Hoe u de juiste software vindt voor uw fabriekssimulatie

Is uw fabriek zo efficiënt als u zou willen? U vraagt ​​zich misschien af ​​of fabriekssimulatie de oplossing is voor al uw problemen.

Maar wat is fabriekssimulatie?

Op welke eigenschappen moet je letten in simulatiesoftware?

U denkt misschien dat u niet de tijd, expertise of middelen heeft om fabriekssimulatie in uw fabriek te gebruiken. En misschien heb je niet…

Voor veel fabrikanten is volledige simulatie van hun fabriek overdreven. Het is een complex proces en kost veel tijd.

Als uw fabriek al operationeel is, is het misschien beter om alleen bepaalde delen ervan te simuleren. Die onderdelen die u wilt verbeteren en efficiënter wilt maken.

Hier is een korte inleiding tot het gebruik van fabriekssimulatiesoftware als u een drukke fabrikant bent.

Wat is fabriekssimulatie?

Fabriekssimulatie omvat het gebruik van computersoftware om de processen binnen een productiefaciliteit te modelleren, analyseren en verbeteren. Op grote schaal gaat het om het simuleren van een hele fabriek en alle processen daarin. Op kleinere schaal gaat het om het gebruik van gespecialiseerde simulatiesoftware voor bepaalde processen.

Als je denkt aan fabriekssimulatie, kun je je de softwarepakketten voorstellen die worden gebruikt om grote fabrieken helemaal opnieuw te ontwerpen. Dit is zeker een veel voorkomende toepassing. U hoeft echter niet vanaf het begin een geheel nieuwe fabriek te ontwerpen om te profiteren van sommige aspecten van fabriekssimulatie.

Misschien ontwerpt u bijvoorbeeld een robottoepassing om een ​​proces te automatiseren. In dit geval zou een goede robotsimulatiesoftware een zeer nuttig type fabriekssimulatie voor u zijn.

Heeft u als fabrikant fabriekssimulatiesoftware nodig?

Het kan zijn dat u niet zeker weet of u daadwerkelijk fabriekssimulatie nodig heeft.

Het maakt niet uit of u een volledig fabriekssimulatiepakket gebruikt of alleen een gespecialiseerde simulator (zoals een robotsimulator). Wat uw toepassing ook is, er zijn goede redenen om uw proces te simuleren.

Enkele goede redenen om voor fabriekssimulatie te kiezen, zijn dat:

  • Vergroot uw begrip van de productieoperatie.
  • Bevordert standaardisatie in de hele fabriek. Het gebruik van dezelfde software betekent meer consistentie.
  • Hiermee kunt u uw fabrieksprocessen modelleren en analyseren, wat leidt tot continue verbetering.
  • Laten we een ‘wat als’-analyse uitvoeren, waarmee u rampen op de lange termijn kunt voorkomen.

De onderzoekers van Siemens merken op dat simulatie geen “wondermiddel” is. Maar hoewel het niet alle problemen oplost die zich in een fabriek kunnen voordoen, kan het voor elke fabrikant een uiterst nuttig hulpmiddel zijn.

5 fabriekssimulatiesoftwarefuncties waarvan u kunt profiteren

Naar welke functies moet u zoeken in fabriekssimulatiesoftware? De specifieke functies die aan uw behoeften voldoen, zijn afhankelijk van de processen die uw fabriek omvat.

Hier zijn 5 functies waarvan u mogelijk profiteert:

1. Robotsimulatie

Als u een aspect van uw proces automatiseert met een robot, wilt u robotsimulatiesoftware gebruiken.

RoboDK is een zeer populaire robotsimulatiesoftware. Het ondersteunt honderden robotmodellen van tientallen merken. De offline programmeerfunctionaliteit betekent ook dat u uw fysieke robot rechtstreeks vanuit de simulatie kunt programmeren, wat enorm veel tijd bespaart.

2. Logistieke simulatie

Logistiek wordt een steeds belangrijker onderdeel van elk modern productiebedrijf. Door logistieke simulatie te simuleren kunt u aspecten van uw logistieke processen stroomlijnen.

Door uw logistieke processen efficiënter te maken, helpt simulatie u om meer producten sneller en met minder verspilling bij uw klanten te krijgen.

3. Processimulatie

U kunt vrijwel elk proces in uw productiefabriek simuleren. Door deze processen te modelleren met behulp van algemene simulatie, kunt u manieren identificeren om de processen te verbeteren die u anders misschien zou hebben gemist.

Processimulatoren vertegenwoordigen meestal de activiteiten in uw fabriek met gestandaardiseerde componenten zoals wachtrijen, vertragingen, transacties en het gebruik van resources.

4. Vloeistofsimulatie

De vloeistofsimulatie is waarschijnlijk alleen op u van toepassing als uw productiefabriek vloeistoffen verwerkt. Dergelijke simulatoren modelleren hoe vloeistoffen door delen van een fabriek bewegen.

Vloeistofsimulators zijn vaak op zichzelf staande softwarepakketten, hoewel ze ook kunnen worden opgenomen in meer algemene fabriekssimulators.

5. Simulatie materiaalbehandeling

Bij het simuleren van materiaalbehandeling gaat het om het transport en de opslag van grondstoffen. Simulatie van materiaalbehandeling helpt u deze processen te optimaliseren en onnodige opbouw van voorraden te voorkomen.

Voor sommige material handling-simulaties kan een robotsimulator handig zijn als u robots gebruikt om uw inventaris te verwerken.

6 Functionele vereisten voor goede fabriekssimulatiesoftware

Wat zijn de kenmerken van goede fabriekssimulatiesoftware?

Hier zijn 6 functionaliteiten die handig zijn in fabriekssimulatie:

  1. 3D-geometrie maken en indelen — Het moet eenvoudig zijn om uw simulatie in 3D te bouwen en de lay-out te wijzigen. In RoboDK kunt u bijvoorbeeld items met de muis slepen of hun exacte locatie invoeren.
  2. Functies en beperkingen definiëren — Functies moeten snel en eenvoudig te definiëren zijn, zoals het toevoegen van een doellocatie waar uw robot naartoe kan gaan.
  3. Niet-geometrische informatie toevoegen — Simulatie is meer dan alleen 3D CAD-ontwerp. Je moet extra informatie kunnen toevoegen, zoals de snelheid en acceleratie van een robot.
  4. Zorg voor bibliotheken met componenten — De software moet een grote catalogus met componenten ondersteunen, zoals het geval is met de RoboDK-bibliotheek.
  5. Importeer en exporteer gangbare bestandsindelingen — Uw simulator mag de bestandsindelingen die u kunt gebruiken niet beperken. RoboDK ondersteunt bijvoorbeeld de meeste standaard bestandsindelingen.
  6. Analyseer en test de lay-out — De simulator moet het gemakkelijk maken om verschillende configuraties van uw componenten te testen, zodat u uw lay-outs kunt optimaliseren.

Uiteraard zijn er nog veel meer functionaliteiten die nodig kunnen zijn voor uw specifieke situatie. Het is een goed idee om de gewenste functionaliteiten op te schrijven voordat u op zoek gaat naar een simulator.

Hoe u de juiste software vindt voor uw fabriekssimulatie

Welke fabriekssimulatiesoftware voor u geschikt is, hangt sterk af van welke aspecten van uw fabriek u wilt verbeteren.

Als u robotica en automatisering aan uw fabriek wilt toevoegen, is een goede robotsimulator het meest logisch. Hoewel u met zo’n simulator niet absoluut elk aspect van uw fabriek zult simuleren, heeft het een voldoende brede toepasbaarheid en flexibiliteit om bruikbaar te zijn zonder overweldigend te zijn.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *