Weet u niet hoe u een robot moet kiezen voor uw productiebedrijf?
Overdonderd door de vele modellen en merken?
Bezorgde robots zullen je tijd verspillen?
Er zijn zoveel industriële robots op de markt en er komen er steeds meer bij. Elk jaar brengen tientallen robotfabrikanten nieuwere, betere modellen uit. Eens in de zoveel jaar verschijnt er zelfs een geheel nieuwe categorie industriële robots.
Niemand heeft genoeg tijd om al die robots te doorzoeken!
Dus… hoe vind je de juiste voor jouw behoeften?
Zoals de meeste fabrikanten overweegt u waarschijnlijk een robot omdat u al tijd tekort komt. Het heeft gewoon geen zin om dan tijd te verspillen om ze allemaal te onderzoeken.
Maar er is een manier om uw robotselectieproces te versnellen.
Met het juiste proces en enkele handige softwaretools kunt u met een minimum aan gedoe de beste robot voor uw productiebehoeften vinden.
We hebben niet genoeg tijd om nu in robotica te investeren
Vertel me of dit bekend klinkt…
U overweegt te investeren in een nieuwe technologie voor uw bedrijf en denkt: “Dit kan de productiviteit verbeteren!”
Dus je begint online wat onderzoek te doen.
De zoekopdracht levert pagina’s en pagina’s met resultaten op – sommige zien er veelbelovend uit, sommige zien er nutteloos uit en sommige zien er verwarrend uit. Je begint er een paar te lezen en je ontdekt dat er zoveel meer factoren zijn waarmee je rekening moet houden bij deze technologie waarvan je niet eens op de hoogte was.
Je realiseert je plotseling dat deze beslissing om deze nieuwe technologie te gebruiken veel meer tijd gaat kosten dan je oorspronkelijk had verwacht.
Misschien was het toch niet zo’n goed idee.
Dit is een veel voorkomende situatie met robotica. Er zijn zoveel factoren waarmee rekening moet worden gehouden en veel daarvan zijn volkomen onbekend.
Er zijn te veel informatiebronnen
Het is niet zo dat robotica te ingewikkeld is. Sterker nog, met de juiste informatie kan robotica vrij eenvoudig zijn. Je kunt redelijk snel aan de slag.
Het echte probleem is dat er te veel informatiebronnen over robotica zijn. Dit is een vorm van “informatie-overload”, waarvan is aangetoond dat het echte productiviteitsschade toebrengt aan bedrijven.
Elke robotfabrikant heeft er alle belang bij dat u hun website leest voor informatie over welke robot u moet kiezen. Immers, als je hun informatie leest, is de kans groter dat je hun robot koopt.
Als intelligente inkopers weten we dat we informatie van veel leveranciers moeten lezen om een beter beeld te krijgen… maar dat verspilt onze kostbare tijd.
De oplossing is om uw robotmerk en -model te bepalen voordat u de website van een robotfabrikant begint te lezen.
Hoe bepaal je welke robot je moet kiezen als je de website van de fabrikant niet leest?
Je hebt een duidelijk proces en een paar handige softwaretools nodig.
Wat u nodig heeft om op de juiste manier een robot te kopen
Er zijn verschillende componenten die u mogelijk moet aanschaffen bij het kopen van een robot, waaronder:
- De robot zelf.
- De eindeffector.
- De robotcontroller en voeding (waarschijnlijk van de robotleverancier).
- Eventuele extra sensoren of veiligheidsuitrusting vereist.
- Programmeersoftware.
Dit kan in eerste instantie best veel lijken. Bedenk echter hoeveel kabels en randapparatuur u nodig heeft om een desktopcomputer aan het werk te krijgen (ik tel er 9 op mijn computer). Technologieën hebben vaak wat extra’s nodig om ze werkend te krijgen.
De sleutel tot het kiezen van een robot voor productie is het volgen van een duidelijk, onpartijdig selectieproces. Zo hoeft de aankoop niet ingewikkeld te zijn.
Bij RoboDK zijn we fabrikantonafhankelijk, dus deze website is een goede plek om je zoektocht naar een robot te starten. We hebben ook enkele handige softwaretools die u kunnen helpen bij uw beslissing, die ik hieronder zal introduceren.
6 stappen om een robot te kiezen voor productie
Hier zijn 6 stappen om u op weg te helpen een robot te kiezen zonder tijd te verspillen.
1. Bepaal uw taak
Voordat u zelfs maar nadenkt over het onderzoeken van robotmodellen, moet u even de tijd nemen om de taak die u aan uw robot wilt geven echt duidelijk te maken.
Er mag geen onduidelijkheid bestaan over wat de robot gaat doen. De mensen die naast de robot gaan werken, moeten het eens zijn over de taak van de robot.
2. Verduidelijk de taakstappen
Met de taak “vastgespijkerd”, specificeert u alle stappen die de robot zal nemen om deze te voltooien. Begin na te denken over factoren die van invloed zijn op de grootte en andere specificaties van de robot, bijv. de afstanden tussen verschillende stappen en het gewicht van objecten die de robot moet manipuleren.
3. Identificeer de vereiste roboteigenschappen
Nu komt het moment waarop u kunt gaan nadenken over welk type robot u nodig heeft en welke eigenschappen deze nodig heeft om de taak uit te voeren.
De belangrijkste eigenschappen voor robots zijn onder andere:
- Type robot (bijv. 6 DoF, Delta, Scara, Palletiseren)
- Laadvermogen (hoeveel gewicht kan het dragen)
- Bereik (hoe ver het kan reiken in zijn werkruimte)
- Herhaalbaarheid (hoe nauwkeurig de bewegingen kunnen zijn)
Bedenk een acceptabel bereik voor uw taak voor ten minste het laadvermogen en bereik.
4. Gebruik de selectiehulpmiddelen om potentiële robots te vinden
U kunt nu enkele van onze handige softwaretools gebruiken om uw zoektocht naar een robot te verfijnen.
Deze omvatten:
- De robotbibliotheek — Hier kun je robots filteren op eigenschap, zodat je een selectie van geschikte robots van verschillende leveranciers kunt zien.
- Robotvergelijkingstabel — Hier kunt u verschillende roboteigenschappen vergelijken en kiezen welke het beste bij u past.
- Robots by Reach – Hier kunt u uw gewenste bereik kiezen en er wordt een robot geïdentificeerd die aan deze vereiste voldoet.