Het is een moeilijke tijd voor de maakindustrie, het nieuwe decennium brengt veel uitdagingen met zich mee. Hier zijn enkele manieren om de moeilijke tijden te overleven.
We leven in interessante tijden…
Wat blijkbaar een uitdrukking is van een ironische vloek (“moge je in interessante tijden leven”), wat betekent “tijden zijn moeilijk”.
En voor velen in de maakindustrie worden de tijden een beetje moeilijk. Volgens een recent onderzoek van Deloitte begint 2020 als een moeilijk jaar. Hun verslag begint:
“2019 begon met een aanhoudende groei in de Amerikaanse en wereldwijde productiesectoren, hoewel de productiesector recentelijk is vertraagd naarmate het risico op een neergang in de wereldwijde productie toeneemt.”
De groei van de productie begint af te nemen na een aantal voorspoedige jaren. Dit jaar beleefde de robotica-industrie ook de grootste significante dip sinds de RoboGlobal-aandelenindex de industrie in 2008 begon te volgen.
Hoe kunnen maakbedrijven overleven in deze tijd van onzekerheid?
Wat kunnen wij persoonlijk doen om te voorkomen dat wij hard worden getroffen?
Zijn er goede acties die we kunnen ondernemen?
Hier is een gids om te overleven in deze mogelijk moeilijke tijden.
5 uitdagingen die het nieuwe decennium heeft gebracht
Geen enkel ding veroorzaakt de vertraging van de productievraag. Verschillende krachten komen echter samen om te betekenen dat dit nieuwe decennium met enkele uitdagingen zal beginnen.
1. Vertraging van de productie in sommige industrieën
Volgens JP Morgan waren de drie meest getroffen sectoren in 2019 energie, automobiel en ruimtevaart. Deze vertraging is het resultaat van vele factoren, die variëren afhankelijk van de specifieke sector. Dalende olieprijzen hebben bijvoorbeeld gevolgen voor de energie-industrie en een overvloed aan voorraden heeft gevolgen voor de auto-industrie.
De vertraging is geen plotseling effect. Het Institute for Supply Management heeft onlangs onthuld dat de productie in de VS de afgelopen drie jaar is gekrompen.
2. Toenemende handelsspanningen
Veel van de commentaren op deze huidige groeivertraging maken melding van handelsspanningen. Spanningen tussen de VS en China hebben geleid tot een ’tit-for-tat-handelsoorlog’ die het vertrouwen van de maakindustrie aantast. Volgens analisten ervaart de aandelenmarkt momenteel “hogere dieptepunten en lagere hoogtepunten”
3. Beperkte banengroei
Het afgelopen jaar kende een aanzienlijk lagere banengroei dan in voorgaande jaren. Binnen de maakindustrie kwamen er in 2019 slechts 6.000 banen per maand bij vergeleken met 22.000 banen per maand in 2018.
4. Vaardigheidstekorten
Een gerelateerde uitdaging is de aanwezigheid van tekorten aan vaardigheden binnen de industrie. Dit is wanneer er niet genoeg geschoolde werknemers zijn om bepaalde belangrijke rollen te vervullen. Vaardigheidstekorten zijn niet alleen een probleem in de maakindustrie – we berichtten eerder over een probleem in de bouwsector.
Historisch gezien heeft de “krappe” arbeidsmarkt (waar de werkloosheid laag is en de vraag hoog is) de groei van de industrie belemmerd, zodat tekorten aan vaardigheden de groei echt kunnen beperken.
5. Volatiliteit in de toeleveringsketen
Een andere uitdaging is dat toeleveringsketens wereldwijd momenteel volatiel zijn. De markten veranderen en toeleveringsketens moeten zich snel aanpassen om bij te blijven, wat moeilijk is. Volgens een MSG-rapport eisen klanten nu meer lokale productie, minder impact op het milieu, meer maatwerk en hogere kwaliteit.
Forbes heeft 2020 zelfs ‘het meest volatiele jaar in de geschiedenis’ genoemd.
Hoe te slagen in deze uitdagende tijden
Het is duidelijk dat de maakindustrie niet in de beste positie verkeert die ze ooit heeft gehad… maar er is veel dat u kunt doen om te voorkomen dat u door de uitdagingen wordt getroffen. Sterker nog, met de juiste acties kun je deze periode van verminderde groei zelfs in je voordeel laten werken!
Het recente Deloitte-rapport identificeerde verschillende strategieën die productiebedrijven al gebruiken om hen te helpen “de storm te doorstaan”.
Hier zijn vijf strategieën die u kunt gebruiken om uzelf een voorsprong te geven in dit nieuwe decennium:
1. Stroomlijn operaties
Een van de beste acties die een bedrijf kan ondernemen in een recessie, is van de gelegenheid gebruik maken om de activiteiten te stroomlijnen. Wanneer het aantal bestellingen daalt en de productie afneemt, hebben bedrijven soms de neiging om in “paniekmodus” te gaan en reactionair te worden in plaats van strategisch. Dit is geen goed gebruik van iemands tijd of energie.
Zoals het rapport beschreef, kun je downtime veel beter gebruiken om ‘je huis op orde te krijgen’. Stroomlijn uw productieprocessen, verkoop onnodige investeringen en stem af op uw belangrijkste markten.
2. Investeer in Robotica
Een beproefde manier om tekorten aan vaardigheden aan te pakken, is door te investeren in robotica. Robots kunnen helpen om banen te vervullen die anders onmogelijk zouden zijn in het huidige klimaat, waardoor de situatie zowel op korte als op lange termijn verbetert.
In 2019 werd een nationale aanpak geïntroduceerd om bedrijven te helpen robots in te zetten om banen met een tekort aan vaardigheden te vervullen.
3. Smeed nieuwe partnerschappen
De volatiliteit van toeleveringsketens zorgt ervoor dat veel productiebedrijven een belangrijke realisatie realiseren: we kunnen niet geïsoleerd werken. Uit het rapport van Deloitte blijkt dat koploperbedrijven deze kans vijf keer vaker aangrijpen om nieuwe partnerschappen aan te gaan dan andere bedrijven. Dit verdubbelt de waarde die ze aan klanten geven en stelt hen in staat om ondanks de uitdagende tijden sneller hun zakelijke doelen te bereiken.
4. Omarm hernieuwbare energiebronnen en duurzaamheid
Een van de veranderingen in de bredere markt op dit moment is de noodzaak van duurzamere bedrijven.
In moeilijke tijden kan duurzaamheid de zoveelste overlast lijken die ons bedrijf onder druk zet. De overstap naar duurzamere processen kan een bedrijf echter daadwerkelijk redden. Sommige bedrijven merken dat de overstap naar hernieuwbare energie bijvoorbeeld nieuwe inkomstenstromen heeft opgeleverd, de afhankelijkheid van energie heeft verminderd en de kosten heeft verlaagd.
5. Innovatie en investeer in uw bedrijf
Hoewel het contra-intuïtief kan lijken om geld te investeren als het niet goed gaat, is het vaak de beste strategie. Investeren in de juiste nieuwe processen, expertise of technologie kan een manier zijn om ons bedrijf ondanks moeilijke tijden weer op de rails te krijgen.
Het nieuwe decennium staat voor de deur en het is aan ons hoe we onze middelen gebruiken om vooruit te kijken. In plaats van deze uitdagende tijd in de productie als een slechte zaak te zien, kunnen we het als een kans zien!
Waar moet je in investeren dat echt een verschil gaat maken?
We hebben u hier enkele opties gegeven die productiebedrijven al gebruiken om deze interessante tijden te doorstaan. Nu is de keuze aan jou!