Hoe u het juiste robotpalletiseersysteem kiest

Welk robot palletiseersysteem past het beste bij u? Er zijn veel mogelijkheden van veel verschillende merken. Hoe kunt u de juiste kiezen voor uw behoeften?

U heeft een palletiseeroperatie en die moet geautomatiseerd worden.

Uw verpakkingsproces is gewoon te traag om de verwerkingscapaciteit bij te houden die uw productie vereist. U weet dat het automatiseren van de palletiseerstap de enige manier is om de doorvoer te bereiken die u nodig heeft.

Conventionele geautomatiseerde palletiseeroplossingen kunnen enorm veel ruimte innemen op de werkvloer en u denkt dat ze niet geschikt zijn. Ze zijn gewoon niet flexibel genoeg voor de uiteenlopende palletiseertaken die u in uw bedrijf uitvoert.

Een robot lijkt de beste oplossing.

Palletiseren lijkt misschien een vrij eenvoudige toepassing – u rangschikt en stapelt alleen objecten op een pallet. U zou kunnen aannemen dat er slechts één of twee verschillende oplossingen zijn voor het automatiseren van een palletiseertaak in uw bedrijf.

Maar er zijn verrassend veel robotpalletiseersystemen beschikbaar.

Welke moet je kiezen?

Moet u een niet-robotachtige palletiseermachine kiezen?

Natuurlijk is robotica niet de enige optie wanneer u automatisering op het gebied van palletiseren overweegt.

Soms past de meer conventionele vorm van palletiseerautomatisering beter bij uw situatie. Als u bijvoorbeeld duizenden identieke producten per minuut palletiseert in een volledig geautomatiseerde productielijn met grote volumes, bestaat de kans dat een niet-robotische palletiseeroplossing een goede optie is.

Het belangrijkste alternatief voor gerobotiseerd palletiseren staat bekend als een laagpalletiseerder.

Laagpalletizers zijn enorme machines met meerdere niveaus die aan het einde van een productielijn staan.

Producten worden via transportbanden de machine in gevoerd. Ze worden naar de juiste positie en oriëntatie verplaatst met behulp van actuatoren of armaturen langs de transportband. De lagenpalletizer drukt de producten vervolgens samen en duwt ze vervolgens op een beweegbare vloer. Vervolgens wordt de vloer op de pallet neergelaten. Als laatste wordt de vloer geopend en valt de laag producten op de pallet.

Robotpalletiseersystemen daarentegen zijn zeer flexibel.

Flexibiliteit: het grote voordeel van gerobotiseerde palletiseersystemen

Het grootste voordeel van robots in elke situatie is waarschijnlijk de flexibiliteit die ze bieden voor uw activiteiten.

In tegenstelling tot conventionele laagpalletizers kan een palletiseerrobot eenvoudig gemengde pallets met producten van verschillende afmetingen en vormen aan. Zolang de plaatsing van de producten op de pallet tijdens het transport veilig is, kunt u vrijwel zeker de door u gekozen palletiseertaak met een robot uitvoeren.

Veel objecten die geschikt zijn voor gerobotiseerd palletiseren, zijn gewoon niet haalbaar met laagpalletizers, waaronder grote zakken, zware vaten en kwetsbare pakketten, om er maar een paar te noemen.

3 soorten robotpalletiseersystemen die u zou kunnen overwegen

Ook wanneer u heeft besloten dat u zeker een robot wilt inzetten voor het palletiseren, zijn er nog enkele beslissingen die u moet nemen.

Voor palletiseertaken zijn meerdere typen robots geschikt. Welke u kiest, hangt af van de behoeften van uw taak.

Hier zijn de 3 meest voorkomende soorten robots die worden gebruikt voor palletiseren, van de minst voorkomende tot de meest voorkomende:

3. 6-assige industriële robots

De 6-assige robots, de krachtige en zeer flexibele kant van industriële robotica, zijn geschikt voor een hele reeks taken, van lassen tot 3D-printen. Het gebruik van een 6-assige industriële robot voor palletiseren is zeker mogelijk – met de juiste eindeffector – en kan een goede optie zijn als u dezelfde robot ooit voor andere taken dan palletiseren wilt gebruiken.

2. Collaboratieve robots

Collaboratieve robots worden steeds populairder en zijn over het algemeen kleinere industriële robots die veilig in de buurt van mensen kunnen worden gebruikt. Deze verhoogde veiligheid kan betekenen dat hun prestaties lager zijn dan die van andere soorten robots, met name wat betreft de snelheid die ze kunnen bereiken en hun laadvermogen. Als u een klein aantal producten wilt palletiseren om een ​​werknemer weg te halen van een saaie palletiseerklus, kunnen collaboratieve robots een goede optie zijn.

1. Speciale palletiseerrobots

Waarschijnlijk is de beste optie voor de meeste palletiseertaken een speciale palletiseerrobot. In tegenstelling tot industriële robots met 6 assen, hebben deze meestal maar 5 assen omdat de eindeffector alleen maar naar beneden hoeft te wijzen. Ze hebben ook de neiging om askoppeling te gebruiken, een functie waarmee ze zwaardere ladingen kunnen verwerken zonder de snelheid te verminderen.

Palletiseerrobots variëren in specificaties van laadvermogens van 8 kg (bijv. de GSK RMD08) tot 800 kg (bijv. de Motoman MPL800). U vindt een ruime keuze aan palletiseerrobots in onze Robotbibliotheek.

Enkele vragen om u te helpen bij het kiezen van het juiste robotpalletiseersysteem

Hier zijn een paar vragen die u uzelf kunt stellen om te bepalen welk robotmodel, eindeffector en andere accessoires u mogelijk nodig heeft:

  • Wat zijn de afmetingen, vorm en materiaaleigenschappen van de producten die de robot gaat palletiseren? Dit zal u helpen het bereik en de eindeffector van de robot te bepalen.
  • Wat is het gewicht van de producten? Dit zal u helpen het laadvermogen van de robot te bepalen.
  • Welke doorvoer heeft u nodig? Dit zal u helpen het type robot te bepalen.
  • Hoe veranderlijk zijn de productlijnen? Dit bepaalt hoe vaak je de robot moet herprogrammeren.
  • Moet je de robot gemakkelijk kunnen programmeren? Als dat het geval is, is het van vitaal belang om de juiste robotprogrammeersoftware te kiezen.
  • Gaat u de robot alleen gebruiken voor het palletiseren of wilt u hem voor andere doeleinden? Dit zal u helpen het type robot te bepalen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *