Hoe u het bedrijfsplan van uw bedrijf maakt

Als u een bedrijf start, of al een bedrijf heeft, maar geen ondernemingsplan heeft, bent u op de juiste plek!

Een goede planning is niet alleen essentieel voor de operatie, maar ook voor het zo gewenste succes. Zonder deze stap worden er geen strategieën geformuleerd, waardoor kansen moeilijk worden en inspanningen worden verspild aan projecten die niet voldoen aan de eisen en verwachtingen van het bedrijf.

Bekijk wat u hier zult lezen over het businessplan:

Wat is een ondernemingsplan?

Het zogenaamde “businessplan” is een document dat de operationele en financiële doelstellingen van een bedrijf samenvat. Met andere woorden, het is de routekaart van een bedrijf naar succes.

Dit document beschrijft in detail de plannen en budgetten die aangeven hoe de bedrijfsdoelstellingen zullen worden bereikt.

Voor iedereen die een bedrijf start, is het opstellen van dit plan uiterst belangrijk, aangezien dit document zal helpen het succes van het bedrijf in de loop van de tijd te volgen, of anders fouten en afwezigheid van wat was gepland te identificeren.

Een heel belangrijk detail van het businessplan is dat het een levend document is, dat wil zeggen dat het zo snel mogelijk kan worden gewijzigd of aangepast aan de hand van reële factoren.

Zie hieronder het belang van dit document voor uw bedrijf:

Hoe belangrijk is het businessplan?

De eerste stap zijn van een nieuw bedrijf is wat een businessplan onmisbaar maakt. Dit plan is wat de organisatie op het juiste pad zal leiden, en rechtstreeks interfereert met het lot van het bedrijf.

“Voordat we zelfs maar nadenken over het starten van een bedrijf, moeten we een duidelijke visie hebben van wat we doen, wat ons doel is en hoeveel kennis we hebben om dingen te laten werken. Een businessplan is een blauwdruk van wat ons te wachten staat. Bijvoorbeeld in de wetenschap dat we een onderneming hebben met een goed ontworpen potentieel en een welvarende toekomst.

Een gouden tip is om allereerst je markt te bestuderen, met mensen te praten en je concurrenten te begrijpen. Weet ook precies waar je aan begint, om je grote droom te starten en je toekomst uit te stippelen in een businessplan.”

Reginaldo Stocco – CEO van vhsysteem

Items die onmisbaar zijn in een businessplan

Het businessplan is samengesteld uit bepaalde items die elk gebied, de stappen, de zakelijke doelstellingen, financiële problemen, enz. beschrijven.

Onthoud: elk item is belangrijk voor uw bedrijf om volledig in lijn te zijn met de grotere doelen. Op dat moment is elk detail van belang en helpt het om het succes van het bedrijf door de jaren heen op te bouwen.

Kijk hieronder uit welke onderdelen een businessplan bestaat:

managementsamenvatting

De Executive Summary is een korte schets van het doel en de doelstellingen van het bedrijf. Hoewel het een uitdaging is om alles op één of twee pagina’s te passen, bevat een goede samenvatting vragen als:

 • Korte omschrijving van producten en diensten;
 • Samenvatting van doelstellingen;
 • Projecthaalbaarheid (korte analyse van de concurrentie en zijn belangrijkste concurrentievoordeel);
 • Het groeipotentieel;
 • Overzicht financiële middelen.

Velen beschouwen de managementsamenvatting als het belangrijkste en beslissende onderdeel van het businessplan. Dat komt omdat het het deel is dat u zal vertellen hoe uw bedrijf een specifiek probleem zal oplossen en winst zal maken.

Daarom is het essentieel dat dit onderdeel laat zien dat dit mogelijk is en dat de punten goed ontwikkeld en volgehouden worden.

Marktanalyse

In het gedeelte Marktanalyse moet u de branche en de beoogde marktvooruitzichten beschrijven. U moet weten wie uw klanten, concurrenten, belangrijkste leveranciers, enz. zijn.

Dit onderzoek laat zien wat andere bedrijven doen en wat hun sterke punten zijn. Zoek bij marktonderzoek vooral naar trends.

Enkele vragen die u kunnen helpen bij uw zoektocht:

 • Wat doen succesvolle concurrenten?
 • Waarom werkt het?
 • Wat is de toegepaste prijs?
 • Wat zorgt ervoor dat klanten bij hen kopen?
 • Kan mijn bedrijf beter?

Door deze en andere vragen te beantwoorden, krijgt u een goed gestructureerd marktanalyse-onderzoek.

organisatie en beheer

Hier moet u uw bedrijfs- en managementstructuur beschrijven. Dat wil zeggen informatie zoals locatie, apparatuur, fysieke faciliteiten, enz.

Informatie zoals productiviteitscapaciteit, aantal mogelijke oproepen per maand, wie verantwoordelijk is voor bepaalde activiteiten, enz. moet ook worden overwogen. Met betrekking tot degenen die verantwoordelijk zijn voor bepaalde activiteiten, overweeg om cv’s van belangrijke teamleden op te nemen.

Een ander punt dat in dit hoofdstuk aan de orde komt, is het wettelijk kader. Maak duidelijk of u het bedrijf hebt of van plan bent om het bedrijf in een bedrijf op te nemen, een partnerschap aan te gaan, of dat u de enige eigenaar bent, enz.

dienst of product

In het gedeelte Diensten of Producten moet u de dienst die u aanbiedt of het product dat u verkoopt beschrijven. Verduidelijk hoe dit zowel uw klanten als de levenscyclus van het product ten goede komt.

Houd rekening met de volgende punten bij het maken van deze beschrijving:

 • Actuele status van producten of diensten – Ben je net in de ideeënfase of heb je al iets klaar en gestructureerd?
 • Ontwikkelingsonderzoek en doelen – hoe wordt het product afgewerkt? Welke acties moeten nog worden ondernomen? Denk ook, als je plannen hebt, aan toekomstige producten/diensten.
 • Levering en service – bij welke leveranciers koopt u de producten? Hoe ontvang je? Waar komen de goederen vandaan?
 • Intellectueel eigendom (indien van toepassing) – copyright, octrooiregistratie, enz. Als het zich in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase bevindt, beschrijf dan de details.

marketing en verkoop

Een goed businessplan bevat altijd een strategisch marketingplan. Uw strategie moet altijd evolueren en veranderen om aan uw unieke behoeften te voldoen.

Onthoud dat marketing hand in hand gaat met verkoop, dus u moet ook beschrijven hoe een verkoop normaal gesproken zal verlopen.

Overweeg voor dit onderdeel vragen als:

 • positionering – hoe positioneer je je merk en je dienst/product. Wat is het sterkste punt? Kwaliteit? Prijs? Waarin onderscheidt uw merk zich van concurrenten?
 • vormen van promotie – waar gaat u uw berichten verspreiden om uw publiek te bereiken?
 • verkoopsteam – teamstructuur, training van medewerkers, enz.
 • verkoopstrategie – hoe ben je van plan te verkopen? Via telefoon, website, bezoeken van klanten etc. Vergeet hierbij de sales funnel niet.

Hoogstwaarschijnlijk kom je terug naar dit gedeelte nadat je je financiële projecties hebt gemaakt. Zorg er dus voor dat u de strategieën volledig beschrijft.

Financiële planning

Last but not least is het tijd om uw financiële behoeften te bepalen. Hier is het belangrijkste doel om de lezer ervan te overtuigen dat uw bedrijf stabiel is en financieel succesvol zal zijn.

Hiervoor is het nodig om te beschrijven hoeveel het nodig zal zijn om te investeren om het bedrijfsidee te realiseren, waarbij ook in kaart wordt gebracht waar het in de toekomst financieel wil staan.

In gevallen waarin het bedrijf al op de markt actief is, zullen de gegevens die in het businessplan worden gebruikt, afkomstig zijn uit de bedrijfsgeschiedenis, inclusief financiële overzichten zoals:

 • resultatenrekeningen;
 • Kasstroomoverzichten;
 • balansen;
 • Overzichten en debiteuren- en crediteurenoverzichten (indien van toepassing).

Zelfs als uw bedrijf geen financiële gegevens heeft, moeten projecties in het businessplan worden opgenomen. Dit wordt meestal gedaan op basis van onderzoek en analyse over de branche en de belangrijkste concurrenten.

5 tips om het schrijven van een businessplan makkelijker te maken

Heb je tips nodig om het best mogelijke businessplan te ontwikkelen? Dan helpen wij je daarbij!

Bekijk 5 tips die het gemakkelijker maken om uw bedrijfsdocument te ontwikkelen:

Wees kort

Beknoptheid is een belangrijk punt in het businessplan. Vergeet niet dat dit document in zijn geheel moet worden gelezen. Overdrijf daarbij het aantal pagina’s niet.

Maar aandacht! Kort zijn betekent niet dat u een onvolledig document heeft.

gebruik visuele inhoud

Het gebruik van visuele inhoud in het bedrijfsplan, zoals grafieken, tabellen en afbeeldingen, helpt u snel een vloeiend begrip van de inhoud te krijgen en is een geweldige manier om een ​​kort document op te bouwen.

Ken het publiek dat uw businessplan zal lezen

Houd rekening met de potentiële doelgroep van het document op het moment van voorbereiding. Als uw lezers niet in het veld zitten, gebruik dan geen technische termen of jargon. Dit kan het voor hen moeilijk maken om het te begrijpen en ervoor zorgen dat ze hun bedrijfsplan opgeven.

wees realistisch

Overweeg vanaf het begin alle uitdagingen en kansen van uw bedrijf en wees altijd eerlijk en transparant, niet alleen tegenover de lezers, maar ook tegenover uzelf. Dit kan je later frustratie en kopzorgen besparen.

Laat je niet intimideren

Het businessplan lijkt in eerste instantie misschien een zevenkoppig dier, maar dat is het niet. Onthoud dat niemand uw bedrijf beter kent dan u. Dit zorgt ervoor dat documentontwikkeling niet zo uitdagend is als u denkt.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *