Hoe u uw inspectieknelpunt met een robot kunt oplossen

Robots zijn een geweldige manier om “het inspectieknelpunt” aan te pakken. Maar welke inspectietaken geef je een robot? Hier zijn 5 stappen om uw eerste robot in te zetten voor een metrologietaak.

Stel dat u heeft besloten dat u een robot aan uw inspectieproces wilt toevoegen.

Hoe begin je met het implementeren van robots in je proces?

In dit artikel doorlopen we de 5 stappen om een ​​inspectieknelpunt met robotica op te lossen.

1. Begin klein

U zou kunnen besluiten fors te investeren in een volledig geautomatiseerde keuringscel. Je zou vele maanden en bergen geld kunnen besteden aan het integreren van de meest indrukwekkende inspectiecel die iemand ooit heeft gezien… maar dat zou geen goed idee zijn.

De beste manier om met een robotimplementatie te beginnen, of het nu voor inspectie is of niet, is door klein te beginnen.

Wanneer u de volgende stappen doorloopt, voelt u misschien de drang om veel van de taken tegelijk aan te pakken terwijl u uitzoekt waar verbeteringen kunnen worden aangebracht. Als het mogelijk is om taken te combineren, is dat misschien oké. Als je echter merkt dat je zegt “laten we een robot halen voor deze taak, dan een andere voor die taak, … etc”, herinner jezelf eraan: begin klein.

Kies één inspectietaak en voer deze goed uit.

2. Maak een lijst van mogelijke knelpunttaken

U krijgt het meeste rendement als u de robot inzet voor een knelpunttaak.

De bottleneck van een proces is de enkele schakel in de keten die de capaciteit van het gehele proces beperkt. Voor inspectie is dit de enige taak die verantwoordelijk is voor het uitstellen van uw volledige inspectie.

Er kan maar één bottleneck tegelijk zijn. Er zullen echter verschillende potentiële knelpunttaken zijn, bijvoorbeeld: de technische modellen voorbereiden om te importeren in de inspectiesoftware; het fysiek laten lopen van de inspectiesonde over de gefabriceerde producten; producten laden in een kwaliteitstestmachine; enz.

Tekenen van mogelijke knelpunten zijn:

  • Doorvoer – Kijk naar de doorvoer van de hele inspectie. Welke taken beperken de totale doorvoer?
  • Accumulatie — Stapelen producten zich op voor een bepaalde inspectietaak?
  • Capaciteit – Is één inspectietaak volledig “maximaal uitgevoerd” (dwz hij draait continu of ingenieurs zijn bijna al hun tijd bezig met deze ene taak)?
  • Wachttijden — Wachten producten lang bij een bepaalde stap in de inspectie?

Maak een lijst van alle mogelijke knelpunttaken in uw inspectieproces.

Een robot zal waarschijnlijk niet alle taken kunnen uitvoeren, maar som ze toch allemaal op.

3. Identificeer het echte knelpunt

Zodra u een lijst met mogelijke knelpunten heeft, probeert u vast te stellen wat ‘het echte knelpunt’ is. Vergeet niet dat er maar één bottleneck tegelijk is.

Als u uw knelpunttaak met een robot kunt oplossen, verbetert u de doorvoer van uw gehele inspectieproces.

De sleutel tot het identificeren van het echte knelpunt is kijken naar capaciteit. Welke inspectietaak wordt voortdurend maximaal benut? Met andere woorden, voor welke taak overschreed de vraag de capaciteit?

Dit is lastiger uit te werken voor een inspectietaak dan bijvoorbeeld voor een productietaak. Vaak worden alle inspectietaken uitgevoerd door dezelfde technici, waardoor het moeilijker is om de capaciteit van een individuele taak te beoordelen. Uw inspectie-engineers zullen echter waarschijnlijk intuïtief herkennen welke taak al het andere ophoudt.

4. Kies uw robottaak

Als je je echte knelpunt hebt geïdentificeerd, overweeg dan hoe je dit kunt aanpakken met behulp van een robot.

Er zijn twee manieren waarop een robot op deze manier kan worden gebruikt:

  1. Zet de robot in op de bottleneck zelf — In dit geval zal uw robot helpen door de capaciteit van de taak te verbeteren. Als het knelpunt bijvoorbeeld een inspectiesonde over de producten laat lopen, zal de robot deze inspectietaak uitvoeren.
  2. Maak tijd vrij voor de ingenieurs om het knelpunt aan te pakken — In dit geval kan de robot de knelpunttaak niet zelf uitvoeren; bijvoorbeeld als de knelpunttaak het analyseren van de inspectiegegevens in uw kwaliteitscontrolesoftware is. Stel je echter voor dat een inspectiemonteur 40% van zijn tijd besteedt aan het laden en lossen van een CMM-machine. De robot kan deze taak krijgen zodat de monteur meer tijd aan de bottleneck kan besteden.

U wilt een taak kiezen die zoveel mogelijk van de volgende eigenschappen heeft:

  • Er zijn niet veel investeringen in nieuwe technologie voor nodig — Als de taak vereist dat je veel nieuwe technologie koopt, is dit niet de beste keuze voor een eerste robotimplementatie. Probeer waar mogelijk uw bestaande inspectietechnologie te integreren met de robot.
  • Het zal echt een verschil maken voor de productiviteit — U kunt ervoor zorgen dat de robot uw productiviteit verbetert door hem de bottleneck te laten aanpakken.
  • Het is een bestaande handmatige taak — De inzet van de robot wordt eenvoudiger als u eenvoudig een bestaande handmatige taak vervangt. Dit geeft u een kortere weg door gebruik te maken van de bestaande kennis en expertise van de inspectie-ingenieurs. Het is natuurlijk mogelijk om een ​​robot in te zetten voor een geheel nieuwe inspectietaak, maar het kost meer werk.
  • Het vereist niet veel integratie — Hoe sneller u uw geautomatiseerde inspectietaak kunt starten, hoe sneller u een rendement op uw investering kunt zien. Het gebruik van tools zoals RoboDK bespaart u integratietijd en geeft u een echte voorsprong.

5. Kalibreer en programmeer

Nauwkeurigheid is essentieel voor veel inspectietaken. De sleutel tot nauwkeurigheid is een goede kalibratie. Zie onze robotkalibratiepagina voor meer informatie over het kalibreren met RoboDK. Niet alle taken hebben dit kalibratieniveau nodig. Als uw taak dat niet doet, moet u nog steeds een basisgereedschapskalibratie uitvoeren.

Als u klaar bent, kunt u de robot nu voor de taak programmeren. De exacte stappen hiervan zijn afhankelijk van uw toepassing.

Zorg ervoor dat u onze pagina met voorbeelden bekijkt voor demonstraties van het uitvoeren van veelvoorkomende taken met RoboDK. Houd er bij het bekijken van deze voorbeelden rekening mee dat de taaknaam kan verschillen van uw inspectietaak, ook al is de actie van de robot hetzelfde. Een scantaak met een inspectietaster is bijvoorbeeld bijna identiek aan een verf- of bewerkingstaak.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *