Hoe Hollywood verbluffende rekwisieten maakt met robotfrezen

Robotfrezen is niet alleen voor fabrikanten. Het helpt de filmindustrie ook om verbluffende rekwisieten en angstaanjagende animatronics te maken.

Heb je de eerste Jurassic Park-film uit 1993 gezien? Herinner je je de T-Rex nog? Als dat zo is, zult u het verbluffende effect waarderen dat kan worden gecreëerd door enorme, fysieke rekwisieten.

De gigantische aanwezigheid op het scherm van de T-Rex veroorzaakte een angst die we zelden ervaren bij moderne filmmonsters. En er is een goede reden dat het zo realistisch was in vergelijking met de computergegenereerde poppen van vandaag – het was een gigantische animatronische pop die volledig met de hand was gebouwd door een team van special effects-artiesten.

Rekwisieten en animatronics zijn een hoeksteen van film- en theaterproductie. Veel mensen denken dat CGI (Computer Generated Imagery) de behoefte aan fysieke effecten heeft weggenomen. Volgens experts uit de industrie ervaart de filmindustrie echter een stijgende vraag naar fysieke effecten. Filmmakers hebben zich gerealiseerd dat fysieke rekwisieten realistischer zijn.

Robotfrezen is een manier waarop rekwisietenbouwers concurrerend kunnen blijven. Het is sneller, gemakkelijker en nauwkeuriger dan met de hand rekwisieten bouwen.

Laten we eens kijken hoe de filmindustrie robotfrezen gebruikt om hun rekwisieten naar een geheel nieuw niveau te tillen.

De opkomst van robotfrezen bij het maken van rekwisieten

In een recent artikel stelde het tijdschrift The Stage (een vakblad voor de theaterindustrie) de vraag “Decors, decors en rekwisieten – zijn robots het antwoord?” Het antwoord is steeds vaker “Ja!”

Het gesponsorde artikel gaat over CNC Robotics Ltd, een robotintegrator die gespecialiseerd is in robotbewerking. Daarin leggen ze uit hoe ze het bedrijf in 2004 begonnen met het maken van theaterdecors. Vier jaar later ontwikkelden ze een robotfreessysteem om de productie te verhogen. Al snel nam de robotbewerking hun handmatige setbouwactiviteiten volledig over.

Het bouwen van props is van oudsher een lang en duur proces. Elke keer dat je een indrukwekkend rekwisiet in een film ziet, kun je er zeker van zijn dat iemand er veel moeite voor heeft gedaan om het te maken. Robotfrezen, zo blijkt, is een veel efficiëntere manier om grote, nauwkeurige rekwisieten te produceren.

Maar sommige mensen maken zich zorgen dat robots het einde kunnen betekenen voor bekwame rekwisietenbouwers. In het artikel wordt uitgelegd dat dit zeker niet het geval is. Verre van dat! Door robotbewerking kan het team zich concentreren op het artistieke werk en afstand nemen van het zware werk van het bouwen van grote rekwisieten.

Hoe rekwisieten en animatronics traditioneel werden gemaakt

Om u een idee te geven van de hoeveelheid werk die gepaard gaat met het maken van rekwisieten, laten we eens kijken hoe grote filmeffecten traditioneel werden gemaakt.

De meest complexe rekwisieten zijn vrijwel zeker animatronics. Dus ik zal het voorbeeld gebruiken van die animatronic T-Rex uit de originele Jurassic Park-film. Het duurde lang om te maken – het vormgeven van de huidtextuur duurde 16 weken.

Er zijn drie belangrijke fasen die nodig zijn om een ​​animatronische dinosaurus te maken:

  1. Eerste ontwerpen van het uiterlijk en de mechanica van de dinosaurus.
  2. Bouw van de buitenste huid van de pop, die de uiteindelijke look van de dinosaurus creëert.
  3. Bouw van de innerlijke mechanica en besturing van de pop, waardoor deze beweegt.

Robotfrezen is het handigst tijdens de tweede fase – bij het bouwen van de buitenhuid – dus we zullen ons concentreren op deze fase. Toen Jurassic Park in 1993 werd gemaakt, was er natuurlijk geen robotfrees beschikbaar, dus alles werd met de hand gedaan.

Dit zijn de stappen die het team van Stan Winston Studio heeft genomen om de buitenkant van de iconische T-Rex te creëren:

  1. Maak een klein model (schaal 1/5) van de dinosaurus in klei.
  2. Snijd het model in kleine verticale plakjes.
  3. Gebruik een overheadprojector om de vorm van elke plak op een stuk multiplex te projecteren met een vergroting van 5x en knip vervolgens de houten plakken op volledige grootte uit.
  4. Bouw een metalen armatuur van volledige grootte en plaats de plakjes erop om de basisvorm van de dinosaurus te krijgen.
  5. Dek af met een kippengaas en een huid van glasvezel en dek af met klei.
  6. Boetseer de huidtextuur in de klei van de dinosaurus op ware grootte.
  7. Verf epoxy op de klei om een ​​negatieve mal van de huidtextuur te maken.
  8. Verwijder de mal en gebruik deze om de latexhuid van de pop te maken (zoals beschreven in dit artikel van Stan Winston Studios)

Zoals je kunt zien, is het een behoorlijk ingewikkeld proces!

Maar als u deze stappen nader bekijkt, ziet u dat de stappen 2-6 in feite één enkel proces beschrijven: “kopieer het kleine kleimodel naar een model op volledige grootte.”

Er moet toch een gemakkelijkere manier zijn om dit te doen!

Er is een makkelijkere manier: robotfrezen.

Hoe rekwisieten en animatronics worden gemaakt met robotfrezen

Snel vooruit 7 jaar (tot 2000) en Jurassic Park 3 werd gemaakt voor release het volgende jaar. Het bevatte een animatronische dinosaurus die nog groter was dan de originele T-Rex, de Spinosaur.

Spinosaurus stl

Dankzij de vooruitgang op het gebied van rapid prototyping beschikte het team van Stan Winston Studios nu over een nieuwe technologie. Met CNC-frezen konden ze de beeldhouwtijd halveren.

In plaats van het beeld met de hand te kopiëren, zoals ze eerder hadden gedaan, hebben ze de stappen 2-6 hierboven vervangen door de volgende stappen:

  1. Scan het kleine model (schaal 1/5) in een computer.
  2. Snel een prototype maken van het model op ware grootte tot schuimblokken met behulp van CNC-frezen.
  3. Breng met de hand fijnere huiddetails in het schuim aan.

In 2001 was de freestechniek nog niet zo nauwkeurig als nu. De schuimmodellen waren behoorlijk ruw, dus er was nogal wat handwerk nodig om de oppervlaktetextuur te verbeteren.

Met modern robotfrezen kun je echter enorme modellen maken met een zeer hoog detailniveau.

Er zijn verschillende grote animatronics in de nieuwe Jurassic World 2-film (die meer praktische effecten bevat dan in de vorige film). Ik durf te wedden dat ze werden gebeeldhouwd met robotfrezen en veel minder handbeeldhouwwerk vereisten dan de spinosaurus uit 2001.

Props die gemaakt kunnen worden met robotfrezen

Robotfrezen wordt niet alleen gebruikt voor animatronics. Schuimprops komen in veel verschillende films voor. Voorbeelden zijn onder meer:

  • Formulieren voor mallenzoals het geval was met de animatronische spinosaurus.
  • Architectuur. Kolommen, bakstenen en andere architectonische kenmerken worden vaak gemaakt van gebeeldhouwde schuimblokken die vervolgens worden geverfd.
  • standbeelden. Beelden in films zijn vaak gemaakt van gebeeldhouwd, geverfd schuim. Het is veel sneller en goedkoper om een ​​beeld te boetseren met een freesrobot dan om er op de traditionele manier een te maken.
  • Historische artefacten. Wapens, fossielen, ruïnes. Noem maar op, het kan van schuim zijn.

Vrijwel elke prop kan worden gemaakt van gefreesd schuim. Hoewel sommige rekwisieten nog op traditionele wijze (met de hand) worden gemaakt, is het robotfrezen zeker in opkomst.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *