proces.
Door de conversatie-ervaring kunnen klanten zich beter met het merk verbinden en kunnen ze de richting bepalen waarin het gesprek gaat.
Conclusie
Wereldwijd liggen financiële instellingen onder vuur wegens gebrek aan compliance en due diligence. Volgens het KYCKR AML Fines 2021 Report zijn er alleen al in 2021 $ 2,7 miljard aan boetes opgelegd. Met toenemende regelgeving en toezicht, is er een toenemende druk om elke technologie toe te passen die financiële instellingen kan helpen illegale activiteiten te voorkomen.
Nooit eerder was het zo belangrijk voor banken om nieuwe en bestaande klanten te verifiëren. Maar de handmatige KYC is ontoereikend, traag, arbeidsintensief en duur gebleken. Er is behoefte aan nieuw leven ingeblazen benaderingen en verbeterde tools, technologieën en praktijken. Dit is waar digitale KYC-oplossingen met behulp van chatbot-authenticatie een cruciale rol spelen.
Verloop.io is een toonaangevende leverancier van conversatie-AI-oplossingen. We werken samen met veel banken en financiële instellingen, zoals Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB), Rak Bank, Scripbox en meer om AI-gestuurde chatbots te bieden die de klantervaring verbeteren. Neem vandaag nog contact op met ons team om te zien hoe u aan de slag kunt met een verificatiechatbot.